260 bin kız okula gönderilmedi
“Yeni Türkiye değil, Yeniden Aydınlık Türkiye” için mücadeleye devam edeceğiz diyen İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) “Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum” başlığıyla imza kampanyası başlattı. Amaç ilk aşamada 1 milyon imza, ardından ilgili diğer örgütlerle birleşerek kitlesel kadın eylemlerini başlatmak.
Özlem Yüzak/Cumhuriyetİmza kampanyası ile ilgili düzenledikleri toplantıda konuşan İKKB koordinatörü Prof. Dr. Nazan Moroğlu “Türkiye’yi yönetenlerin ağızlarından çıkan ‘Kadın-erkek eşit değildir’ sözleri ‘artık bu gerçek ülkenin her noktasına yerleşsin’ söylemi. Biz kadın kuruluşları olarak Cumhuriyetin kuruluş felsefesi olan kadın erkek eşitliğinin ve kadın kuruluşlarının ısrarlı mücadelesiyle elde edilen gelişmenin geri götürülmesine izin vermeyeceğiz. Son yıllarda kadını sadece anne rolü ile sınırlayan, kadını ‘BİREY’ olarak değil ailenin bir üyesi gören ve Medeni Kanun’u yok sayan anlayışın devletin her kademesinde dile getirilmesi karşısında eşitlik mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Çünkü ‘kadın erkek eşitliği, bir demokrasi meselesi’ diyoruz...” diyor.
260 bin kız çocuğu 4+4+4 kurbanı
Çocuk gelinler, kadına yönelik şiddet, 4+4+4 sistemi ile 260 bin kız çocuğunun ikinci kademe eğitime gönderilmemesi; kadınların ev içi işlere yönlendirilmeleri hepsi aslında bütünün parçaları diyor Moroğlu. Zaten İKKB de tek tek ağaçlar sorunu değil, büyük bir orman yangını var karşımızda diyor. Yangın ise kadını eşit yurttaş olarak görmeyen bu gidişat. İKKB Kurucusu Prof. Dr. Necla Arat “Hitler de kadınlara 3K formülünü öneriyordu. Yani ‘çocuk, mutfak, kilise’. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Çocuk, Kadın, Cami’ söylemi içinde” vurgusu yapıyor. İKKB üyeleri ile sohbette “Laik teyze” konusu da gündeme geliyor. Laiklik, özgürlük ve eşitliğimizin oturtulduğu temel olduğu için bu söyleme karşı hiçbir alınganlıkları olmadığını söylüyorlar. AKP’nin sivil toplumu farklı yapılandırdığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ ın yönetim kurulu üyesi olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) kadın eşitliğini savunmak yerine “kadınlara adil davranın” söylemini benimsediğini belirtiyorlar.