12 rekorla Guinness Dünya Rekorları'na girdik
Türkiye bu yıl içinde birbirinden ilginç 12 rekorla adını Guinness Dünya Rekorları'na yazdırdı.
cumhuriyet.com.trGuinness Dünya Rekorları Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, 3 yıldan beri temsilcilik ve hakemlik yaptığını belirtti. Görevinin rekor denemesini başından sonuna kadar kontrol ederek, rekorun kırılıp kırılmadığını tespit etmek olduğunu söyledi.
Guinness Dünya Rekorları'na sahip olmanın kolay olmadığını belirten Gemici, rekor kırmak isteyenlerin şirketin Londra'daki merkezine direkt veya internet adresinden online olarak başvurabileceklerini ifade etti.
Gemici, ''standart''ya da ''hızlı takip'' seçeneklerinden birinin tercih edilerek başvuru yapılması gerektiğini anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Standard Başvuru tamamen ücretsiz ve işlem süresi 4-6 hafta arasında bir süreyi kapsıyor. Sürecin hızlı işlemesi için Hızlı Takip Başvuru sistemini seçerseniz 3 iş günü içinde geri dönüş yapılmaktadır. Hakem istemeyip kurallar çerçevesinde kendi çektikleri rekor denemelerini şirket merkezine ulaştıranların rekorları onaylanırsa kendilerine ''Guinness World Records'' sertifikası gönderilmektedir. İsteyen iddia sahipleri belirli ücret karşılığında hakem de isteyebilirler.''
Değişik ülkelerde 2012 yılında, 50 rekora hakemlik yaptığını açıklayan Gemici ''Bunlardan 12'si Türkiye'de idi. Bu seneki en ilginç rekor denemesi ise 81 ilde aynı anda iftar rekoruydu. Organizasyon çok iyi bir şekilde organize edilmişti. Yurt dışından gelen hakemler, Türkiye'de yapılan iftar etkinliğiyle çok memnun ayrıldılar. Hem o kadar kişiye yemek yedirmek hem de oruç açmalarını görmek onları çok etkiledi'' diye konuştu.
''Rekor kırın, dünya sizi tanısın''
Türkiye'nin bugüne kadar 100'den fazla rekora imza attığını hatırlatan Gemici, bu konuda liderliğin, Amerika, İngiltere ve Almanya'ya ait olduğunu açıklayarak şöyle devam etti:
''Kim olursa olsun. Her hangi bir yeteneğiniz varsa hiç durmadan Guinness Dünya Rekorları'na başvurun. Paranında satın alamadığı hayallerinizi gerçekleştirin. Çünkü paranın satın alamadığı şeyler de vardır. Rekortmen oluyorsunuz. Sertifika alıyorsunuz. Dünyaca tanınıyorsunuz.''
''İspatlanabilir, ölçülebilir, kırılabilir'' şartı
Her yıl eylül ayında Guinness Rekorlar Kitabı'nın yayımlandığını aktaran Gemici, en büyük gelirlerinin kitap satışından olduğunu belirterek kitapta yer alan 5 bin kadar rekorun özel bir ekip tarafından seçildiğini bildirdi.
Guinness Dünya Rekorları'nın 3 önemli kriterinin kırılabilir, ispatlanabilir ve ölçülebilir olması gerektiğini ifade eden Gemici, Guinness Rekorlar Kitabı'nda en çok dikkati çeken ilk 5 Türk rekortmeni ise şöyle sıraladı:
''2 metre 51 santim boyuyla ''En Uzun Boylu Adam'' rekortmeni Sultan Kösen, ''İlk Kadın Savaş Pilotu'' rekortmeni Sabiha Gökçen, 88 santimetrelik burun uzunluğuyla ''En Uzun Burunlu Adam'' rekortmeni Mehmet Özyürek, ''Kürekle Üç Okyanusu Geçen İlk Kişi'' rekortmeni Erden Eruç, 11 saniyede attığı golle ''Dünya Kupası'nda Atılan En Hızlı Gol'' rekortmeni Hakan Şükür.''
2012 yılındaki Guinness Dünya Rekorları
Türkiye bu yıl içinde ise 12 dalda rekor kırdı. Türkiye, Guinness Dünya Rekorları'na şu liste ile imza attı.
1-''En Kalabalık Bachata Dansı Yapma Rekoru''
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar'da şubat ayında düzenlenen etkinlikle 5 dakika boyunca hatasız ve senkronize olarak en kalabalık Bachata dansı yapan 198 çift rekor kırdı. Organizasyona İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale, Antalya, Konya ve Zonguldak'taki dans okullarından gelen çiftler, üç Bachata gösterisi yaptı. Rekor daha önce İtalya'da 2008 yılında 103 çift tarafından kırılmıştı.
