2025'te dünya daha fazla balık yiyecek

Michigan Üniversitesi deniz ekologu Ann Arbor, günümüzdeki üretim çiftliklerinin gelişimini inceleyerek, kurallara uygun üretim sayesinde, doğadaki deniz ürünlerinin 2025 yılına dek artacağını hesapladı.

Ülkemizde de yıldan yıla daha fazla alanda kurulan balık çiftliklerinin olumsuz tarafları var elbet. Kurallara uygun yapılmayan üretim suları kirletebiliyor. Balıkların dar alanda bir arada yaşamaları hastalıkların daha kolay yayılmasına neden olmakta. Diğer bir tehlike de balıkların çiftliklerden kaçarak doğal balık rezervlerine karışmalarıdır.

Michigan Üniversitesi deniz ekologu Ann Arbor, günümüzdeki üretim çiftliklerinin gelişimini inceleyerek, balık, midye ve diğer kabukluların kurallara uygun üretimi sayesinde, çevreye geleneksel balıkçılıktan daha fazla zarar vermeden doğadaki deniz ürünlerinin 2025 yılına dek artacağını hesapladı. Nitekim çiftlik üretimi, soyları tehdit altında bulunan türlerin talebini karşıladığı için denizlerdeki tür çeşitliliği zarar görmez diyor Arbor. Ayrıca çiftlik üretimi yalnızca doğal balık rezervlerini korumakla kalmıyor. Teknik, gelişmekte olan ülkelere ihracat imkânı sunduğu için de fayda sağlamakta.