2016’da sıfırlanan kızamık vakaları bu yıl 2 bin 400’e çıktı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 2016’da sıfırlanan kızamık vakasının, “aşı karşıtlığı” nedeniyle bu yıl 2 bin 400’e kadar çıktığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 2016’da sıfırlanan kızamık vakasının, “aşı karşıtlığı” nedeniyle bu yıl 2 bin 400’e kadar çıktığını bildirdi. Verilere göre, çocukluk çağındaki zorunlu aşılar sayesinde hamilelik ve yenidoğan dönemlerinde görülen tetanoz, 2009’da bitme noktasına getirildi. 

Kabakulak vaka sayısı, 2005’te 20 binlerdeyken bugün 300- 400’lere kadar geriledi. Ülkede 19 yıldır çocuk felci vakası görülmezken, 2003’ten bu yana ise difteri vakasına rastlanmadı. 2001’de 30 binlerde olan kızamık vakası, 2016’da 9’a kadar düşmüşken, son yıllarda artan aşı karşıtlığı nedeniyle bu yıl görülen vaka sayısı 2 bin 391’e ulaştı.

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, aşı karşıtlığının toplum sağlığı sorunu olduğunu belirterek çocuğunu aşılatmayanların, toplum sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Memişoğlu Türkiye’de henüz risk olmadığını kaydederek, özetle şu ifadeleri kullandı: “Neden yok? Çünkü biz aşılamayı iyi yapıyoruz. Son zamanlardaki aşılanmamış kesimin artması bu riski artırıyor ama toplumdan şunu bilmesini istiyoruz ki bu aşılar, hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 13 hastalıkla ilgili ücretsiz aşı programı uygulanıyor. Şu anda kızamıkla ilgili büyük risk taşımıyorsak bu aşılamanın karşılığıdır. Ama gelecek nesilleri riske atacak veya etrafındaki insanların sağlığını riske atacak durumlara kimsenin düşmemesi gerekiyor.”