21 yıldır Uğur yok, adalet yok
21 yıl önce katledilen yazarımız Uğur Mumcu’yu binlerce kişi karanfillerle, mumlarla, siyah şemsiyelerle, Nâzım Hikmet şiirleriyle andı...
cumhuriyet.com.trBombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993 yılında katledilen gazetemiz yazarı Uğur Mumcu, katledilişinin 21. yılında ailesi, yakınları, arkadaşları ve binlerce Ankaralı tarafından kırmızı karanfillerle, mumlarla, dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet’in şiirleriyle anıldı. Anmada, Mumcu’nun evinin bulunduğu sokaktaki ağaçlar, 21 yıl önce cenaze töreninin simgesi haline gelen siyah şemsiyelerle bezenirken, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz’ın da fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “21 yıl önce katledildi, asıl failleri hâlâ bulunamadı. Bugünleri 21 yıl önce okuyan ve bize anlatan Uğur Mumcu’ydu. Onu her zaman saygıyla anıyoruz” dedi.
Mumcu için ilk tören Batıkent’teki Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirildi. Sevenleri, Mumcu’nun anıtına çelenk bıraktı. Buradan suikasta uğradığı ve adı verilen sokaktaki evinin önüne geçildi. Binlerce Ankaralının yanı sıra buradaki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal, gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP’li vekiller Aylin Nazlıaka, Levent Gök, İzzet Çetin, Gürkut Acar, Sakine Öz, Dilek Akagün Yılmaz, Musa Çam, Akif Hamzaçebi, Uğur Bayraktutan, 2 Temmuz 1993’teki Sivas katliamında yaşamını yitiren şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan ile 7 Kasım 1980’de Mamak Askeri Cezaevi’nde dövülerek öldürülen yayımcı - yazar İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, gazetemiz yazarı ve Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, yazarımız Çiğdem Toker ve Ahmet Tan da katıldı.
Gezi direnişçileri de anıldı
Çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcilerinin de yer aldığı anmada, Gezi Direnişi’nin ardından kurulan Seğmenler Forumu üyeleri, ellerinde katledilen gazeteciler Hrant Dink, Uğur Mumcu, Metin Göktepe ile Musa Anter’in dövizlerini taşıdı. Ayrıca Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarının bulunduğu pankartların da yer aldığı anmada, “Uğur Mumcu ölümsüzdür” yazılı dövizler sokağı süsledi. CHP Gençlik Örgütü de siyah bir bezin üzerine, “21 yıldır Uğur yok, adalet yok” yazdı. Daha sonra bu pankart, Mumcu’nun apartmanına asıldı. CHP’liler ayrıca üzerinde “Dikkat, bu ülkede gazeteciler ya öldürülür ya da hapse atılır” yazılı pankart açtılar.
Ağaç dallarında siyah şemsiyeler...
Dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet’in şiirlerinin okunduğu, Mumcu’nun anısına türkülerin seslendirildiği anmada, ezan okunurken müziğin sesinin kısılması dikkat çekti. Bir grup lise ve ortaokul öğrencisinin de karne almak yerine anmaya katılması katılımcıları duygulandırırken, bazı öğrenciler de karnelerini alarak anıta bıraktı. Zonguldak’taki işçiler de anmada ön saflarda yer aldı. Anmada en dikkat çeken ayrıntı ise “Faili Meçhuller Anıtı”nın olduğu yerdeki kuru ağaç dallarına asılan ve Mumcu’nun 21 yıl önceki cenaze töreninin simgesi haline gelen siyah şemsiyelerdi.
Kılıçdaroğlu Mumcu ile görüştü
Anmada, Uğur Mumcu’nun evinde de hareketli saatler yaşandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve bir grup milletvekili ile birlikte Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu’yu evinde ziyaret etti. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Mumcu’nun katledilişinden bu yana 21 yıl geçtiğini anımsatarak, “21 yıl önce katledildi; asıl failleri hâlâ bulunamadı. Bugünleri 21 yıl önce okuyan ve bize anlatan Uğur Mumcu’ydu. Onu her zaman saygıyla anıyoruz” dedi. Açıklamanın ardından Kılıçdaroğlu, Baykal ve Mumcu ailesi ile Mustafa Balbay, “Faili Meçhuller” anıtına çelenk koydu. Mumcu ailesi ile Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu’nun anıtına karanfillerle yaktıkları mumları bıraktılar. Mumcu anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Balbay’a sevgi seli
Tiyatro sanatçısı Şebnem Gürsoy’un sunuculuğunu yaptığı anmada, Haldun Karabudak ve Yücel Erbasan türküler seslendirirken, Mustafa Balbay’a da yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Anmanın sonuna doğru TGB üyeleri, genel başkanları Çağdaş Cengiz ile birlikte Mumcu’nun sokağına “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “Uğurlar ölmez Atatürk yenilmez” sloganlarıyla geldi. TGB’liler, ellerinde, Mumcu’nun fotoğraflarının yanı sıra 24 Ocak 2001 yılında uğradığı suikast sonucu yaşamını yiteren Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın da fotoğrafının yer aldığı dövizler taşıdılar.
Gömütü mumlarla bezendi
Mumcu evinin önündeki törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki anıt mezarı başında da anıldı. Buradaki törene de eşi Güldal Mumcu, oğlu Özgür Mumcu, kızı Özge Mumcu ile birlikte Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) yöneticileri katıldı. Eşi ve çocukları Mumcu’nun gömütünü kırmızı karanfil ve mumlarla süslediler.
Bu yıl Uğur Mumcu’nun anısına düzenlenen 10. Uluslararası Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Festivali düzenlenen törenlerle başladı. Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Uğur Mumcu Bulvarı’ndaki Mumcu heykeline çelenk koydu. Akova, Mumcu’nun kişiliğine ilişkin konuşmalar yapıldı. Daha sonra yazarımız Işık Kansu, Burhaniye’de gerçekleştirilen konferansta “Mumcu’nun Rabıta kitabında yer alan isimlerin bugün neler yaptığına” ilişkin bilgiler verdi ve Mumcu’nun araştırmacı gazetecilik tarafına vurgu yaptı.