11.Savaş Dinçel Ödülleri Baba Sahne'de sahiplerini bulacak
Savaş Dinçel’in 76. Baba Sahne’nin 1. Yaş Günü bugün kutlanıyor. Gecede 11.Savaş Dinçel Ödülleri de sahiplerini bulacak.
Gülçin GülanPerdelerini, Savaş Dinçel’in 75. doğum gününde açmış olan Baba Sahne ilk yaşını ve hocalarını doğum gününü 1 Nisan Pazar günü saat 20.30’da kutlayacak. Gecede “11. Savaş Dinçel Ödülleri” de sahiplerini bulacak.
Daha önce Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda verilen ödüller içeriği değişmeden öğrencisi Şevket Çoruh’un tapu sahibi olduğu Baba Sahne’ye devredildi. Her yıl aynı tarihte Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencileri tarafından tiyatro alanında kapalı zarf sistemiyle, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Yazar”, “En İyi Kadın” ve “En İyi Erkek” olmak üzere dört dalda veriliyor. Ustanın anısına SİYAD Ödülü’nü alırken dediği gibi ‘rakı parası’ da zarfa konuyor.
“Uçurtmanın Kuyruğu" Baba Sahne’de
“Uçurtmanın Kuyruğu” Savaş Dinçel’in yazdığı ve yönettiği son oyundu. Bu iki perdelik trajikomik oyunu Dinçel ilk kez 2001 yılında Harbiye Şehir Tiyatrosu’nda Avni Yalçın ve Naşit Özcan ile sahneye koymuştu. 2007’de 65 yaş nedeniyle şehir tiyatrosundan emekli olduğunda Müjdat Gezen açtığı tiyatronun cep sahnesine adını verdi ve ilk oyun olarak “Uçurtmanın Kuyruğu” nu sahneye koymasına karar verilmişti, büyük ilgiyle izlenmişti. Oyunun dekorunu da yapan oğlu Barış Dinçel o günleri şöyle anlatıyor, “Oyun oraya yakıştı. Babamın hastalığının başıydı. Kendi de çok keyif aldı. İnce ince uğraştı. Rejiyi biraz değiştirdi. Mesela gelen adamı daha oynak, daha joker gibi koydu. Orada gelen adam Naşit Özcan’ın yerine burada İlker Ayrık, Avni Yalçın’ın yerine de Aykut Taşkın oynuyordu. ‘Aslında bunu ikize oynatacaksın’ diyordu. Çizebilme yeteneği de, görsel hafızası da yüksek olduğundan sahneyi çok iyi tasvir etmiş, ‘Her şey eski olsun ama baba resmi ve bar yama gibi kalsın ki, herkes rahatsız olsun’ demişti. Bu arada oyun Adana’da, Ankara’da, İzmir’de, Erzurum’da farklı ekiplerle de sahneye kondu. Uçurtmanın Kuyruğu yapısı gereği zamansız, her zaman ve her şekilde sahneye konabilecek, eskimeyecek bir eser. Şimdi Baba Sahne’de Pervasız Tiyatro tarafından 11 yıl önce sahneye koyduğu reji ve oyuncularla devam ediyor. Oyun 1 Nisan’da Ataşehir Belediyesi Tiyatro Festivali’nde oynayacak. Biz ödül ve kutlama nedeniyle o gece Baba Sahne’de olacağız” diyerek oyunun seyirciyle fazlasıyla buluşmasını istiyor.
Öğrencilerinin hayatlarına dokunmuştu
Barış Dinçel, babasının nasıl bir öğretmen ve oyuncu olduğu sorusunu da şöyle yanıtlıyor; “Öğretmenlikten ziyade öğrencilerinin hayatlarına dokunmuştu. Bugün bile öğrencisi olmuş, aynı sahneyi paylaşmış dünün gençleri, “Beni tiyatrodan attırmamıştı”; “En güzel provaları onunla geçirmiştim”; “Bana tiyatroyu sevdirmişti” diyor. Sahneye adımını attığı anda başka bir ülkenin başka bir adamı olurdu. Ne yapacağını bilen, sahne zekası ekstrem, oynayan ve oynatan bir vitüözdü. Bende eskizleri, karikatürleri, ezber defterleri var. Oyun metnini ezberlerken deftere yazan, oyun yazarken de, ezberlerken de başlık atarak işin edebinden ayrılmamaya önem veren bir aktördü. Uzaktan seyredip oluşumu gören, müdahale etmeyen, arka çıkmayan, nasıl pişileceğini, kolay yoldan gitmemeyi örnek olarak gösteren bir bir babaydı” diyerek saygı ve özlemle andı.