"28. İstanbul Kitap Fuarı" açıldı

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturan ''28. İstanbul Kitap Fuarı'' açıldı.Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

cumhuriyet.com.tr

Fuarın açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, değişen dünya düzeninde çocukların ve gençlerin kaliteli eğitim alabilmesi için kitabın ve buna bağlı olarak yayıncılık mesleğinin daha da bir önem kazandığını söyledi.

Tüzüner, sektörün içinde bulunduğu durumdan, ilerisi için çok umutlu olmadığını vurgulayarak, ''Devletin ücretsiz ders kitabı uygulamasında kitabevlerini devre dışı bırakan politikası yüzlerce kitabevinin kapanmasına ve sektöre bağlı yan kuruluşlarda önemli işsizliğe neden oldu. Yaklaşık 6 yüz milyon liralık bir değer sektör içinde dolaşamaz hale geldi'' dedi.


Korsan yayıncılık tehdidi

Çetin Tüzüner, yayıncılığın gelişimini engelleyen ve tehdit eden en önemli faktörün korsan yayıncılık olduğunu belirterek, ''Yasaların getirdiği yaptırımlar ve fiziki önlemlere rağmen korsan yayıncılığın önü alınamamıştır. Piyasada satılan yayınların yaklaşık yüzde 50'si korsan basılan kitaplardır'' şeklinde konuştu.

Kültür yayıncılığının durumun daha vahim olduğunu kaydeden Tüzüner, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Buradan tüm kitap okurlarına bir kez daha sesleniyorum. Lütfen korsan yayınları almayın. Korsan tezgahlardan alışveriş yaparak, yazarın, yayıncının, kitapçının hakkını ve emeğini çalan kitap hırsızlarının nemalanmasına izin vermeyin. Fotokopi yoluyla çoğaltmanın yasalarımızda suç olduğunu, okul yöneticilerinin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle hatırlatıyorum.''

Tüzüner, yayıncılar ve yazarlar olarak ''düşünme ve ifade özgürlüğüne'' ve buna bağlı olarak da ''yazma ve yayınlama özgürlüğüne'' yaşamsal bir önem verdiklerini vurgulayarak, özgürlükler adına bazı adımların atıldığını, ancak bu adımların ne kendilerini ne de AB'yi tam olarak tatmin ettiğini kaydetti.

21. yüzyıl Türkiyesinin, düşüncelerinden, yazdıklarından dolayı insanların yargılanıp cezalandırıldığı bir ülke olmamasını dilediğini kaydeden Tüzüner, ''Devletin bütünlüğüne, zarar vermeyen, ırksal, dinsel ayrımcılık, savaş ve şiddet kışkırtıcılığı ve eylem çağrısı yapmayan, eyleme dönüşmeyen her türlü düşüncenin ifade edilip yayınlanması temel görüşünü tekrar yineliyorum'' dedi.


IPA başkanı Herman Sprujit

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Herman Sprujit, 35 yıldır yayın hayatının içinde olduğunu, ancak ilk kez Türkiye'de bir kitap fuarına katıldığını, bu heyecanı yaşamaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

IPA olarak, kitap ve dergi yayıncılığını temsil eden uzman bir birlik ve uluslararası bir endüstri federasyonu olduklarını belirten Sprujit, 1986'da kurlan Birliğin misyonunun yayıncılığı koruma ve teşvik etmek olduğunu ifade etti.

Sprujit, IPA'nın aynı zamanda ekonomik, kültürel ve siyasi kalkınma için güç olarak yayıncılığı artırma, telif hakkını güvence altına alma, yayınlama, ifade özgürlüğünü teşvik etme ve insan haklarını savunma gibi görevleri olduğunu vurgulayarak, ''2002 yılında IPA'ya üye olan Türkiye ile aramızda entegre bir iş birliğine sahibiz. Bu ilişkinin daha da ilerleyeceğini tahmin ediyorum'' dedi.

Kitapların ve çevirinin, bilginin yayılmasında büyük rol oynadığını, fikirlerin ülkeler arasında paylaşılmasının anahtarı olduğunu anlatan Sprujit sözlerini şöyle sürüdürdü:
''İşte bu nedenle, bu yılki Kitap Fuarı'nın ana temasının 'kültürler arası diyalogda çeviri' olduğunu öğrendiğimde çok sevindim. Hatta, ülkeler arasında köprüler kurulmasına her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu böyle bir dönemde bu temayı seçtiği için İstanbul Kitap Fuarı'nı kutlamak isterim. Kişisel görüşüm, Türkiye ve Ermenistan'ın herkese örnek olduğudur.

Fırsattan istifade, bir dostunuz olarak, Türkiye'de yayıncılıkla ilgili bazı sorunları dile getirmek istiyorum. Bugün Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında yargılanmakta olan 30'a yakın yayıncı, yazar ve gazeteci vardır. Bu doğrultuda, Türkiye'deki yetkililerden, yayın özgürlüğünü kısıtlayan mevzuatı değiştirme veya kaldırma konusunda destek bekliyoruz.

Türkiye'de korsan yayıncılık ne yazık ki düşüşe geçmemiştir. Kültür Bakanlığından çalınan milyonlarca bandrolün korsanlara satıldığını üzülerek öğrendik. Piyasanın bazı dallarında, özellikle ithal akademik kitaplar ve İngilizce öğretimi kitaplarında, korsan yayınlar, piyasanın yarıdan fazlasını ele geçirmiştir. Eğitim politikaları, Türkiye'deki yayıncıları tehdit etmektedir. Türkiye'de tüm ilk ve ortaöğretim ders kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınmakta ve yalnız devlet okullarına ücretsiz dağıtılmaktadır. Tüm bu sorunlar doğrultusunda, Türkiye'deki yetkililerden, yayın özgürlüğünü kısıtlayan mevzuatı değiştirme veya kaldırma konusunda destek bekliyoruz.''

