"1800 kilogram domates: bir iPad"
Maliye Bakanı Şimşek AKP Bursa İl Başkanlığı'nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, temel önceliklerinin insan olduğunu, bu nedenle bütçe içerisinde en büyük kaynağı eğitime ayırdıklarını söyledi. Şimşek yaptığı açıklamada Türkiye'de 1800 kilogram domates ile bir İPOD alındığını söyledi.
cumhuriyet.com.trMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Bugün 1800 kilogram domates ile bir iPad alabiliyorsunuz veya 27 tır mermer bloku ile bir tomografi cihazı alabiliyorsunuz. Bizim katma değer zincirinde artık teknolojik ürünlere geçmemiz lazım'' dedi.
Şimşek, AKP Bursa İl Başkanlığı'nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, temel önceliklerinin insan olduğunu, bu nedenle bütçe içerisinde en büyük kaynağı eğitime ayırdıklarını söyledi.
2002 yılında genel bütçe içerisinde eğitime 11 milyar liralık kaynak ayrıldığını belirten Şimşek, 2013 bütçesinde bu rakamın 68 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Şimşek, söz konusu bu rakam ile bütçenin yüzde 17'sinin eğitime ayrıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Bizim temel önceliğimiz insandır. Bu nedenle biz en büyük kaynağı eğitime ayırıyoruz. 2002 yılında 11 milyarın üzerinde bir kaynak eğitime ayrılıyordu. Bu yıl bu 68 milyar lirayı aşmış oldu. Yani bütçenin yüzde 17'sini eğitime ayırıyoruz. Bu da şu demek; ülkemizin önümüzdeki 40-50 yıllık temellerini sağlamlaştırmak üzere,milletten topladığımız kaynağı tekrar millete yatırım yapıyoruz. Yine sağlıkta da bu yıl kamu 69 milyar lira harcayacak. Bu da yine bütçenin yüzde 17'sine tekabül ediyor. Yani biz sadece eğitim ve sağlığa bütçemizin yüzde 34-35'ini ayırıyoruz. Bu da bizim milli özelliklerimizi göstermesi açısından çok anlamlı. Ülkede kaynakların nasıl kullanıldığının gösterilemesi açısından çok anlamlıdır. Bu dönemde altyapıya da yatırımlarımız sürüyor. Altyapı olmadan hakikaten rekabet gücü kazanamıyorsunuz. Hem küresel yatırımları çekemiyorsunuz hem de var olan yatırımların halka ulaştırılmasında arzulanan performansı yakalayamıyorsunuz.''
Ar-Ge yatırımları
Yapılacak yatırımların insanların hayatını kolaylaştırmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, ''O konuda da ülkemiz mesafe katetti. Sadece bölünmüş yollarda değil, Bursa'nın da faydalanacağı hızlı tren konusunda da dünyada en fazla yatırım artışı sağlayan ülkelerden bir tanesi olduk'' dedi.
Ar-Ge'yi özel sektör ve kamu olarak güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Şimşek, partililere hitaben şunları kaydetti:
''Tüm bunlara ilaveten Ar-Ge'yi güçlendiriyoruz. Ülkemizin katma değer zincirinde yukarılara çıkması lazım. Bugün 1800 kilogram domates ile bir iPad alabiliyorsunuz veya 27 tır mermer bloku ile bir tomografi cihazı alabiliyorsunuz. Bizim katma değer zincirinde artık teknolojik ürünlere geçmemiz lazım. Bunun için özel sektöre teşvik veriyoruz, kamu olarak da muazzam bir çaba içerisindeyiz. Tabii Türkiye bir yandan bu kadar yatırım yapıyor bir yandan da kamu maliyesini düzene koyuyor. Tabii geçmişte hükümetlerin ömrü çok kısaydı. Yani 1950'den 2002 sonuna kadar ortalama bir hükümetin ömrü 15 ay bile değil. Tabii o zaman 2023 vizyonunu ortaya koyamazsınız. Ama biz çok şükür sizlerin sağlıklı çalışmalarıyla, bu teveccühle partimize bu siyasi iktidarı sağladık. Tabii doğru politikalar, yapısal reformlar ve tabii makro ekonomik istikrarı getirdik. Vergiyi biz milletten topluyoruz ve bunu normalde millete geri hizmet olarak sunmamız lazım. 2002 yılında toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu. Yani devlet 100 lira vergi topluyorsa bu 100 liranın 86 lirası devletin iç ve dış faizine gidiyordu. Düşünebiliyor musunuz? Geriye bir şey kalmıyor zaten, bunun için böyle bir ortamda hizmet üretmek, uzun vadeli program yapmak çok zor.''
