"25 bin öğretmen kadrosu umut verici"

Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, 25 bin öğretmen kadrosuna atama yapılmasını öngören yasa tasarısının, eğitim sistemi adına umut verici olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

DES Genel Sekreteri İshak Çelebi yaptığı açıklamada, eğitimin güncel sorunlarını değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na, 2010 yılı içinde 25 bin öğretmen kadrosuna atama yapılmasını öngören yasa tasarısının, TBMM Başkanlığı'na sunulmasının atanmayı bekleyen on binlerce öğretmen ve ailesi açısından sevinçle karşılandığını söyleyen Çelebi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Öğretmen bekleyen çocuklarımız için, yapılacak bu atamalar oldukça önemlidir. 25 bin öğretmen kadrosu, ülkemizdeki öğretmen açığı ve atanmayı bekleyen öğretmen sayısını dikkate aldığımızda her ne kadar yetersiz görülse de eğitim sistemimiz adına, öğretmen, öğrenci ve velilerimizden oluşan eğitim bileşenleri adına umut ve mutluluk vericidir. Öğretmen açığının giderilmesi ve sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınması konusunda samimi ve ciddi bir diplomasi yürüten Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun bu çabasını önemsiyor ve gelecek adına umut verici buluyoruz."
 

Atama yer değiştirme yönetmeliği'ne geçici ek madde konulmalı

"Milli Eğitim Bakanımızla eğitimin sorunlarını paylaşarak çözmeye ve eğitim bileşenlerinin taleplerini her platformda kendisine sunmaya devam edeceğiz" diyen Çelebi şöyle devam etti:
"Bu aybaşında yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile öğretmenlerin özlük hakları elinden almıştır. Özellikle zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmakta olan öğretmenler kendilerine çok büyük haksızlıklar yapıldığını düşünmektedirler. Yönetmelikle, zorunlu hizmetini yapmakta olan öğretmenler bulundukları şehirde 3 yılını tamamlamadan tayin isteyemeyecektir. Bunun için yönetmelik zorunlu hizmet bölgelerindeki öğretmenlere af değil ceza anlamına gelmektedir. Eski yönetmeliğe göre de zaten 3 yılda zorunlu hizmetlerini tamamlayacak olan on binlerce öğretmen büyük bir hayal kırıklığı içine düşmüş ve psikolojileri altüst olmuştur. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan on binlerce öğretmenimizin mağduriyetine neden olan bu sorunu yönetmeliğe koyacağı ek bir maddeyle çözmesini istiyoruz."
 

Sözleşmeli öğretmenler kadro istiyor

70 bin dolayındaki sözleşmeli öğretmenlerden 3.hizmet bölgesinde 3 yıl çalışmış olanlarının kadroya geçirilmesinin eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in verdiği sözden mütevellit çok önemli olduğunu söyleyen Çelebi, sözleşmeli öğretmenlerin bu yıl itibariyle kadroya geçirilmelerine başlanılması gerektiğini ifade etti.

Öğretmenlikte sözleşmelilik uygulamasının mesleğe zarar verdiğini savunan Çelebi açıklamasında, "Öğretmenin kendisini öğrencisine, okuluna, devletine adaması gerekirken sözleşmelilik uygulamasıyla öğretmenler kendini mesleğine pamuk ipliği ile bağlı hissetmektedirler. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından hazırlatılan kadro taslağının biran önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Sözleşmeli öğretmenlerin, kadrolu öğretmenlerle ödev, hak sorumlulukları bakımından eşit olmasını talep ediyoruz. Sözleşmeli öğretmenlerinde af uygulamaları başta olmak üzere isteğe bağlı tayin haklarının olması gerekir. Aylıkla ödüllendirme, il emri, idarecilik hakkı gibi haklar bakımından kadrolu öğretmenlerle eşitlenmeleri eğitim sistemimizin sağlığı ve verimliliği açısından çok önemlidir" ifadelerine yer verdi.
 

Askerliğini kısa dönem yapan öğretmenler mağdur

İl içi ve il dışı tayinlerde askerlik görevini asker öğretmen olarak yapanların askerlik sürelerinin hizmetten sayıldığını fakat kısa dönem askerlik yapan öğretmenlerin askerlik görevinin hizmetten sayılmadığını kaydeden Çelebi, "Öğretmenlerin askerlik görevindeki atamaları kendilerinin talep ve iradeleri dışında gerçekleşmektedir. Bu nedenle il içi ve il dışı tayinlerde kısa dönem askerlik yapan öğretmenlerimizin mağduriyetlerine neden olan bu haksız uygulamanın kaldırılması gerekmektedir" dedi.
 

Anadolu liselerindeki belirsizlik giderilmeli

Anadolu lisesine dönüştürülen okullardaki kadrolu öğretmenlerin kaygılarıyla ilgili olarak yaşanan belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Çelebi şöyle devam etti:
"Düz liselerdeki öğretmenlerin mağdur edilmemesi, sınava girip kazanan öğretmenlerin öncelikle kendi okullarına yerleştirilmesi gerekmektedir. Pilot bölge okullarında uygulamaya başlanan ve sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından verilen medya okuryazarlığı dersinin nitelik ve verimlilik ölçütleri düşünülerek iletişim fakültesi mezunları tarafından da vekil öğretmen olarak dahi verilmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın önemli bir projesi olan medya okuryazarlığı ile hedeflenen amacın gerçekleşmesi açısından da önemlidir."
 

Kredi yurtlar personeli daha çok şeffaflık istiyor

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndaki görevde yükselme sınavlarının tamamen şeffaf olmasını isteyen DES Genel Sekreteri Çelebi, sınav sonuçlarına yapılacak itirazların karşılıklı olarak değerlendirmeye alınabilmesi için cevap kâğıtlarının birer fotokopisinin mühürlenerek eğitimi düzenleyen kuruma da verilmesinin gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetici Atama Yönetmeliğine göre bir adet takdir belgesi alan personelin 6,5 hizmet yılına denk puan almasını da sübjektif bir değerlendirmeye zemin hazırlamasından dolayı adil bulunmadıklarını kaydeden Çelebi, "Takdirname ve ödüllerin puanlamadan çıkarılması durumunda eşitlikçi ve adaletçi bir sistem oluşacaktır" dedi.