2 ton ciğer ve 500 Karaağaç biberi bir saatte tükendi

Edirne Belediye Başkanlığı'nın düzenlediği Bando ve Ciğer Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

cumhuriyet.com.tr

Gelecek yıl Tava Ciğeri Güzellik Yarışması düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ’Tava Ciğeri Marşı'nı söylemek için Bülent Ersoy’a teklif getireceklerini söyledi.

Ulusal, yerel ve yabancı basında tava ciğeri hakkında bin 500 civarında haber ve yoruma yer verildiğini söyleyen Dinar, bu haberlerin kitaplaştırılacağını ifade etti.

 Ahmet Külsoy/ Edirne’de acı biber yeme yarışmasında, yarışmacılar zor anlar yaşadı. Acının etkisinden gözleri yaşaran yarışmacılar, ayran ve su içmeye yetiştiremediler.

7’nci Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, kapanış programında yapılan acı biber yarışmasıyla renkli görüntülere sahne oldu. Edirne Belediyesi tarafından, 13-14-15 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen ‘7’nci Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali sona erdi. Kapanış programı, Atatürk Anıtı’na Tava Ciğer esnafının çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Beyazıt Sansı’nın Ciğer Türkü’sünü söylemesiyle devam etti. Ciğer esnafına önlük giydirilmesinin ardından festival korteji, Edirne’nin en işlek ve trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde hazırlanan sahne önüne hareket etti.

Edirne Belediye Başkanlığı’nın bu yıl 7’ncisini düzenlediği Bando ve Ciğer Festivali, ücretsiz dağıtılmasıyla sona erdi. CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediyesi Başkan Vekili Çiğdem Geceoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, tava ciğer ustaları ve bando takımları Atatürk anıtında bir araya geldi. Anıta çelenk sunulmasının ardından Edirne ciğerinin marşı çalındı. Oluşturulan kortej bando eşliğinde Atatürk anıtından trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ne kadar yürüdü.

 

7’nci Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nin kapanış gününde acı biber yeme yarışması düzenlendi. Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde yetişen ve acılığıyla tanınan ‘Karaağaç biberi’ni yemek için 8 gönüllü yarışmaya katıldı. Tabaklarda 20 adet hazırlanan biberleri yemeye başlayan gönüllüler, gözlerinden yaşlar gelerek zor anlar yaşasa da son ana kadar yarışmayı bırakmadı. Yarışmada 4 yarışmacıya 50 adet kuru biber yedikleri için birincilik verilirken çeşitli Edirne’ye ezgi hediyeler verildi.

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Bando ve Ciğer Festivali’nin kapanış gününde, festival alanına oluşturulan stantlarda vatandaşlara ücretsiz olarak 2 ton tava ciğeri dağıtımı gerçekleştirildi. Bedava ciğer almak için zaman zaman izdiham yaşandı.

BÜLENT ERSOY'A CİĞER MARŞI TEKLİFİ

Edirne’yi Tanıtma Ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar , gelecek yıl festivalin konseptinde değişiklik yapılacağını söyledi. 2018 yılında Tava ciğerini tanıtmaya İstanbul’dan üç ay öncesinden başlayacaklarını aktaran Dinar, Tava Ciğeri Marşını Bülent Ersoy’a okumak için teklif getireceklerini belirtti. Bu yıl Ramazan ayı yaklaşması nedeniyle acele ettiklerini söyleyen Başkan Dinar şöyle konuştu’ Konsepte değişiklik yapmayı düşünüyoruz. Tava ciğeri yöremizin besili danalarından elde ediliyor. Festivale en az 3 dana getireceğiz. Bununla yetinmeyeceğiz; Ciğer güzellik yarışması düzenleyeceğiz. Güzellik yarışmasına katılacak kızlarımızın yaşları 18-25 aralığında olacaktır. Roman kızlarımıza pozitif ayrıcalık tanımaya düşünüyoruz. ‘

KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

Tava ciğerini şu ana kadar ulusal yerel ve yabancı basında bin 500 kez haber yapıldığını aktaran Dinar,’ İş Bankası, Deniz Bank, Akbank’tan tava ciğerini kitap yapmak için teklif geldi. Bir komisyon kurduk bu komisyon bankalarla iletişim halinde. En geç Eylül Ekim ayında tava ciğeri el itabı kitap raflarında yerini alacaktır’ diyor.

Derneğe üye 14 ciğerci esnafının cebinden yaklaşık 60 bin lira çıktığını aktaran Dinar; ’ciğerlerin maliyeti ciğerci esnafından. Helal olsun, afiyet olsun. Dostlarımız bizi yalnız bırakmadı’ dedi.

2006’DA TESCİLLENDİ

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, 2006 yılında Edirne'ye özgü tava ciğerine Türk Standartları Enstitüsü'nden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alabilmek için başvurdu bulundu. 4 yıl süren işlemlerin ardından tava ciğeri Edirne'ye tescillendi.

TAVA CİĞERİNİN HAZIRLANMASI

Edirne’nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne’ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor.