240 ay hüsranı
Yurttaş, mezarda ev sahibi olmayı sevmedi. 20 yıl vadeli ev almaya rağbet etmedi. En çok tercih edilen kredi vadeleri 60 ay oldu.
Şehriban KıraçEmlak Konut önderliğinde geliştirilen 20 yıl vadeli konut sahibi olma projesine yurttaş ilgi göstermedi. Ev sahibi olmak için tercih edilen vadeler 10 yıl oldu. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, insanların borçla ölmek istemediğine işaret ederek, 240 ay kredi ödeme vadesinin çok tercih edilmediğini söyledi.
Torun, aday değil
2 dönemdir GYODER Başkanlığı’nı yürüten Aziz Torun, mayıs ayında yapılacak genel kurulda aday olmayacağını da açıkladı. Torun, derneğin 2013-2017 döneminin değerlendirmesini yaptı. Torun’un konuşmasının satırbaşları şöyle:
-Vergi ve harçların düşürülmesine yönelik geçici düzenlemelerin daha kalıcı hale getirilmesi beklentilerimiz arasında.
-Konut sektöründe şişmiş fiyat söz konusu değil, minimum kâr marjlarıyla çalışıyoruz; yüzde 10-15 kâr marjı makul bir seviye.
-Enflasyonun çift haneye ulaştığı, maliyetlerin arttığı, finansman maliyetlerinin ise düşmediği bir süreçteyiz; firmaların fiyat artışı yapmaları zorunlu olacak.
Güvenlik şart
-Gayrimenkul sektöründe yatırım geri dönüş sürelerinin uzadığı bir gerçek.
-Yabancı yatırımcılar güvenliğin ve istikrarın olduğu yerlere gider. Böyle bir dönemde yabancıların koşa koşa gayrimenkul almalarını beklememek gerek. Bir milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancıya vatandaşlık izni düzenlemesinde rakam, belli bir süre için 300 bin-5 bin dolar mertebesine çekilmeli. Yabancıya konut satışı ihracat sayılmalı.
-Sektörde farklı finansman modellerine ihtiyaç var, sınırlı özkaynakla sürdürülebilirlik mümkün değil. Şirketlerin şeffaf ve kurumsallaşması gerekiyor.
Kiralar düştü
Bazı bölgelerde kiralarda yüzde 20’ye varan düşüşlerin olduğunu anlatan Aziz Torun, şöyle konuştu:
-Gayrimenkul sektörü, yakın dönemde ülke olarak yaşanan ekonomik, siyasi ve toplumsal olumsuzluklara rağmen yine de büyümesini sürdürdü. 2 milyon kişiye istihdam sağlayan, 200’den fazla sektörü etkileyen ve dolayısıyla milyonlarca kişiye dokunan bir sektör.
-Toplam 1 milyon 341 bin 453 adet konut satışı ile 2015 rakamlarının aşılması, 2016 yılı için önemli bir gelişmedir. Tüm yaşananlara rağmen bu performansın yakalanması gayrimenkul sektörüne duyulan güvenin bir yansımasıdır.
-Faizlerde anormal artış olmazsa 2017’de de, konut satış adedi 2016 rakamlarına ulaşacak. Bu yıl gayrimenkul satışlarını tetikleyen en önemli faktör, faiz oranları olacak.