182 mahkum hapishaneden kaçtı

Kasımdaki tayfunun zarar verdiği hapishaneden kaçan mahkumların çoğu kısa sürede yakalandı.

cumhuriyet.com.tr

Filipinler’de kasım ayında etkili olan Haiyan tayfunun zarar verdiği bir hapishaneden 182 mahkumun kaçtığı ancak büyük çoğunluğunun kısa sürede yakalandığı bildirildi.

Polis şefi Henry Losanes, Palo kentindeki hapishaneden dün firar eden mahkumlardan 148’inin birkaç saat içinde yakalandığını açıkladı. Uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz ve adam öldürme gibi suçlardan yargılanan 34 firariyi arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Mahkumların nasıl kaçtığının tam olarak bilinmiyor. Polis, yakalanan mahkumların sorgularında cezaevinde yetersiz beslenme, kötü şartlar ve yavaş işleyen yargı sisteminden şikayetçi olduklarını ifade ettiklerini kaydetti.

Mahkumların, ülkede kasım ayında meydana gelen Haiyan tayfunu nedeniyle hapishanenin zarar görmesinden yararlanarak firar ettiği bildirildi. Filipinler'de kasım ayındaki Haiyan tayfununda 6200'den fazla kişi ölmüş, binlerce kişi evsiz kalmıştı, ülkede büyük tahribat meydana gelmişti.

Tacloban'daki bir hapishanede tayfun sırasında ana kapının sökülmesi sonucu ailelerinin durumunu merak eden mahkumlardan birçoğu kaçmış, kaçanların çoğu yakınlarının durumu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra cezaevine dönmüştü.

Ülkede, fiziksel koşulların yetersiz olduğu hapishanelerin bakımsız olması ve güvenliğin yeterli olmaması nedeniyle firar olaylarının sık sık yaşanıyor.