2-''En Büyük Makarna Kutusu Üretimi Rekoru''
Barilla isimli makarna firması, mayıs ayında en büyük makarna kutusunu yaptı. Yarım ton olarak üretilen makarna kutusundan elde edilen gelir UNICEF'e bağışlandı.
3-''En Çok Satranç Koleksiyonu Rekoru''
İş adamı Akın Gökyay, 37 yılda biriktirdiği 412 satranç takımından oluşan 13 bin 596 parçalık satranç koleksiyonuyla Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmeye hak kazandı. Gökyay, koleksiyonuna 35 yıl önce başlamıştı.
4-''Birden Çok Noktada, Dünyanın En Kalabalık İftarı Rekoru''
Türk Telekom, ramazanda 81 ilde 20 bin 715 çalışanının katılımıyla düzenlediği iftar yemeği organizasyonuyla bir ilke imza attı. Farklı şehirlerde dünyanın en kalabalık iftar rekoru kırıldı. Rekor denemesi esnasında, Ankara'da ve İzmir'de 1, İstanbul'da 2 resmi Guinness World Records hakemiyle 400'den fazla gözlemci ve 168 şahit görev aldı.
5-''Kozmetik Ürünleriyle Yapılan En Büyük Resim Rekoru''
Dünyanın önde gelen kozmetik firmalarından Avon, tamamı kozmetik ürünleriyle yapılan duvar resmiyle ''Rekorlar Kitabı'na girdi. Dört sanatçının 51 metrekarelik kadın yüzü figürlerinden oluşan resim, 13 günde tamamlandı.
6-''En Büyük Alışveriş Arabası Rekoru''
-Migros, alışveriş arabasının 250 kat büyüğünü yaptı. 16.6 metre yüksekliği, 9.6 metre uzunluğu ve 8.23 metre genişliği olan araba, dünyanın en büyük alışveriş arabası oldu. Yapımı bir ay süren dev araba için yaklaşık 10 ton demir kullanıldı.
7- ''İnternet Üzerinden En Uzun Muhabbet Rekoru''
Nescafe 3'ü 1 Arada'nın organize ettiği rekor denemesinde, Cenk ve Erdem isimli iki radyocu, internet üzerinden dünyanın en uzun muhabbetini kesintisiz olarak 52 saat devam ettirerek Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmeye hak kazandı. Yayın boyunca ikiliye 99 bin 827 Twitter mesajı geldi, Facebook'ta 62 bin 161 yorum yapıldı.
8- ''En Fazla Modelle Podyuma Çıkma Rekoru''
Okyanus Kolejleri'nin 1967 öğrencisi Cemil İpekçi'nin tasarımlarıyla podyuma çıkarak daha önce Japonya'ya ait olan rekoru mayıs ayında Türkiye hanesine yazdırdı. Yaklaşık 2 buçuk saat süren rekor denemesi için öğrenciler 9 ay hazırlandı.
9- ''En Kısa Sürede En Çok Kişinin Kan Şekeri Ölçümü Rekoru''
Türkiye Diyabet Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, 3 saat 25 dakikada, 5 bin 218 kişinin kan şekeri ölçümü yapıldı. Filipinler'e ait olan rekor, diyabet hastalığına dikkat çekmek için yapılan deneme ile Türkiye'ye geçti.
10- ''Değişik Noktalarda, Eş Zamanlı En Çok Yapılan Konser Rekoru''
Ankara Alışveriş Festivali kapsamında, kentin farklı noktalarında eş zamanlı olarak müzik grupları tarafından verilen 41 ayrı konser, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girdi.
11- ''24 Saatte En Çok Kişiye Makyaj Yapma Rekoru''
Ankara'da 5 makyöz, 24 saatte, 531 kadına makyaj yaptı. Makyaj esnasında kural olarak kadınlara önce kapatıcı, daha sonra sırasıyla fondöten, allık, göz farı, sürme, rimel, ruj, dudak parlatıcısı ve pudra sürüldü. Rekor denemesinde 35 gözaltı kapatıcısı, 50 şişe fondöten, 60 allık, 120 göz farı, 25 maskara, 120 ruj, 50 dudak kalemi, 40 pudra, 75 eyeliner kullanıldı.
12- ''En Çok Kişiyle Şiir Okuma Rekoru ''
Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği(SİVİL-DER), ''Haydi Bir Dünya Rekoru Kıralım'' projesi kapsamında Malatya'ya ait olan rekora kendi imzasını attı. Siverek Fikran Tüysüz Stadı'nda biraraya gelen 30 bin kişi aynı anda Ahmet Arif'in Anadolu şiirini okudu.