1620 Gazi Hocası ‘mobbing var’ dedi
Üniversitelerde öğretim üyelerinin yaşadıkları mobbing sorunu ile ilgili çalışmalara imza atan HEGEM Derneği’nin Gazi Üniversitesi’nde yaptığı son anket çalışması sorunun boyutlarını gözler önüne serdi.
Sinan Tartanoğlu/CumhuriyetŞubat ayında başlayan ve 6 ay boyunca sürdürülen anket çalışmasında 1800 öğretim elemanına elektronik posta, telefon veya yüzyüze ulaşılarak 7 soru yöneltildi.
Dernekten yapılan açıklamada, “Gazi Üniversitesi’nde, öğretim eyelanlarına mobbing uygulandığına inanıyor musunuz” sorusuna Gazi hocalarının yüzde 90’ının evet yanıtı verdiği belirtildi. Mobbing konusunda “fikri yok” yanıtını veren öğretim elemanının olmadığı soruya, hocaların yüzde 10’u “hayır” dedi.
Açıklamaya göre, “Gazi Üniversitesinde, yeni eleman alımlarında adaletsizlikler olduğuna inanıyor musunuz” sorusuna ise öğretim elemanlarının yüzde 85’inin evet yanıtını vermesi dikkat çekti. Adaletsizlik yaşanmadığını belirten hocalar yüzde 10 seviyesinde kalırken, yüzde 5 ise fikrirnin olmadığını belirtti.
Mobbing anketinde bir soru ise Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ile ilgili oldu. Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının, rektörleri Büyükberber’in, son bir yılda, görev yetkisini kullanırken, “hukukun üstünlüğü” ilkesini bir yana bıraktığı, keyfi tutum ve davranışlar sergilediği kanaatinde olup olmadıklarını ölçen soruya ise yüzde 86 evet yanıtın verdi.
Cemaat soruları
Üniversite öğretim elemanlarına sorulan cemaat sorusu ise dikkat çekti. Hocalara “Rektörün hukuk dışı yapı (cemaat) etkili yönetim anlayışıyla hareket ettiğine inanıyor musunuz” şeklinde yöneltilen soruya 1800 öğretim elemanın yüzde 76’sı “kesinlikle evet” yanıtını verirken, “evet” yanıtını verenlerin ornanı yüzde 11 oldu. Rektör Büyükberber’in “hukuk dışı yapı (cemaat) etkili” yönetim anlayışı ile hareket ettiğine “kesinlikle inanmayanların” oranı ise yüzde 10 olarak açıklandı.
Anketteki cemaat ile ilgili diğer soru ise “Gazi’ye, son bir yılda alınan elemanlardan yüzde kaçının cemaat bağlantılı alındıklarına inanıyorsunuz?” şeklinde yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 76’sı “alınan elemanların yüzde 70-80’inin cemaat bağlantılı alındıklarını” belirtti.