1926'da Marslıları yazmışlar.... "Boyca uzun, kafaca büyük"

İnsan ve Hayat Dergidi, 1926 yılında Osmanlıca yayınlanan Resimli Ay Dergisi'nde Mars Gezegeni ile ilgili bilgileri konu edinen ilginç bir haberi günümüze taşıdı. Yaklaşık yüzyıl önceki dergide; Mars’ta hayat olduğu burada yaşayan insanların boyca uzun, kafaca büyük, zayıf ve sinirli ama dünyada yaşayanlardan daha medeni olduğu bilgileri yer alıyor.

CHA



İnsan ve Hayat dergisi, Mars Gezegeni ile ilgili günümüzde kamuoyuna sunulan bilgilerinin yetersizliğini eleştiren dikkat çekici bir yazıya yer verdi. Uzay ile ilgili araştırmalar yapan bilim adamlarının ve kurumların toplumdan gerçekleri sakladığını ima eden Kasım Hızlı, 1926 basında çıkmış bilgileri kamuoyuna sundu. 

Bundan 90 yıl önce Osmanlıca yayınlanan Resimli Ay Mecmuası’nda ‘Mars ile Muhabere Tecrübeleri Yapılıyor’ başlıklı bir haberde şu bilgilere yer veriliyor:

“Geçen ay Londra’da Mars’tan haber geldiği hakkında bir rivayet çıkarıldı. Telsiz telgrafhanelerden birinde sakin ve durgun bir gecede garip işaretler kaydedildi. Bu işaretleri kaydeden adam İngiltere’nin heyet-i ilmiye (astronomi) ile meşgul ilim adamlarından biriydi. Bu işaretleri Mars’tan gelmiş bir haber gibi telakki eden bu ilim adamı Mars’a cevap göndermek üzere kendisi de bir telgraf yazdı. Telsiz telgraf dairesine götürdü. Bu telgrafı Mars’a göndermelerini rica etti. Binlerce mütecessis/meraklı halk telgrafhane önüne toplanıp Mars’tan gelecek cevabı bekledi. Fakat bir şey çıkmadı.

MARS'LA HABERLEŞECEĞİZ

Şimdi bize gülünç görünen bu tecrübe bir gün gelecek hakikat olacak ve o vaktin insanları bizim cahilliğimizle alay edecekler. Çünkü Mars’ta insan bulunduğu artık tahakkuk etmiş gibidir. Mars bizden eski bir hayata malik olduğu için oradaki insanların bizden daha medeni daha ileri oldukları kabul edilmektedir. Onlarla muhabere edememekliğimizin en önemli sebebi bizim henüz Mars’la haberleşecek kadar kuvvetli araçlara sahip olmayışımıza atfedilmektedir.

'MARS'TA HAYAT VARDIR'

“Mars hakkında son zamanlarda rasathanelerin gözlemcilerinin elde ettikleri bilgi, bizim büyük çöl hakkındaki bilgilerimizden daha fazladır. Mars bize en yakın olan yıldızdır. Mars’in yüzeyi çok parlak ve portakal renginde göründüğü için teleskoplarla pek açık şekilde izlenebilmektedir. Mars, Güneş’i 687 günde döner. Binaenaleyh Mars’ta bir sene bizimkinin hemen hemen iki misline eşittir. Mars küremizin en yakınına geldiği zaman bize 135 milyon mil, en uzağa gittiği zaman 150 milyon mil mesafeye kadar yaklaşmış olur.

Mars’ın yüzeyinde esinti ve su buharı bulunduğu muhakkaktır. Bu şartları taşıyan bir iklimde hayvan ve bitkilerin varlığı doğaldır. Oranın havası bizim havamızdaki maddelerden oluşmaktadır. Binaenaleyh Mars’ta de hayat vardır. Yalnız, hayatı zorlaştıran bazı şartlar vardır. Ezcümle orada sıcaklık daha azdır, yer çekimi azdır.

'BOYLARI UZUN, KAFALARI BÜYÜK VE ASABİLER'

Bilhassa ilim adamlarını, Mars’ta bizden daha mükemmel insanların var olduğuna inandıran sebeplerden biri de Mars’ta görülen kanallardır. Bu kanallar yüzlerce kilometre uzunluğundadır. Son yapılmış teleskoplarla açık surette görülmektedir. Bu kanalları, oradaki insanların su ihtiyaçları için yaptıkları zannedilmektedir. Çünkü Mars’ta su az ve çöller geniştir. Bu geniş çölleri sulamak için bu muazzam kanallar vücuda getirilmiştir.

Mars’taki insanların bizden daha mükemmel ve daha ilerlemiş olduklarının bir delili Mars’ın bizim küremizden daha eski olmasıdır. Mars’ta hayat başladığı zaman bizim küremiz henüz duman halinde idi, küremizde hayat başladığı zaman Mars’ta insanlar bizim kadar eskimişlerdi. Orada insanların yer çekiminin azlığından dolayı boyca uzun, kafaca büyük, zayıf ve sinirli kimseler oldukları tahmin edilmektedir…”