15 Ekim Beyaz Baston ve Körler Günü

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, ''Kamu kurumlarında yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli istihdam edilmelidir. Ancak şu anda kamuda 41 bin 193 engelli istihdam açığı bulunmaktadır'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, ''15 Ekim Beyaz Baston ve Körler Günü'' dolayısıyla, federasyonun toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, engellileri ilgilendiren sorunlar hakkında bilgi verdi ve çözüm önerilerinde bulundu.

Engellilerin sağlıktan sosyal haklara, ulaşımdan iş sıkıntısına kadar çeşitli konularda çok fazla sıkıntısı bulunduğunu belirten Demirci, şunları kaydetti: ''Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış ancak ileride yaşamımızın bir parçası olacak elektrikle çalışan otomobiller ve otobüslerle, hem benzin hem elektrikle çalışan hibrit otomobil ve otobüsler, yolda giderken ses çıkarmadığı için karşıdan karşıya geçen görme özürlüler açısından büyük tehlike demektir. Avrupa Körler Birliği, bu araçların daha üretim aşamasında hareket halinde yayalar için dikkat çekici, sesli bir uyarıcı ile üretilmesini talep etmektedir.''

Demirci, ''gören göz'' projesi hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: ''Bu düşünce, 2009'un Şubat ayında ihale aşamasına gelmiş, teknik şartnameye yaptığımız itiraz sonucu ihalesi iptal edilmiştir. İlk şekliyle 5 bin köre dağıtılacak cep bilgisayarı temelli ve sadece navigasyon özelliğinde. O da sınırlı sesli tepki sağlayan cihazın yer aldığı projenin körlere 'gören göz' olmaktan çok uzak olacağı bir gerçektir. Oysa, bugün cep bilgisayarlarının her özelliğinde cihazın konuşarak tepki vermesi, güçlü navigasyon özelliğinin yanı sıra metnin fotoğrafını çekerek kişiye sesli olarak okuyucu görevi görmesi teknik olarak mümkündür. Sayın Binali Yıldırım'ın Şura sırasında tekrar gündeme getirdiği 'gören göz' cihazı, belirtilen özellikleri taşımıyor ve Şubat ayındaki özellikleri koruyorsa, bu cihazlar birilerine rant sağlamanın ötesinde körler açısından kullanışlı değildir.''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, New York'taki BM binasında, Türkçeye ''Engelli Hakları Sözleşmesi'' olarak çevrilen engellilere ayrımcılığı yasaklayan ve yeni haklar getiren uluslararası sözleşmeyi Türkiye adına onayladığını ifade eden Demirci, 50 maddeden oluşan sözleşmenin Türkiye'de 28 Ekim'de yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Demirci, ''Türkiye de 2 yıl içinde BM Genel Sekreteri'nin başkanlığındaki komiteye özürlülerle ilgili çalışmalar ve elde edilen ilerlemeler hakkında rapor verecektir. Davutoğlu, aynı tarihte, sözleşmede yer alan konularla ilgili komiteye bireysel başvuru hakkını getiren İhtiyari Protokol'e de imza koymuştur. Bu protokolün en kısa sürede yasama süreçlerinden geçerek, ülkemiz tarafından onaylanmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
 

'Bakanlıklardan randevu alamıyoruz'

Sıkıntılarını dile getirmek için ilgili bakanlık yetkilileriyle görüşmeleri gerektiğini belirten Demirci, ''Ancak son zamanlarda bazı bakanlıklardan randevu alamıyoruz, dolayısıyla iletişim kuramıyoruz'' eleştirisinde bulundu. Demirci, engellileri ilgilendiren projeler hazırlanırken kendilerinden görüş alınmasını istediklerini ifade ederek, ''Hükümet organları, proje geliştirirken bizlerle çalışırsa, projenin verimliliği de o derece artacaktır. Bizler, uzakta değil buradayız ve haklarımız için sesimizi duyurmak istiyoruz'' dedi.

Engellilerin iş sahasında yer almalarının bir hak olduğunu vurgulayan Demirci, ''Kamu kurumlarında yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli istihdam edilmelidir. Ancak şu anda kamuda 41 bin 193 özürlü istihdamı açığı bulunmaktadır'' diye konuştu. Federasyonun İstihdam ve Rehabilitasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eyüp Doğan ise engellilerin sorunlarının yüzde 90'ının istihdamla çözüleceğini ifade etti.