270 okul elektriksizlikle karşı karşıya

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, TEDAŞ'ın Türkiye çapında başlattığı okullardan borç tahsilatı uygulaması sonucu Adana'da borçlu ilköğretim ve liselerin elektriklerinin kesilmesinin ardından, 270 borçlu okulun da elektriksiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, TEDAŞ’ın Türkiye çapında başlattığı okullardan “borç tahsilatı” uygulamasının çok sayıda okulu mağdur ettiğini ifade etti. Elektrik faturalarını ödeme sorumluluğunun tek tek okulların değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirten Kılıç, iktidarı eleştirdi. Devletin bu giderler için vatandaşlardan yüklü miktarda vergi aldığının altını çizen Kılıç, şöyle konuştu: “AKP Hükümeti yıllardır bütçeden en büyük payı eğitime ayırdığını iddia ederken, Türkiye çapında yüzlerce okulun elektriği kesildi. TEDAŞ'ın listesindeki 270 borçlu okul önümüzdeki günlerde elektriksiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Benzer sorunlar Konya ve Kırakkale'de de yaşanmıştır. Hükümetin bir yandan özel okulları teşvik için yasalar çıkarıp, vergi affı getirmesi, şirketlerin borçlarını affedip, eğitim kurumlarının elektrik borçları nedeniyle zor durumda bırakılması kabul edilmez bir durumdur. Yıllardır eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye kadar halkın temel yaşam gereksinimlerinin piyasalaştırılması ile halkın bu hizmetlere ulaşması engellenmiştir. Devlet, en temel sosyal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek sağlık, sosyal güvenlik, enerji dağıtımı, içme suyu, barınma ve ulaşım gibi hizmetler ticarileştirmiştir.”

Kılıç, 21. yüzyılda Türkiye’ye yaşatılan bu ayıbın sorumlularının Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP Hükümeti olduğunu vurgulayarak, “Bu ayıptan bir an önce geri dönülmeli, tüm okulların elektrik borçları silinerek yaşanan mağduriyet giderilmelidir” dedi.