2. Türkiye’de Felsefi Antropoloji Çalışmaları Sempozyumu sona erdi

Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği’nin Takiyettin Mengüşoğlu, Bedia Akarsu ve Uluğ Nutku anısına düzenlediği “Türkiye’de Felsefi Antropoloji Çalışmaları Sempozyumu” nun ikincisi 27 Nisan Cuma günü Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mavi Salon’da gerçekleşti. Konuşmacılar sempozyumun ardından Mengüşoğlu, Nutku, Anğ ve Eserpek Kütüphanesi'nde bir araya geldi.

cumhuriyet.com.tr

Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği’nin Takiyettin Mengüşoğlu, Bedia Akarsu ve Uluğ Nutku anısına düzenlediği “Türkiye’de Felsefi Antropoloji Çalışmaları Sempozyumu” nun ikincisi 27 Nisan Cuma günü Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mavi Salon’da gerçekleşti. Konuşmacılar sempozyumun ardından Mengüşoğlu, Nutku, Anğ ve Eserpek Kütüphanesi'nde bir araya geldiler.

Sempozyumun açış konuşmasın Mengüşoğlu’nun öğrencisi Ioanna Kuçuradi “Etik ve İnsan Hakları” bağlamında yaptı. İnsan haklarının hukuk değil etik ilkeler olduğunu hatırlattı. Kuçuradi, “İnsan hakları bir yerde aranamaz çünkü ilkedir. İnsan haklarının korunmasının herkes için gerekli olduğunun idrak edilmesi gerekir. Korunması için laiklik çok önemlidir” diyerek laikliğin inanç özgürlüğü değil dinsel ve kültürel normların kamusal alanı belirlememesi olduğunu açıkladı.

Ardından Taylan Altuğ, Yasin Ceylan, Yusuf Örnek, Adnan Gümüş, Mustafa Günay, Celal Gürbüz ve Uluğ Nutku’nun eşi Hülya Can Nutku'nun olduğu öğretim üyeleri Mengüşoğlu, Akarsu ve Nutku’nun felsefi antropoloji üzerine görüşlerini, onların esinlendikleri ve hesaplaştıkları M. Geiger, M. Scheler ve N. Hartmann’ın felsefeleriyle de karşılaştırarak ele aldılar. İndirgemeci olmayan felsefi antropolojinin insanın gelişmeye elverişli, değerli bir varlık olduğunu gösterdiğini belirttiler. İnsan hakkının ihlâlı olan beyin yıkama ile değil özgürlüğü temel alan köklü eğitimle insanın başarıların yalnız alıcısı değil yaratıcısı da olacağını ifade ettiler. Sunumların toplamı felsefi teorilerin nasıl birbiriyle hesaplaşarak geliştiğini gösterdi. Üç hocanın da öğrencisi olmuş, felsefe öğretmeni Gülçin Gülan ve fakültenin genç felsefe grubu öğrencileri, anılan hocaların yanı sıra Tomris Mengüşoğlu’nun yazılarından, Engin Delice’nin Uluğ Nutku üzerine yazı ve şiirinden okumalarla sempozyuma katkıda bulundular.