15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında sanıklar savunma yaptı
Reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşanan olaylara ilişkin 135’i tutuklu 143 asker hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.
DHA<video:958902>
Darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 34 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin 135'i tutuklu, 143 asker hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.
Darbe davasını izleyen Erol Olçok'un eşi Nihal Olçok: Sanık yakınlarında da hüzün var
135 TUTUKLU SANIK HAZIR BULUNDU
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü'nün karşısında bulunan binada 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya 135 tutuklu sanık ile 2 tutuksuz sanık hazır bulundu. Öte yandan darbe girişimi gecesi şehit edilen Erol Olçok'ın eşi Nihal Olçok'un da aralarında bulunduğu çok sayıda müşteki de duruşmaya katıldı.
UĞUR IŞILAK DA DURUŞMAYA KATILDI
AKP Milletvekili Ravza Kavakcı ve eski AKP İstanbul Milletvekili sanatçı Uğur Işılak da duruşmaya katılanlar arasında yer aldı.
GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Ayrıca jandarma duruşma salonu dışı ve içinde yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. Saat 10.00'da başlayan duruşma sanıkların kimlik tespiti ile devam ediyor.
AKP'Lİ ÜNAL: YARGILAMA, İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN GEREKLİLİĞİNİ YERİNE GETİREREK YAPILIYOR
AKP Sözcüsü Mahir Ünal da beraberinde şehit yakınları ve milletvekilleriyle Silivri'ye geldi. Habercilere açıklamalarda bulunan Ünal Türkiye'de birilerinin gerçek darbecilerin yargılanmadığı yönünde sözler sarf ettiğini hatırlatarak, "Bugün buradan tekrar altını çizerek söylüyorum ki darbeciler adalet önünde hesap veriyorlar. O gece suçüstü yakalandılar ve bugün mahkemelerde, yargının önünde millete hesap veriyorlar" dedi.
" Davamıza sahip çıkmak için buradayız" diyen Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bizim için önemli olan şey şu; Biz o gün, 15 Temmuz gecesi bu ülkenin kaderinin millet eliyle nasıl değiştirildiğini ve milletin kendi demokrasisine, kendi ülkesine ve kendi devletine nasıl sahip çıktığını hep birlikte gördük ve yaşadık. Bugün bize o geceyi yaşatan devletini işgal etmek, ülkemizi işgal etmek için harekete geçenlerle hesaplaşmak için buradayız. Ve biz devletimizle, milletimizle beraber, bütün dünya şunu bilsin ki, bunun hesabını görmek ve bu hesabı görürken de uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarımız yerine getirerek, insan hakları sözleşmesinin gerekliliğini yerine getirerek, bu dava sürecinde de yeni hukuk yolları açarak , adil bir şekilde bu yargılamaya devam ediyoruz ve biz de bir siyasetçi olarak takibini yapıyoruz."
"BU KATİLLER DE HAK ETTİKLERİ CEZALARI ALACAKLAR"
Cumhurbaşkanı'na suikast davasının sonuçlandığını hatırlatan Ünal, " Hak ettikleri cezaları aldılar. Bu davalar da sonuçlanacak,. Buralarda da bu hainler. Bu katiller burada da gereken cezaları alacaklar" dedi.
KAVAKÇI: ADALET TECELLİ EDECEK
AKP'nin İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı da davayı izlemeye gelen isimler arasındaydı. Kavakçı da açıklamasında, " Bu davayı diğer davalardan farklı kılan bir yönü, Boğaz köprüsünün trafiğe kesilmek suretiyle ilk olarak sivil vatandaşlarımıza ateş açılan yer olması. Şimdiki ismiyle 15 Temmuz Şehitler köprümüz. Köprümüze yeni ismini veren 34 şehidimiz var. 32 tanesi sivil. Hepsi bizim için çok kıymetli ama bu şehitlerimiz arasında en genç şehitlerimizden Abdullah Tayyip Olçok ve babası Erol Olçok da var. İçerde gazilerimiz şuanda mahkemenin başlamasını bekliyorlar. Gazilerimiz arasında gencecik kızlarımız, delikanlılarımız, farklı yaşlarda vatandaşlarımız var. 141 tane sanık var. Şeffaf bir şekilde mahkemeler devam ediyor. İnşallah adalet tecelli edecek, haklı bir şekilde hukuk içerisinde bütün deliller değerlendirilecek ve bu mahkeme de adaletin tecelli ettiğini gösterecek"diye konuştu.
