26 kişinin yaşamını yitirdiği İran’da halk panikte: Korona duası edin
İranlılar, hükümetin yeterli tedbiri almamasından yakınıyor. Konuştuğumuz İranlılar: “Din adamları dua edin diyor, koruma, kontrol yok. Sağlık bakanı yardımcısı dahi virüse yakalandı. Umarız Türkiye şeffaf davranır”
Mehmet KızmazKoronavirüs nedeniyle 26 kişinin yaşamını yitirdiği sınır komşumuz İran’da, insanlar hükümetin yeterli tedbiri almamasından yakınıyor. Türkiye’nin İran hükümeti gibi ciddiyetsiz davranmaması gerektiğini söyleyen İranlılar, “İnsanlar çok korkuyor. Hükümet görevini yerine getirmiyor. Koruma, kontrol yok. Bir plan yapılmış değil. Ruhani’ye göre ciddi bir problem yok. Hükümete güvenimiz yok. Çok şey gizleniyor. Hayat durmuş. Hiçbir yerde, maske, dezenfektan gibi koruma malzemesi bulamıyoruz. Umarız Türkiye, gerekli tedbirleri şeffaf bir şekilde alır” dedi.
TEDBİR ALINMADI, VİRÜS YAYILDI
Güvenlik gerekçesiyle ismini gizleyen S.E., Tahran’da, Dubai’den telefon ithal eden ve ülke içinde satış yapan bir şirkette çalıştığını söyledi. Virüs, Kum şehrinde ortaya çıktığında yeterli tedbir alınmadığı için diğer şehirlere de yayıldığını kaydeden S. E, “Bir yetkili çıkıp da ‘şöyle önlem alın’ diye bir açıklama dahi yapmıyor. Konuşuyorlar ama söylediklerine inanmıyoruz. Sağlık bakanı yardımcısı dahi virüse yakalandı. Durumun vahameti ortada. Toplu taşıma araçları yerine taksi kullanınca fiyatlar birkaç kat arttı. İnsanlar kendi tedbirini almaya çalışıyor. Şirketimiz ilk gün, korunma malzemesi aldı ama onlar da bitmek üzere. Maskenin içine peçete koyuyoruz” diye konuştu.
BİRKAÇ SMS
Tahran’da yaşayan 45 yaşındaki iki çocuk annesi Elham ise “Kimseyle buluşmuyoruz. Evde mahsur kaldık. Devlet birkaç SMS göndermekten başka bir şey yapmadı. ‘Din adamları’ da insanlara sadece dua etmeyi öneriyor ve dini törenler yapıyor. En büyük sorun yeterli karantinanın olmaması. Yaşamını yitiren sağlık görevlileri dahi varken sokaktaki insanın nasıl bir tehlikede olduğu tahmin bile edilemez” dedi.
ÖLÜ SAYISI AÇIKLANMIYOR
Ülkede gazetecilik yapan bir kadın gazeteci ise şunları anlattı:
“Hasta ya da ölü sayısına dair doğru bilgi verilmiyor. Devletin açıklamaları dışında, bir bilgi aktarmaya çalışanlar hapis cezalarıyla korkutuluyor. Telefonlar, haber ajansları kontrol ediliyor. Özellikle İran’ın kuzeyinde protestolar düzenleniyor ve devletin acil olarak virüsün görüldüğü Tahran gibi şehirlerin karantinaya alınmasını istiyor. Hükümet, protestoları bertaraf etmek için ‘Yalanlarla çocuklarınızın yaşamlarını riske atıyorlar’ diyor. Evlerinde karantinaya alınan aileler var.”
SOSYAL MEDYADAN BİLGİ
Tahran’da animasyon ve karikatür tasarım ofisi olan M.M. ise “Televizyonların tümü devletin elinde. İnsanlar sosyal medya aracılığıyla bilgi almaya çalışıyor. Şirketler, ofisler kapalı. Böyle olunca ekonomi zarar görüyor ve devlet işe gidilmesi yönünde açıklama yapıyor. Ölümler oluyor, ama devlet çocuklara hiçbir şey olmaz diyor ve okulları yarın açıyor. İnsanlar para kazanmak için ilk günlerde topluca maske aldı. Şimdi bu maskeleri saklıyor. İnsanlar kendi tedbirini alsa önüne geçilebileceğine de inanıyorum” diye konuştu.
CAN KAYBI ARTIYOR
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan korona- virüs nedeniyle dünya genelinde toplam hasta sayısı 80 bini aştı. Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 801’e ulaştı.
‘CUMA’SIZ TAHRAN
- İRAN’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi. Ülkedeki hasta sayısının ise 141 olduğu bildirildi. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar’ın da koronavirüse yakalandığı duyuruldu. İran’ın başkenti Tahran’da, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bugün cuma namazı kılınmayacağı açıklandı. İran’ın önde gelen din adamlarından ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi (81), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.
- İTALYA’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 14’e çıktı. İtalya Serie C takımlarından Pianese’de forma giyen bir futbolcuda da koronavirüs tespit edildi.
- JAPONYA’DA koronavirüs teşhisi konulan bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, ülkedeki virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 8’e yükseldi. Japonya Başbakan, Shinzo Abe, koronavirüsün yayılmasını engellemek için tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde pazartesi gününden itibaren eğitime ara verilmesini isteyeceğini söyledi.
- İNGİLTERE Sağlık Bakanlığı, ülkede tespit edilen koronavirüs vakası sayısını 15 olarak duyurdu.
UMRE ERTELENDİ
Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tüm umre ziyaretlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı da Suudi Arabistan’ın koronavirüs salgınıyla mücadele amaçlı olarak umre ziyaretlerini askıya alması üzerine geçici olarak yeni umre kaydı alınmayacağını açıkladı. Mersin’den kutsal topraklara gitmek için yola çıkan 327 kişi, Suudi Arabistan’ın koronavirüs salgını sebebiyle umre ziyaretlerini geçici olarak askıya alması nedeniyle havalimanından geri döndü.
DSÖ BAŞKANI: GELMEZ DEMEYİN BÜYÜK HATA OLUR
Dünya Sağık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom, Cenevre’de basın toplantısı düzenledi. Adhanom, “Her ülke ilk koronavirüs vakalarına hazırlanmalı. Hiçbir ülke topraklarında virüs olmayacağı kanaatine kapılmasın. Bu büyük hata olur. İran ve İtalya’daki vakalar bu virüsün nelere kadir olduğunu bize göstermiştir” dedi.
- ABD’de hastalık kontrol ve korunma merkezleri, ABD’lileri “Daha çok koronavirüs vakası görmeye hazır olma” konusunda uyardı. ABD’de dün ilk kez kez kökeni bilinmeyen bir vaka tespit edildi. California’da karantinaya alınan kişinin daha önce ABD dışına çıkmadığı ve koronavirüs taşıdığı tespit edilmiş biriyle temas kurmadığı öğrenildi.
- ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınının ABD için hâlâ çok düşük bir risk oluşturduğunu belirtti. Trump, koronavirüsün yayılması halinde ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.
- BAHREYN, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının önüne geçmek için Irak ve Lübnan’a çift yönlü tüm uçak seferlerinin bir sonraki talimata kadar durdurulduğunu açıkladı.
- KUVEYT’te hasta sayısı 43’e çıktı.