20 yıl önce afiş asana görüş yasak

Şakran Kadın Cezaevi'nde bir hükümlünün görüşçüsüne, 20 yıl önce afiş asarken gözaltına alındığı gerekçesiyle izin verilmedi. Ayrıca, hapishane idaresi, cezanın şahsiliği ilkesini de bir kenara bırakarak, görüşçünün eşi ve oğlunun süren davalarını da ret gerekçeleri arasında saydı ve “arkadaş listesine” eklenmesini reddetti.

Hakan Dirik / Cumhuriyet

Emekli felsefe öğretmeni Fatma Alan, 9 yıllık hapis cezasını Şakran'da çekiyor. Alan, görüşmeci haklarından birini Nurcan Aslan adlı kişiden yana kullanmak istediğinde hapishane idaresi başvurusunu reddetti. Gerekçe olarak da Aslan'ın 1995 yılında afiş asarken gözaltına alınmış olmasını gösterdi. Aslan'ın eşi ve oğlunun süren davaları ve daha önce hapse girmiş kişiler olmalarını da gerekçeler arasında sıralayarak “arkadaş listesine” giremeyeceğine hükmetti.

Hapishanelerden her hükümlünün 3 görüşçü hakkı olduğunu belirten Alan'ın avukatı Dinçer Çalım, “Fatma Alan, cemaat dönemi hakimlerinin özel yetkili mahkemelerde etkili oldukları dönemde yargılanıp ceza alan birisidir. 20 yıl önce gözaltına alınmış olması nedeniyle görüşcüsünün reddedilmesi tam bir fişleme örneğidir. Eşinin ve çocuğunun yargılandığına da gerekçede yer veriyorlar. Tüm bunlar nasıl fişlendiğimizi gösterdiği gibi, başkalarının yargılanmalarının da önümüze çıkarılabileceğini gösteriyor. Bu karar, bütün toplumun fişlendiğini bir kere daha gösterdiği gibi aile bireylerinin eylemlerinden de sorumlu tutulunması itibariyle de bir ilk. Ancak kabul edilemez bir gerekçe. Karara karşı itiraz hakkını kullandık. İnfaz hakimliğinin kararını bekliyoruz” dedi.

ÇİFT KELEPÇELİ TEDAVİ

Öte yandan Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, çift kelepçe sorununun yaşanmakta olduğu İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde üç mahkumun bu nedenle tedavi olmasının engellendiğini tespit etti. Uygulama kapsamında, hastaneye götürülen mahkumlar, iki eli birbirine kelepçelendikten sonra bir de jandarma eriyle birbirine bağlanıyor. Bunu kabul etmeyen mahkumlar ise tedavi olmadan hapishaneye geri getiriliyor. Uygulamaya maruz kalan mahkumlar Emre Salıgül, Deniz Kahraman ve Fikret Kara, götürüldükleri Yeşilyur Devlet Hastanesi'nde, muayene sırasında kelepçelerini çıkarmayan ve odadan çıkmayan jandarma ile bunu sağlamayan doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Daha önce 2013 yılında, aynı hastanede, kelepçeyi sökmeyen ve jandarmayı dışarı çıkarmayan bir doktor mahkumların şikayeti üzerine meslekten men cezası almıştı. Ceza, doktorun daha önce ceza almamış olması nedeniyle  paraya cevrilmişti.