16 Eylül Ozon Tabakasını Koruma Günü...
Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin, sanayileşme ve kentleşme ile birlikte çevre sorunlarının kendini hissettirdiğini belirterek, ozon tabakasının incelmesi konusunda dünyada ve Türkiye'de bu konuda bazı önlemlerin alındığını söyledi.
cumhuriyet.com.tr16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakası’nın Korunması Günü nedeniyle dün Taksim Elite World Hotel’de “Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Sonlandırılması Yönetim Planı (HPMP), Soğutma ve İklimlendirme Sektörü (RAC) Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştayın açılışında konuşan Dr. Mustafa Şahin, Birleşmiş Milletler’in (BM) artan çevre sorunlarını özellikle 20. yüzyılın ikinci gündemine alındığını, bir takım protokoller yaptıklarını ve ülkelere uluslararası anlamda bazı sorumluluklar yüklendiğini söyledi.
Şahin “Özellikle 1980’li yıllarda ozon tabakasının korunması, ozon tabakasını incelten maddelerin üretimi ve tüketimlerini kontrol altına almak, azaltma konusunda BM nezdinde Montreal Protokolü imzaya açılmıştır. 190’dan fazla ülkenin imzaladığı bu protokole ülkemiz 1991’de sözleşmeye taraf olmuştur” dedi.
Montreal Protokolü’nün ülkemizde en başarılı uygulanan protokol olduğunu vurgulayan Şahin, başarı nedenlerini de uluslararası gelişmeleri yakından takip etme, gelişmeleri sektörle paylaşma, Bakanlığın çalışma ve denetlemeleri olarak sıraladı. Şahin, ozon tabakasını incelten maddeler ile ilgili ülkemizde önemli adımlar atıldığını, birçok maddenin yasaklandığını, AB uyum süreci içinde “Ozon Tabakasını İncelten Maddeler” ile ilgili bir yönetmeliğin hazırlandığını, bu alanda Bakanlığın çok sayıda projesinin de olduğunu kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürü Pervin Doğan ise Montreal Protokolünün uluslararası işbirliğinde en başarılı protololü olduğunu belirterek “Bu başarı küresel ısınmaya neden olan gazların azalmasında önemlidir. Ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılmasına ilişkin çalışmalarımız sürmektedir” dedi.
Ozon tabakasının incelmesine neden olan maddeler nerelerde kullanılıyor?
- Kloroflorokarbonlar (CFC): Soğutucular, araba klimaları, yalıtım maddeleri, mikroçipler, sprey kutularında ileri doğru itici gibi pekçok değişik ürünlerde
- Halonlar: Yangın söndürücülerde
- Metil Kloroform: Endrüstriyel çözücü olarak metal ve elektronik kısımları temizlemekte
- Karbon Tetraklorür: Endrüstriyel çözücü, tarımsal dezenfektan, böcek öldürücüler gibi
- Hidrobromoflorokarbonlar (HBFC): İlaç hammadde üretimi
- Hidrokloroflorokarbon (HCFC): Ticari ve endrüstriyel buzdolapları, klimalar, aerosol spreyler, bazı köpük ürünleri gibi
- Metilbromür: Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde, taşınma araçlarının steril edilmesinde, karantina amacıyla tarımsal ürünlerin ihraç-ithalatı gibi alanlarda kullanılır.