"2011'de Romanlar siyasetin neresinde?"

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, ''Bizi, sizi eğlendirdiğimiz için seviyorsunuz, ışıklar sönünce siz güvenli sitelerinize, biz de kendi yaşamlarımıza geri dönüyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Kültürpark'taki İsmet İnönü İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''2011'de Romanlar Siyasetin Neresinde'' konulu toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP İzmir milletvekilleri Tuğrul Yemişçi ve Erdal Kalkan, MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Romanlar katıldı.

Romanların sorunlarının anlatıldığı slayt gösterisiyle başlayan toplantıda konuşan Cıstır, ''çingene'' ibaresinin yasadan kaldırılmasının önemli bir adım olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirtti. Açılım kavramının yetersiz kaldığını, Romanların önündeki engelin kaldırılması için atılım yapılması gerektiğini ifade eden Cıstır, ''Biz bu ülkenin asli unsurlarıyız, lütfen bize eşit muamele yapın'' dedi. Bugün kimsenin Roman mahallelerinden geçmek dahi istemediğini ifade eden Cıstır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bugün Türkiye'de ayrımcılığa uğrayan tüm kesimlerin, ayrımcılık yaptığını görüyoruz. Biz bu ülkede baş değil, kaş bile kaldırmadık. Biz yoksuluz, açız. Bize kömür, yeşil kart vermeyin. Bizim önümüzdeki engelleri kaldırın. Biz de vergi şampiyonu çıkarmayı istiyoruz. Dezavantajlıyız diye bugün tribünlere bile sokulmuyoruz. Bizi, sizi eğlendirdiğimiz için seviyorsunuz, ışıklar sönünce siz güvenli sitelerinize, biz de kendi yaşamlarımıza geri dönüyoruz.''

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar ise İsmet İnönü Kültür Merkezi çıkışında yaptığı açıklamada, amaçlarının Roman toplumlarının sorunlarını çözmek olduğunu, ancak Romanların adını kullanan bazı insanların Roman toplumu adına bireysel dernekler açtığını iddia etti.

Yaklaşan seçimleri fırsat bilen kişilerin toplum sorunlarına çözüm aramadığını ve herhangi bir çalışma yapmadığını ifade eden Dunar, ''Roman toplumu sadece sosyal yaşantılarının daha iyi olmasını, iş, eğitim, sağlık, konut sorunlarının çözülmesi ve toplumda eşitlik sağlanmasını talep etmektedir'' dedi.