15 Ağustos'u tesadüfen seçmedi!
Fransızların İngilizce de yayın yapan haber kanalı France 24 teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın 'yol haritası' adını verdiği açıklamaları için 15 Ağustos tarihini tesadüfen seçmediğini belirtti.
cumhuriyet.com.trFransa’nın, uydu üzerinden tüm dünyaya yayın yapan haber kanalı France 24’te, iktidarın barışı sağlama girişimleri konusunda bir değerlendirme yer aldı.
Televizyon kanalının demokratik açılımla ilgili haberinde, Cumartesi beklenen ancak gerçekleşmeyen İmralı açıklamasının gelecek Çarşamba gününe ertelendiğine ilişkin son bilgi yer almadı. Ancak Türkiye’de yaşanan atmosferle ilgili ilginç değerlendirmelerde bulunuldu. France 24’te Guillaume Loiret imzalı değerlendirmenin başlığı “Türkiye’nin Kürtleri PKK’nın Yıldönümünde Hamle Ümit Ediyorlar” şeklinde atıldı.
Dünya çapında Kürtlerin, Kürt hareketi liderinin Ankara’ya bir barış planı önermesinden dolayı PKK silahlı mücadelesinin 25’inci yılını “kutladıkları” belirtilen değerlendirmede, “Kürt toplumunda tüm gözler, Cumartesi günü Marmara denizindeki küçük İmralı adasına dönecek. Normalde uzak ve bilinmeyenin ortasındaki bu kurak ada kimsenin dikkatini çekmiyor, ancak orası, son on yılda yüksek güvenlikli bir hapishanede tutulan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) lideri Abdullah Öcalan’ın bulunduğu yer. Ağustos’un 15’inde Öcalan Türk devletiyle Kürtler arasında barış ve uzlaşmaya ilişkin yol haritasını ilk kez ortaya koyacak” denildi.
Televizyon, “5 Ağustos’ta Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, iki yıldan bu yana ilk kez, Türkiye’nin ana Kürt partisi Demokratik Toplum Partisi’nin Genel Başkanı Ahmet Türk’le görüşmeye razı oldu” ifadesini kullandı.
“15 Ağustos tesadüfen seçilmedi”
Fransız televizyonu değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Abdullah Öcalan 15 Ağustos tarihini tesadüfen seçmedi. Kürtler bu günü Türkiye’ye karşı silahlı mücadelelerinin 25’inci yılının başlangıcı olarak belirtiyor. 1984’te PKK militanları Eruh ve Şemdinli’de Türk askeri tesislerine saldırmıştı. En az 45 bin kişi 25 yılda çatışmalarda öldürüldü.
Tarihi gün Mehmet Ülker’in hafızasına kazınmış durumda. Paris’teki Kürt Kültür Merkezi’nin başkanı olan Ülker Türk televizyonunda saldırı haberini işittiğinde duyduğu gururu hatırlıyor. Mehmet Ülker bugün anavatanından uzakta yaşıyor. Mehmet Ülker 12 Eylül 1980’de meydana gelen askeri darbeyi izleyen dönemde Türkiye’den zorla çıkarıldı. Kürt militanlar üzerindeki sıkı önlemler askeri yönetim altında artmıştı. Ülker, “Dil, müzik ve Kürt kültürü Türkiye’de yasaklanmıştı, 15 Ağustos’ta Türkiye ve sürgünde yaşayan binlerce diğer Kürt gibi gurur ve mutluluk duydum” dedi.
Ülker PKK’yla yakınlığı olduğunu da kabul etti. O Ankara’nın Kürt nüfusunu ve Türk bölgesinde otonom bir Kürdistan rüyasını tanımasını istediğini söylüyor. Paris’teki Kürtler sık sık kültür merkezinde toplanıyorlar. Salonlardan birinde oturuyor ve bir bardak çay eşliğinde ana vatanlarından gelen haberleri dinliyorlar. Bir bölümü buraya kültürleriyle yeniden bağlantı kurmak için, Kürtçe günlük Politika gazetesinin haberlerini okumaya ya da Kürt müzik kanalı MMC’deki video klipleri izlemeye geliyorlar.”