Sprujit, geçen yıl Kore'nin başkenti Seul'de toplanan 28. IPA Yayıncılar Kongresi'nin, kültürel miras ve çeşitliliğin korunmasında, okuryazarlık ve eğitimin geliştirilmesinde, uluslararası barışta ve kültürler arası anlayışta yayıncılığın önemini vurgulayan bir karar aldığını hatırlattı.


Fuarın onur konuğu

Fuarın ''onur konuğu'' olan şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan, 28 yıldır büyük bir zevkle, merakla ve heyecanla beklediği kitap fuarında bu yıl onur konuğu olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, ''sanatın ve edebiyatın insanları bir araya getiren büyük bir gücünün olduğunu biliyorum. Burada da bugün bu büyüye tanık oluyoruz'' dedi.

Çapan, bu yıl fuarın ana temasının ''kültürler arası diyalogda çeviri'' olmasının özel bir nedeni olduğunu vurgulayarak, çeviride büyük bir birleştirici güç olduğunu, bilginin kültürler arasında dolaşmasında yadsınamayacak bir özelliğe sahip bulunduğunu söyledi.

Çevirinin, düz metinde özellikle de şiirde oldukça zor olduğunu anımsatan Çapan, fuara katılan uluslarası şair ve yazarlarla bu konu üzerine paneller ve oturumlar düzenleyeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Çetin Tüzüner, Herman Sprujit ve Cevat Çapan açılış kurdelesini birlikte kesti.

Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar, 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.


Fuar hakkında

Fuarda bu yıl, okurları karşılayan önemli bir yenilik de ilk kez açılan ''Uluslararası Salon'' oldu. 27 ülkeden yayıncılar, editörler ve Yayıncılar Birliği temsilcilerinin yer alacağı ''Uluslararası Salon'', fuarın ilk 4 günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak.

''Uluslararası Salon''a bu sene ilk kez Avrupa Kültür Merkezleri Fransa, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Romanya, İsveç, İsviçre ve İtalya ortak bir stantla katılırken, salonun diğer katılımcıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Fransa'dan yayıncılar ve editörler olacak.

Bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Across Frontiers ise Bask, Çek Cumhuriyeti, Galler, Estonya, Macaristan, Katalonya, Litvanya, Letonya, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz ve Slovenya'yı temsilen fuara katılacak.

''Uluslararası Salon'' içinde bulunan forum alanı 4 gün boyunca çok sayıda yazarı ağırlayacak ve sektörel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Salon içinde ayrıca çevirmenlerin bir arada olacağı çeşitli çeviri etkinliklerinin düzenleneceği bir buluşma noktası olarak ''Çeviri Merkezi'' de bulunacak. ''Uluslararası Salon'', kitapseverlerin katılımına açık olacak.

Bu yıl ana teması, ''kültürler arası diyalogda çeviri'' olarak belirlenen ''28. İstanbul Kitap Fuarı'na çok sayıda çevirmen de katılacak. Bunlar arasında, Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan, Maureen Freely, Hanneke van der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpintero bulunuyor.



İstanbul sanat fuarı da açıldı

28. İstanbul Kitap Fuarı ile aynı anda açılan ARTİST 2009-19. İstanbul Sanat Fuarı'na, yurt içi ve dışından 100 sanat galerisi ve kurum katıldı. Fuarda Sanatçı Onur Ödülü sahibi ressam Muhsin Kart, 50. sanat hayatını bir sergi ile kutlayacak.

Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Lale ve Cengiz Akıncı'ya ait resim, heykel ve seramik yapıtları da fuar kapsamında ilk kez sergilenecek.

Artrium Sanatevi, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun çok özel 110 tablosunu sergileyecek.
''Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru...'' adlı sergideki tablolar, Bedri Rahmi'nin oğlu Mehmet Eyüboğlu'nun koleksiyondan oluşacak.

Sergideki tüm eserler, koleksiyonerlerden toplanarak, ilk kez fuar kapsamında sanatseverlere sunulacak. 19. İstanbul Sanat Fuarı ''Sanatçı Onur Ödülü'', Muhsin Kart'a, ''Eleştirmen Onur Ödülü'' Prof. Dr. Erhan Karaesmen'e, ''Sanatsever Kurum Onur Ödülü'' Kadıköy Belediyesine, ''Koleksiyoner Onur Ödülü'' Lale ve Cengiz Akıncı'ya 2 Kasım Pazartesi düzenlenecek törenle verilecek.

 

İlk roman ödülü

Everest Yayınlarının, gizli romancılara şans tanımak ve Türk edebiyatına yeni isimler kazandırmak amacıyla düzenlediği ''İlk Roman Yarışması''nda birinci olan Lanetli Oda romanının yazarı Tarkan Barlas, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki ödül töreninde yaptığı konuşmada, aldığı ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu, bundan sonra meslek hayatında daha büyük başarılara imza atmasında teşvik edici olacağına inandığını söyledi.

Güldem Şahan ise yeni yazarları teşvik etmek ve Türk edebiyatına kazandırmak amacıyla böyle anlamlı bir yarışma düzenlediği için Everest Yayınlarına teşekkür ederek, ''Hayatımda aldığım en güzel ödül. Eminin bu ödül daha güzel romanlar yazmamda bana çok şey kazandırdı'' dedi.