101 yıl sonra sağ kolu bulundu

Türkiye'nin en eski kazı alanlarından olan Nysa Anti Kenti'nden çıkarılan heykel kazı alanına 101 yıl sonra getirildi, ertesi gün sağ kolu bulundu Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Kadıoğlu: ''Envanterlerde yer alan ve kendisini bulamadığımız heykelin yurt dışına çıkarıldığını düşündüğümüz için Yunanistan'a bile müracat ettik ama heykeli İzmir Müzesi'nde bulduk." dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'nin en eski kazı alanlarından olan Nysa Antik Kenti'nde bu yılki kazı sezonunda ''küçük bir mucize'' yaşandı.

Kazı Heyeti Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kadıoğlu, 1907 yılında Alman Demiryolu Mühendisi Valter Von This tarafından başlatılan ve 9 yıl süren Nysa Antik Kenti kazıları sonuçları ve envanterlerinin 1913 yılında yayınlandığını söyledi.

Daha sonra Yunan işgali sırasında da kazıların devam ettiğini ve Yunanlı arkeolog Kruniotis'in hem Nysa, hem Efes'te kazılar yaptığını belirten Doç.Dr. Kadıoğlu, 2 yıl süren kazıların sonuçlarının 1924 yılında bilim dünyasına duyurulduğunu vurguladı. Nysa ile ilgili iki envanterde de bazı heykellerden bahsedildiğini ve kendisinin daha sonra bu heykellerin peşine düştüğünü belirten Doç.Dr. Kadıoğlu, Atina Milli Müzesi'ne dahi müracaat ettiğini dile getirdi.

Heykellerden ikisine bir şans eseri ulaştığını belirten Doç.Dr. Kadıoğlu, şunları söyledi:
''Envanterlerde olan bu heykellerin kaçırılmış ve yurt dışına çıkarılmış olabileceğinden şüphelendim ve Atina Milli Müzesine müracaat ettim. Bana oradan gelen cevapta, müzede Nysa'dan sadece küçük bir heykelciğin bulunduğunu öğrendim. Daha sonra yaptığım araştırmalar sonucunda 2 heykeli İzmir Müzesinde buldum. İzmir Müze Müdür Yardımcısı Mahir Atıcı'nın katkılarıyla yaptığım araştırmalarda togalı erkek heykelini sergide, diğer mareşal heykelini de depoda bulduk.'' Bu iki heykelin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Aydın Müzesi'ne getirildiğini belirten Doç.Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti: ''Bu heykellerden sağ eli olmayan togalı giyimli (antik Roma'da vücuda dolanarak giyilen giysi) erkek heykelini sergilenmesi için gerekli hazırlıkları gerçekleştirmek amacıyla kazı alanına getirdik. Heykelin geldiği günün ertesinde arkadaşlar kazı alanında mermerden yapılmış bir sağ el buldular. Hemen bu heykel aklımıza geldi ve kolu yerleştirdiğimizde kazılarda bulunan kolun heykele ait olduğu tespit edildi. 101 yıl sonra yeniden kazı alanına getirilen heykel böylece sağ koluna da kavuşmuş oldu, bu bizi ve kazı heyetini çok etkiledi ve mutlu etti.''

Doç.Dr. Musa Kadıoğlu, heykelin bir imparatora, imparator adayına ya da binayı yaptıran Nysalı zengin Pythodoros'a ait olabileceğini söyledi. Heykelin kimliğinin tespiti için de çalışmalar yaptıklarını da belirten Doç. Dr. Kadıoğlu, tespiti halinde bunun da bilim dünyasıyla paylaşılacağını vurguladı.

Doç.Dr. Kadıoğlu, 101 yıl sonra sağ eline kavuşan heykelin kısa süre sonra Aydın Müzesi'nde sergileneceğini ve ziyaretçilerin görmesinin sağlanacağını sözlerine ekledi.