Vergi konusu
Mehmet Şimşek, 2002 yılında savunma sanayi ihtiyaç duyduğu teçhizatın yüzde 75'inin ithal edildiğine de değinerek şöyle dedi:
''Biz bu oranı yüzde 46'lara kadar düşürdük. Bunun ötesinde önemli bir ihracat kalemine dönüşmeye başladı. Geçen yıl neredeyse 1,3 milyar dolarlık ihracat söz konusu. Dolayısıyla ülkemizin ekonomisini yükseltmek için altyapısına, eğitimine öncelik veriyoruz, bir taraftan da kalıcı refah artışı için Ar-Ge'ye, inovasyona zemin hazırlıyoruz.''
İstihdamı, yatırımı ve ihracatı, öncelikle hallettiklerini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
''Biz istihdamı, yatırımı, ihracatı, üretimi öncelikle hallettik. Bakın bir şey daha söyleyeyim; bizim AK Parti hükümetlerinden önce gelir vergisi 200 trilyon, yüzde 49,5. Yani belli bir gelir alanlarının verdiği oran yüzde 49,5'e kadar çıkıyor. Biz bunu yüzde 35'e indirdik. Hala öyle. En düşük vergi dilimindeki vergi oranı yüzde 22'ydi yüzde 15'e indirdik, ama daha önemlisi asgari ücretliler için biz vergiyi sıfırladık. Bazen bu konular tartışılıyor; 4 çocuklu, eşi çalışmayan bir asgari ücretli sıfır gelir vergisi veriyor. 3 çocuklu 0,7 veriyor. Yani yüzde 1 dahi gelmiyor. Bekar, yüzde 5,3 veriyor. Ama eskiden asgari ücret üzerinde yüzde 13,8'lik bir vergi vardı. Bakın bunu da yaptık. Yani kurumlar vergisini indirmişiz. Gelir vergisini indirmişiz. Başka ne yaptık? Mesela çok temel alanlar nedir? Eğitim, sağlık, giyim, turizm, seyahat vesaire, bunlarda biz KDV oranını yüzde 18'den 8'e düşürdük. Yani burada da aslında büyük bir indirim söz konusu. Birçok gıda ürününde KDV'yi yüzde 8 oranına indirdik. Türkiye hem bir yandan bu kadar yatırım yapıyor, bir yandan da vergileri indirmiş. Bir taraftan da gerçekten hakikaten kendi evini düzene koymuş. Kamu maliyetini düzene koymuş.''
''Çok şükür mahalli idarelerde de başarılı olup bütçe açıklarını azalttık''
Kamu borçlarında azalma yaşandığını ve mahalli idarelerdeki bütçe açıklarının giderek kapandığını anlatan Şimşek, partililere hitaben şöyle konuştu:
''Çok şükür mahalli idarelerde de başarılı olup bütçe açıklarını azalttık. Kamunun borçlarını azalttık ve bunun sayesinde bugün bütçenin vergi gelirlerinin, yüzde 17'si faize gidiyor. Şimdi yüzde 86 nere yüzde 17 nere? İnşallah daha da aşağıya tabii ki çekeceğiz. Tabii ki Türkiye mesafe kat etti hakikaten. Gayrisafi yurt içi hasıla 1998 yılında 198 milyar dolardı. 2000'li yılların başına geliyorsunuz. Hala 200 milyar dolar civarında. Ama biz ki o dönemde, küresel bir kriz de yaşanmadı. Ama biz ne yapmışız? 2002'de 230 milyar dolardan almışız şimdi geçen sene, 800 milyar dolara çıktı ki bu son 60 yılın son küresel krizine rağmen. O nedenle sizin çabalarınız yerini bulmuş, o açıdan kendinizle gurur duymalısınız. Allah sizden razı olsun.''
İlk yerli tramvay İpek Böceği ile test sürüşü
Öte yandan; Bakan Şimşek, BTSO ziyaretinin ardından Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindekilerle, BURULAŞ'a geçti. Şimşek burada, ilk yerli tramvay olan İpek Böceği'ne bindi ve test sürüşü yaptı.
Sürüşün ardından bir gazetecinin, ''İdris Naim Şahin'in, İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılışından sonra özellikle MHP Genel Başkanı Bahçeli'den bir yorum gelmişti, Şahin'in 'İmralı süreci'ne kurban gittiğini söylemişti. Sayın Şahin de 'Doğru söylüyor' diye açıklama yaptı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna Şimşek, şu karşılığı verdi:
''Parti sözcümüz o konularda gerekli açıklamayı yapar. Biz şimdi Bursa'da Büyükşehir Belediye Başkanımızın uygulamaya koyduğu çok güzel bir sistemi yerinde gördük, özellikle Bursalı sanayicimizin de hakikaten maharetini nasıl ortaya koyduğunu dünya ile rekabet edebilecek ve en son teknolojik donanımla kurulu tramvayın nasıl oluşturulduğunu gördük. Gerçekten tebrik ediyoruz.''