17 Aralık Yolsuzluk Davası'nda 21 kişi ilk kez hakim karşısında

17 Aralık "Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu" kapsamında takipsizlik verilmeyip hakkında dava açılan aralarında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu 21 kişi ilk defa hakim karşısına çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Fatih Belediyesi çalışanlarının da aralarında bulunduğu  21 kişi ilk defa hakim karşısına çıktı.

Duruşmada söz alan sanık avukatları 17 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararlarını da gerekçe göstererek bu davada da  iddianamedeki iletişim tespit tutanaklarının  ve delillerin hukuka aykırı olduğunu savundu. 

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz 21 sanıktan 16'sı katıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 5 sanık ise mazeret göstererek duruşmaya katılmadı.
 
DERHAL BERAAT TALEBİ
Duruşmada söz alan sanık avukatları 17 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararlarını da gerekçe göstererek bu davada da  iddianamedeki iletişim tespit tutanaklarının  ve delillerin hukuka aykırı olduğunu savundu.  Avukatlar 21 sanık hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti. Beraat kararı verilmeyecekse hukuka aykırı elde edildiğini belirttikleri delillerin dosyadan çıkarılmasını talep etti.

Duruşma savcısı ise talebe ilişkin mütalaasında elde edilen delillerin yürürlükteki kanunlara uygun şekilde elde edildiğini belirterek taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme duruşmaya taleplere ilişkin kararını açıklamak için ara verdi.
 
17 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Soruşturmanın tek davasında, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında hazırlanan iddianame 24 Nisan 2014 tarihinde İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sebahattin Demir'in  "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "Rüşvet Almak", "Rüşvet vermek" ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep edildi.