'12 yıl sonra depresyona değil, denize girmek istiyorum'

11 yaşındaki iklim aktivisti Atlas, 12 yıl sonra depresyona değil, denize girmek istediğini söyledi.

Hazal Ocak

İklim değişikliğine karşı mücadele başlatan 16 yaşındaki Greta Thunberg önderliğinde tüm dünyada süren iklim için okul grevleri çığ gibi büyüdü. “Geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyen çocuklar iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklar arası bir haksızlık olduğunu belirterek canla başla çalışıyor. Türkiye’de de karşılık bulan bu çağrıda en önde yer alanlardan biri de 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu. “İsteseniz de istemeseniz de değişim başladı” diyen Sarrafoğlu ekliyor: “Geleceğimizi yaşamak istiyoruz. 12 sene sonra depresyona değil, denize girmek istiyorum.” Sarrafoğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Kendinden biraz bahseder misin?
İsmim Atlas Sarrafoğlu, 11 yaşındayım. İklim aktivistiyim. Siz beni bu şekilde tanıyorsunuz ama bilgisayar oyunları ve futbolla da aram iyidir. Bir de evde kaymak adında guinea pigim var. O da 3 yaşında. 7 yıl yaşıyorlar. Bunu bilmek beni çok üzüyor ama hayat işte...

İklim değişikliğini ilk olarak nasıl ve nereden duydun?
Annemden. Çünkü Türkiye’de iklim değişikliğini anlatan haber programları çok yok. Annem de Açık Radyo dinliyor. Orada her gün iklim değişikliği anlatılıyor. Ben okuldan döndüğüm zaman yemekte annem ve babam haberlerde neler duyduklarını konuşuyorlar. Ben de ilk orada duyduğumu hatırlıyorum. 

Küresel iklim değişikliği senin için ne ifade ediyor?
Bilimsel raporlar dünyanın 12 senesi kaldığını söylüyor. Evet 12 sene sonra da dünya var olacak. Yemeye, içimeye, oynamaya devam edeceğiz ama her şey daha zor olacak ve dönüşü olmayacak. Bilim insanları 12 sene içinde bu iklim değişikliğinin durdurulması için bir şeyler yapılmasını istiyor. İklim değişikliği gelecekte olan bir şey değil. Şimdi de iklimimiz değişiyor. Dünya üzerindeki hava zehirleniyor, birçok canlı türü yok oluyor. Okyanuslar ısınıyor, kuraklıklar, seller, kasırgalar artıyor. 12 senemiz kaldığını düşününce depresyona giriyorum. Bir şeyler yapmamız gerektiğini düşününce de bu depresyondan çıkıyorum.

15 Mart’ta gerçekeleşen iklim için küresel okul grevine neden katıldın?
Ben 15 Mart için Türkiye’de ilkçağrıyı yaptım ama kendimi lider olarak görmüyorum, sadece 15 Mart için bir çağrı yaptım ve benimle aynı endişeyi paylaşan arkadaşlarım da bu çağrıma cevap verdiler. Sonra onlar da çağrı yaptı. Dalyan’dan Samra, Ayvalık’tan Ege, İstanbul’dan Deniz ve daha yüzlerce arkadaşımla birlikte 15 Mart için dünyanın gidişatına dikkat çekmek amacıyla “Fridays For Future” etkinlikleri içinde okula gitmek yerine Bebek Parkı’nda toplandık. Ne kadar kalabalık olduğumuzu gördük. Bilim bize küresel iklim değişikliği var diyor. Biz de bilime inandığımızı göstermek için 15 Mart’ta okula gitmedik. Biz okullarımızı boykot etmedik. Okullarımızda bilim öğreniyoruz, hayata hazırlanıyoruz. Ama bilime inandığımızı göstermek için 1 günlük eğitimimizi feda ettik. Lütfen bizi anlayın.

24 Mayıs’taki ikinci küresel okul grevi öncesi tüm dünyaya ne söylemek istersin?
Artık isteseniz de istemeseniz de değişim başladı. Biz çocuklar, bizlere bıraktığınız dünyadan memnun değiliz. Bunun size göstermek için yola çıkıyoruz. Barış istiyoruz. Geleceğimizi daha rahat bir şekilde yaşamak istiyoruz. 12 sene sonra 23 yaşında olacağım. 23 Yaşında depresyona değil, denize girmek istiyorum.

Acısını biz çekeceğiz

Sence iklim değişikliğiyle mücadele edebilir miyiz? Edebilirsek nasıl ve neler yapmalıyız?
Hem bireysel hem de birlikte yapmamız gereken şeyler var. Öncelikle bireysel olarak yapabileceklerimizden bahsedeyim:
- Uçak yerine mümkün olduğunda tren kullanabiliriz.
- Plastik şişeler yerine cam şişeler kullanabiliriz.
- Suyu boşuna harcamaz, ışıkları kullanmadığımızda kapalı olmasına dikkat edebiliriz.
- Yediklerimize dikkat edebiliriz. Mesela ben geçen pazartesi et yemedim. 
Birlikte olarak da şunları yapabiliriz:
- Çocuklar olarak iklim krizini birbirimize anlatmalıyız çünkü bu krizin acısını, çok sevdiğinizi söylediğiniz ama geleceklerini düşünmediğiniz biz çocuklar çekeceğiz.
- İklim değişikliğinin nedeni Fosil yakıtların tüketilmesi. Bunu bize bilim söylüyor. Bilime inanmamız ve bilime inandığımızı söylememiz gerekiyor. Hem çocuklar hem büyükler artık fosil yakıtların kullanılmasını durdurmak için bir şeyler yapmalı. Basın bu konu hakkında haberler yapmalar, milletvekilleri bu konu hakkında yasalar çıkarmalı, her etrafına 12 senemiz kaldığını ve bir şeyler yapmamız gerektiğini anlatmalı.