26 milyonluk ihaleyle ilgili yeni gelişme
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Sözcüsü Murat Ongun, Kağıthane’de yaşanan bina çökmesi, kamuoyunda veri kopyalama diye tartışılan Başkanlık imzalı yazı ve Medya AŞ’ye web ihalesi kapsamında yapıldığı iddia edilen ödemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
cumhuriyet.com.trKağıthane’de bir binanın çökmesi ve riskli bir binanın kontrollü yıkımın ardından 24 binanın tahliye edildiğini belirten Murat Ongun, şu bilgileri verdi; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ vasıtasıyla işlemler yürüyor. Bakanlık, bu 24 binayı risk yönünden analiz ediyor. Zemin analizleri de yapılıyor. Bu analizler önemli, çünkü orada yeniden inşayı sağlayacak olan TOKİ, bölgeyle ilgili yıkılan binaların yapımı için çalışma yapıyor. Zemin etütleri ve diğer teknik konular sonucunda yeni yapılaşmanın nerede olacağına karar verilecek. Edindiğimiz bilgiye göre İstanbul Valiliği tarafından bu 24 binaya hane başı 5 bin TL nakdi yardım yapılacaktır. İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı da o bölgedeki mağdur vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına devam ediyor.”
“VERİ KOPYALANMAMIŞ VE İBB DIŞINA ÇIKARILMAMIŞTIR
”Murat Ongun, kamuoyunda “veri kopyalama” olarak tartışılan 18 Nisan tarihli Başkanlık imzalı yazıyla ilgili de “İki belediye müfettişi ve belediye uzmanlarının İBB’nin elektronik veri ve altyapılarında her türlü inceleme, araştırma yapmak ve veri tabanı altyapı kopyalaması için yetkilendirilmiştir” dedi.Her türlü felaket senaryolarına karşı kurumların, hatta özel şirketlerin kendi verileriyle ilgili bir yedeği olması gerektiğinin altını çizen Murat Ongun, sözlerini şöyle sürdürdü;“Bu yazıyla asıl hedeflenen şey, İBB’nin böyle bir yedeği var mı? Varsa bu yedek nerede muhafaza ediliyor? Bunun tespiti amaçlanmıştır. Üstelik bu tespit müfettişler ve İBB Bilgi İşlem Daire Başkanının kontrolünde olacaktır. Bu tespitin gerekçesi de 31 Mart – 18 Nisan tarihleri arasında hem bizlere gelen, hem kamuoyuna yansıyan bazı iddiaların doğruluk yapı var mı yok mu, bunun tespiti yönünde atılmış bir adımdır. Bunun dışında herhangi bir veri ve altyapı kopyalaması yoktur. Asla olmamıştır. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Doğal olarak kamuoyunda bazılarının senaryolar ürettiği gibi dışarıya veri çıkmamıştır. Olmayan bir kopyalamanın doğal olarak dışarıya çıkarılması da söz konusu değildir.”
İBB, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA İTİRAZ ETMEYECEK
Başkanlık yazısından bir gün sonra İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı çıktığına dikkat çeken Ongun, “Karar belediyemize resmi olarak tebliğ edilmiştir. Belediyemizin Hukuk Müşavirliği, ilgili müdürlüklerden mahkeme kararına cevap olmak üzere bilgi ve belge talebinde bulundu. İBB bu yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyecek. Hukuki süreç devam edecek. Zaten mahkemenin kurumumuzdan istemiş olduğu bilgi ve belgeler var. Bunlara cevaplarımız olacak. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiği gün bu tespiti yaptırmak için adım atması, söz konusu talimatı vermesi kamu yöneticiliği sorumluluğudur. 31 Aralık 2018, 31 Mart 2019 ve 18 Nisan 2019 tarihleri arasındaki veriler uyumlu mu onu tespit etmek istedik. Zaten bu belge belge soruşturma niteliğinde bir inceleme değil, kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine hacimsel bir inceleme olacaktı. Kamuoyunda bu süreçle ilgili kafalarda soru işareti kalmasın isteriz. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda süreç devam edecektir. İBB’de resmi statüsü olmayan hiç kimse de bu sürece dahil olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
<haber-yatay:1360328>