BAKAN KAYA EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALARINI ALACAKLAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, hain darbe girişi sırasında 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşanan olaylara ilişkin görülen davayı takip etmek üzere Silivri'ye geldi. Burada bir açıklama yapan Bakan Kaya, “Bugün şehitler köprüsünde şehit edilen 34 şehidimiz için buradayız. Milletimize devletimize kast edenler bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da en ağır şekilde cezalarını alacaklar” dedi.
Duruşma salonu önünde basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Kaya, “Şuan Silivri cezaevinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasını takip ediyoruz. Bu dava tüm milletimizin davası bu davayı takip etmek, sahip çıkmak da bizim borcumuz. Adete bir demokrasi nöbeti tutuluyor burada. Biz aile sosyal politikalar bakanlığı olarak 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün başından itibaren şehit ailelerimizin, gazilerimizin her zaman yanında olduk. Dava süreçlerinde de 81 ilde davları yakından takip ediyoruz. Şehit ailelerimize gazilerimize destek oluyoruz. Bugün şehitler köprüsünde şehit edilen 34 şehidimiz için buradayız. Biliyorsunuz orada dava arkadaşımız Erol Olçok da şehit düştü ve 15 Temmuz'un en genç şehitlerinden Abdullah Olçok da şehit düştü. Biz her zaman şehit yakınlarımızın gazilerimizin yanındayız. Görüldüğü gibi bu hain teröristler hukuk önünde hak ettikleri cezayı alıyorlar almaya da devam edecekler. Biz de bu davaların takipçisiyiz. Milletimize devletimize kast edenler bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da en ağır şekilde cezalarını alacaklar” şeklinde konuştu.
İDDİANAME
İstanbul'da şehit sayısının en fazla olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin bin 52 sayfalık iddianame, darbeci askerlerin stratejik öneme sahip köprüyü tek yönlü kapatarak ele geçirmeye çalıştıkları anlatılıyor. Darbeci askerlerin olay sırasında köprüye gelen vatandaşların üzere tankla 4 kez atış yaptığı vurgulanıyor.
34 KİŞİ ŞEHİT OLMUŞTU
İddianamede, 32'si vatandaş, 2'si polis olmak üzere toplam 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 318 müşteki yer alıyor. Şehitler arasında AK Parti'nin kuruluşundan bu yana reklamcısı olan Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok da bulunuyor.
37'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLERİ İSTENİYOR
İddianamede aralarında subayların da bulunduğu 30 rütbeli asker, 47 askeri öğrenci olmak üzere toplam 135'i tutuklu 143 şüpheli yer alıyor. Şüphelilerin "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs","Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve 34 kişinin öldürülmesine ilişkin "Nitelikli kasten öldürme" suçlarından toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca şüphelilerin bu suçlar dışında "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma", "Kasten nitelikli öldürmeye teşebbüs", "Silahlı kasten yaralama", "Kamu malına zarar verme", "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlarını da işledikleri ve bu suçlardan ayrıca cezalandırılmaları isteniyor.
2'Sİ ER 7 ASKER ÖLMÜŞTÜ
Olay sırasında darbeci askerlerden 2'si er, 5'i rütbeli olmak üzere 7 kişi de ölmüştü. Olay günü köprüye giden ancak olayın vahametini anladıktan sonra geri dönen er ve astsubay olmak üzere toplam 8 asker de tutuksuz şüpheli olarak iddianamede yer alıyor. Şüpheli öğrenciler arasında oğlu için Çağlayan'daki adliye metrobüs durağında tek kişilik eylem yapan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte "Adalet Yürüyüşü"nde yürüyen Veysel Kılıç'ın oğlu Selahattin Kılıç da yer alıyor.
DAVA 4 GÜN SÜRECEK
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi'nin karşısındaki duruşma salonunda yapılacak duruşmalar 9-10-11-12 Ekim tarihlerinde görülecek.