'2 bin Kürt politikacı tutuklandı'

Avrupa Parlamentosu'nun Hristiyan Demokrat üyesi Christine De Veyrac, verdiği bir soru önergesinde 2009'dan bu yana 8 bin Kürt politikacı, gazetecinin tutuklandığının haber verildiğini belirtti. Ancak rakam önergeye yanıt veren AB Komiseri Stefan Füle tarafından "2008'den bu yana yaklaşık 2 bin politikacı ve insan hakları eylemcisi tutuklandı" diye düzeltildi.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Parlamentosu'na Fransa'dan seçilen kadın üye Christine De Veyrac, "Türkiye'de tutuklanan Kürt politikacı ve gazeteciler" konusunda verdiği soru önergesinde Nisan 2009'dan bu yana Türkiye'de BDP'li politikacılarla Kürt gazetecilerin tutuklanmalarına ilişkin endişe verici haberlerde artış bulunduğunu iddia etti.

Partinin 7 bin 748'den fazla üyesinin PKK'nin yeni kolu olduğu iddia edilen KCK'ye bağlantılı oldukları şüphesiyle tutuklandıklarını, sadece 4 bin 148 tutuklamanın son altı ayda gerçekleştiğini öne süren De Veyrac, "Değişik kaynaklardan gelen bilgilere göre 12'si editör olmak üzere 70'ten fazla gazeteci şu anda Türk hapisanelerinde tutuklu durumda. Düzinelerce Kürt gazetecinin çalışması Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidara geldikten bu yana yasaklandı" dedi.

Gelişmelerin Türkiye'yi "Sınır Tanımayan Gazeteciler" örgütü listesinde "gözetim altındaki ülkeler" listesine soktuğunu belirten Christine De Veyrac, gelişmeler karşısında AB Komisyonu'nun, temel haklar ve azınlıklara saygı konusundaki müktesebatı uygulamak zorunda olan Türkiye ile müzakerelerde ne gibi girişimlerde bulunacağını sordu. De Veyrac, "Haberler doğruysa Komisyon Kürt politikacı ve gazetecilerin bağımsızlık ve güvenliklerinin yeniden tam olarak sağlanması için hangi önlemleri alabilir?" diye sordu.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise içinde "terörizm" ya da "terörist" sözcüğü geçmeyen önergeye yanıt verirken KCK'nin terörist bir örgüt olan PKK/KONGRA-GEL'in sivil kolu olduğunu bildirdi. Stefan Füle, "Komisyon terörist örgüt PKK/KONGRA-GEL'in sivil koluna (KCK) üyelik iddiasıyla suçlanan kişiler hakkında iddianame düzenlenmesine yol açan olayları yakından izliyor. Komisyon siyasetçiler, hukukçular ve aydınlarla ilgili son tutuklamaları eşit derecede takip etmiş ve konuyu Türk yetkililerin gündemine getirmiştir" dedi.

Füle şöyle devam etti:
"Komisyon 2011 Genişleme paketinde konuyu geniş bir şekilde ele almış ve güneydoğuda Nisan 2008'den bu yana tutuklanan 2000 politikacı, yerel temsilci ve insan hakları eylemcisinin tutuklandığı KCK davasıyla bağlantılı yargısal sürece ilişkin endişelerini gündeme getirmiştir. Soruşturma genişlemeye devam ediyor. Ekim 2010'da başlayan ana KCK davasının 152 avukatı (bunlardan 104'ü tutuklu) yasadışı silahlı örgüt üyeliğiyle suçlandı. Ancak yargılama, mahkemenin Kürtçe savunmayı reddetmesi üzerine durdu."

Davaları izlemeye devam edeceklerini kaydeden Füle, "Komisyon Türkiye'ye terörizme karşı mücadelesindeki tam dayanışmasını yinelerken, her durumda insan haklarına saygı gösterilmesini hatırlatmaktadır" dedi.