"15 yaşından büyük çocukla cinsel ilişkiye girmek suç"

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun bazı cinsel nitelikli suçlara verilecek cezaları düzenleyen 104'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin yapılan başvuruları reddetti.

cumhuriyet.com.tr

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi ile Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne ayrı ayrı yaptıkları başvurularda, "Türk Ceza Kanunu'nun 104'üncü maddesinin 1'inci fıkrasında, cebir, tehdit, hile olmaksızın 15-18 yaş grubundaki çocukla cinsel ilişkide bulunan kişinin, şikayet üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülmektedir. Bu maddeye göre mağdurun kim olacağı tartışmalıdır" denildi, şunlar kaydedildi:

"Kanun maddesinde bir açıklık olmamasına rağmen uygulamada mağdur taraf kadın ya da kız kabul edilmekte, cinsel ilişkiye girenlerin hemcins olması durumunda ise mağdur olanın pasif olan kişi olduğu düşünülmektedir. Örneğin bir eylemde kadın 17 yaşında, erkek 16 yaşında olsa dahi olayın faili erkek olarak kabul edilmekte ve bu kişi hakkında dava açılmaktadır. Kaldı ki rızaya dayanan bir cinsel birliktelikte şikayet olmaması halinde suç oluşmamakta, şikayet olduğunda ise aynı eylem suç kabul edilmektedir. Tüm bu nedenlerle Türk Ceza Kanunu'nun söz konusu maddesi, Anayasa'nın herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefe, inanç, din, mezhep gibi sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğuna ilişkin hükmüne aykırılık teşkil etmektedir."
 

"Anayasa'ya aykırılık yok"

Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu oy birliğiyle reddetti, Türk Ceza Kanunu'nun 104'üncü maddesinin 1 fıkrasının Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Yüksek Mahkeme'nin kararında, şu ifadeler dikkat çekti: "Türk Ceza Kanunu'nun itiraz konusu maddesinden, rızaya dayansa bile 15 yaşından büyük çocukla cinsel ilişkinin suç sayıldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, rızanın hukuka uygunluk sebebi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Düzenleme bu haliyle belirsizlik içermemekte ve Anayasa'ya aykırı bir yönü bulunmamaktadır. İtirazın reddi gerekir."