2 bin 546 işçi ''Silikozis ve Silikotüberküloz'' tanısı konuldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2003-2008 yılları arasında 2 bin 546 işçiye, ''Silikozis ve Silikotüberküloz'' tanısı konulduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'ın, kot kumlama işçilerine yönelik yazılı soru önergesini yanıtladı.
Bakan Dinçer, kot kumlama yapan işyerlerinin çoğunluğunun kayıtsız ve izinsiz çalışmaları nedeniyle, adreslerinin belirlenemediğini ifade etti.
2007-2008 yılları arasında gerek meslek hastalıkları hastanelerinden gelen bilgiler, gerekse işyerlerinden temin edilen listeler dahil olmak üzere 2007 yılında 38, 2008 yılında da 50 işyerinin teftiş programına alındığını belirten Dinçer, faaliyetteki 71 işyerinde teftiş yapıldığını kaydetti.
Geçen yıl teftişlere devam edildiğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
''2009'da 98 işyerinde 198 inceleme yapıldı. 2010 yılında da Ankara ve İstanbul meslek hastalıkları hastanelerinden alınan silikozis meslek hastalığı tanısı konulmuş veya şüphesi bulunan 59 kişinin çalıştığı belirtilen 38 işyerinde teftiş yapılması için bu işyerlerinin programa alınması hususu ilgili grup başkanlıklarına bildirilmiştir. Bu tür bildirimler geldikçe bu işyerlerinde teftişlere devam edilecektir. Ayrıca, bu işyerleri rutin teftiş programlarına da alınmaktadır.
Adresleri tespit edilen işyerlerinde de vardiyalı çalışma nedeniyle veya küçük ölçekli işletmelerdeki işçi sirkülasyonlarının fazla olması nedeniyle bazı çalışanlara ulaşılamamaktadır. Sonuç olarak, bu alanda çalışan işçi ve işyeri sayılarına ait net bir bilgi bulunmamaktadır.''
İşyerlerinde silikanın ortam havasına yayılmadan önlenmesinin esas olduğunu vurgulayan Dinçer, işverenin bunun için gereken önlemleri almasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Dinçer, 2003-2008 yılları arasında toplam meslek hastalığı sayısının 3 bin 664 olduğunu, bunun 2 bin 546'sını ''Silikozis ve Silikotüberküloz'' tanısı konulan işçilerin oluşturduğunu bildirdi.