12 Eylül'ü Yargılama Platformu: Hala karanlıktayız
12 Eylül'ü Yargılama Platformu tarafından yapılan açıklamada, süren davaya hükümetin ilgisizliği eleştirilerek, ''Her seferinde yıllardır mum ışıklarını çoğaltarak hâlâ süren 12 Eylül karanlığından, aydınlık 12 Eylül sabahına ulaşmaya çalışıyoruz” denildi.
Cumhuriyet/İstanbul Haber Servisi12 Eylül’ü Yargılama Platformu, 18 Haziran’da Ankara’da görülecek 12 Eylül davası öncesi, darbelerin mağduru ve muhalifi olan herkesi Ankara’da görülecek duruşmaya çağırdı. Platform adına yapılan açıklamada, 12 Eylül yargılamalarının yalnızca darbeyi gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’dan ibaret olmadığı belirtilerek “Tüm sonuçlarıyla, tüm suçlularıyla yargılanmalıdır. 12 Eylül’de sadece darbe yapılmadı, insanlığa karşı ağır suçlar işlendi” denildi.
78’liler Girişimi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği, Emekçi Hareket Partisi, DİSK Emekli-Sen, Karşı Sanat Çalışmaları, TKP 1920 ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin oluşturduğu 12 Eylül’ü Yargılama Platformu üyeleri, Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelerek 18 Haziran’da Ankara’da görülecek 12 Eylül davası öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına konuşan Nimet Tanrıkulu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’da cisimleşen 12 Eylül yargılamasının bütün çabalarına karşın gerektiği şekilde gerçekleşmediğini ifade etti. Tanrıkulu, davayı genişletme yönünde kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını vurgulayarak “İki darbeci mahkemeye getirilemedi. Bırakalım mahkemeye getirilmelerini, video kamera yöntemiyle soru-cevap işleminin sürdüğü mekânda, müdahil bir avukatın bulunması reddedildi” dedi. Mahkeme başkanı ve heyetinin darbecilere karşı çok toleranslı olduğuna değinen Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Hükümet, Balyoz, Sarıkız ve Ayışığı gibi darbe planlamalarına gösterdiği ilginin binde birini bu davaya göstermedi. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat soruşturması için 103 kişiyi dinlerken, 12 Eylül gibi devasa bir dava için sadece 29 kişiyi dinledi. Dinlenilen 29 kişinin çoğu değişik dönemlerde ve biçimlerde darbe işbirlikçisi burjuva politikacıları oldu. Her seferinde yıllardır mum ışıklarını çoğaltarak hâlâ süren 12 Eylül karanlığından, aydınlık 12 Eylül sabahına uluşmaya çalışıyoruz. Elbette darbecilerin ve darbeciliğin gerçekten yargılanacağı 12 Eylül sabahında buluşacağız.”
‘Vatan haini’ demişti
ADAM-DER Genel Başkanı Tuna Atalay ise davaya müdahil olma istemlerinin mahkemece kabul edilmediğini kaydederek “Bu davanın bizim için başka bir önemi var. Şu anda yargılanmakta olan cuntacı generallerden biri olan Kenan Evren, cunta zamanında Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki devrimci, solcu, darbe karşıtı askerler için ‘Onlara vatan haini demeyi bile az bulurum’ demişti. Yani bizi vatan hainliği ile suçlamıştı. Bizler sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandık, beraat ettik. Umarız ve bekleriz ki hak ettikleri cezayı alırlar” dedi. Atalay, darbelerin mağduru ve muhalifi olan herkesi Ankara’da görülecek duruşmaya çağırarak “Bütün darbecilerin, darbede görev alanların, karar vericilerin, sıkıyönetimcilerin yargılanması için bunun bir başlangıç olmasını bekliyoruz” diye konuştu.