28 Şubat davasında Karadayı ve Bir için müebbet istendi
28 Şubat davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Org. Çetin Doğan’ın da bulunduğu 60 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.
İHA28 Şubat darbesine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan’ın da bulunduğu 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek ve engellemek" suçundan yargılandığı davanın 93. celsesi görüldü.
60 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTEMİ
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından söz hakkı verilen duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, yapılan soruşturma ve toplanan delillere göre dönemin Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanının bilgisi dahilinde dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile Genelkurmay karargahı ve bağlı birliklerinde görevli general ve amirallerden oluşan sanıkların fikir ve eylem birliği içinde TSK içinde ancak hiyerarşik yapı dışında oluşturdukları Batı Çalışma Grubu’nda görevli bulunan suç tarihinde muvazzaf askeri personel ile Batı Çalışma Grubu temel belgelerinden yola çıkarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir ve şiddet yoluyla devirme suçuna iştirak ettikleri ve bu sanıklarla birlikte YÖK personeli sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiklerinin anlaşıldığını belirtti.
Savcı, sanıklar İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, Yıldırım Türker, Çetin Saner, Kamuran Orhon, Vural Avar, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, İdris Koralp, Fevzi Türkeri, Çetin Dizdar, Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcioğlu, İsrafil Aydın, Cevat Temel Özkaynak, Ayhan Cansevgisi, Orhan Yöney, Ersin Yılmaz, Köksal Karabay, Hüsnü Dağ, Oğuz Kalelioğlu, İsmail Ruhsar Sürmer, Şevket Turan, Metin Yaşar Yükselen, Şükrü Sarıışık, Refik Zeytinci, Yücel Özsır, Altaç Atılan, Aydan Erol, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Ruşen Bozkurt, Ünal Akbulut, Sezai Kürşat Ökte, Cengiz Çetinkaya, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Erkan Yaykır, Mehmet Aygüner, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin, İzzettin İyigün, Halil Kemal Gürüz, Sedat Arıtürk ve Erdoğan Öznal’ın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Sanıklar Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç’ın vefat etmesinden dolayı haklarında açılan davanın düşürülmesini talep eden savcı, 39 sanığın ise beraatine karar verilmesini istedi.
Savcı mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlaması için süre verdi. Mahkeme, duruşmayı 8-9-10 Ocak 2018 tarihlerinde görülmek üzere erteledi.
Tansu Çiller ‘mağdur'
2012 yılında TBMM, darbeleri araştırma komisyonu kurmuş ve 28 Şubat başta olmak üzere askeri darbeleri araştırmaya başladı. 2 Ekim 2012 tarihinde Dönemin Başbakan Yardımcısı ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ‘mağdur' sıfatıyla ifade vermiştir.
Dönemin 54. Türkiye Hükûmeti’ni “cebren devirmeye, düşürmeye iştirak”la suçlanan aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemim YÖK Başkanı Kemal Gürüz, dönemin orgeneralleri Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da olduğu 103 sanık hakkında açılan dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
’28 Şubat’ davası...Mağdur tanık Tansu Çiller: 28 Şubat bir darbedir