22. Altın Koza'nın ardından

Adana Altın Koza Film Festivali yarışmalı bölümlerdeki filmleri izleyiciyle buluşturarak çok önemli bir kültür ve sanat görevini yerine getirdi. Adana halkı festivaline sahip çıktı, sinema salonları dopdoluydu.

Aslı Selçuk/Cumhuriyet

Son günlerde şiddetini arttıran, hedef kitlesini genişleten terör olaylarından ötürü 22. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, açılış ve kapanış törenlerini, konserleri, panelleri, film galalarını iptal etti fakat yerinde bir karar alarak yarışma bölümlerini gerçekleştirdi. 14–18 Eylül tarihleri arasında Ulusal Uzun Metraj, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film, Öğrenci Filmleri ve Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo yarışmalarını yaptı. Tüm yarışma filmleri, jürileriyle ve Adana izleyicisiyle buluştu.

Geniş bir duyuru yapılmamasına karşın 3 salonda dönüşümlü gösterilen yarışma filmleri büyük ilgi gördü. Uzun metraj jürisi, güncel ve yerel bir konuyu evrensel bir bakış açısıyla, yetkin ve çarpıcı bir sinema diliyle anlattığı için Abluka’ya (Emin Alper) en iyi film, sanat yönetimi (İsmail Durmaz), kurgu (Osman Bayraktaroğlu), umut veren erkek oyuncu (Berkay Ateş) ödülünü verdi. Adana İzleyici ödülüyle birlikte Abluka toplam 5 ödül kazandı. Abluka gibi Ana Yurdu’da (Senem Tüzen), ana–kız ilişkisini modern ve gelenekselin çatışması ekseninde incelikli bir gözlem gücü ve cesaretle anlattığı için senaryo (Senem Tüzen), kadın oyuncu (Nihal Koldaş), görüntü (Vedat Özdemir), Film Yönetmenleri Derneği ve Sinema Yazarları derneklerinin ödülleri olmak üzere 5 ödül aldı.

Tolga Karaçelik, sınırlı bir alanda kapalı kalmış insanların ruhsal çöküşünü, gizli ve açık şiddetini metaforik bir derinlik yaratarak aktardığı için Sarmaşık’la en iyi yönetmen seçildi. Sarmaşık’taki rolüyle Nadir Sarıbacak en iyi erkek oyuncu oldu. Yılmaz Güney Özel Ödülü’nü tarihimizin önemli ve acılarla dolu bir dönemini, naifliği ölçüsünde derinlikli bir anlatımla betimlemesinden ötürü Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu) aldı. Ulusal yarışmaya 58 film başvurdu, 15’i finale kaldı. 4’ünün Dünya prömiyeri, 8’inin Türkiye prömiyeri Adana’da yapıldı. Filmlerden 10’u ilk filmdi, 6’sının da yönetmeni kadındı.

Koordinatörlüğünü Hilmi Etikan’la Yıldız Etikan’ın yaptığı Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’na çeşitli üniversitelerden 150 film başvurdu, 32’si yarışmaya alındı, Akdeniz Kısa Film Yarışması’na başvuran 500 kısa metrajdan 55’i yarıştı. Venedik Film Festivali’ndeki jüriliği biter bitmez Adana’ya Akdeniz jürisi olarak katılan sinema eleştirmeni Dubravka Lakic, film seçkilerinin ve konukseverliğin çok iyi olduğunu vurguladı. Festivalin en önemli etkinliklerinden olan Ulusal Öğrenci Filmleri ve Uluslararası Akdeniz Kısa Filmleri bölümlerinin en büyük şansları Adana Altın Koza Festivali’nde yer alarak izleyiciyle doğrudan doğruya buluşmaları. Adana Altın Koza Festivali bunu gerçekleştirerek çok önemli bir kültür ve sanat görevini de yerine getirmiş oldu.

Bu yıl ilk kez düzenlenen, koordinatörlüğünü yaptığım Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’na 63 senaryo katıldı, 8’i finale kaldı. Ana jüri, film festivaline katılma düşlerini sonuna dek koruyan üç gencin, öyküsünü, direnmeyi, dayanışmayı, sinema sevgisini, iyi işlenmiş karakterlerle, enerjisi yüksek bir anlatımla betimleyen Tepebağ Çıkmazı’nı (Hikmet Ozan Sihay) birinci seçti. Sakin ve güvenli bir liman bulmak üzere ana karakterin çıktığı tinsel yolculuğu iki düzlemde başarıyla işleyen İnsancıklar (Gökhan Karahaner) ikinci, yaşlı bir çiftin Adana’nın farklı yerlerinde yaşayan çocuklarını ziyaret sürecini, gerçeği söyleyememenin çaresizliğini betimleyen On Adım (İsmail Doruk) üçüncü oldu.

Festivalin tüm kategorideki yarışmalarında toplam 876.000 TL ödül verildi. Adana halkı ve Adana Büyük Şehir Belediyesi festivaline sahip çıktı, etkinlik kısmen gerçekleştirilmesine karşın sinema salonları dopdoluydu.