100. yıl yasağına dava

HKP tarafından bugün Çanakkale İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuruda Çanakkale Valiliği'nin “ 24 Nisan 2015 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı bölgesi halkın ziyaretine kapatılacaktır. 25 Nisan 2015 günü ise tören yapılacak bölgelere ziyaretçiler alınmayacaktır” yolundaki işlem ve kararının öncelikle yürütmesinin durdurularak iptaline karar verilmesi istendi.

Mete Kızık/Cumhuriyet

HKP adına Av. Orhan Özer , Av. Metin Bayyar, Av. Doğan Erkan, Av. Ayhan F. Erkan, Av. Ali Serdar Çıngı, Av. Sait Kıran, Av. Halil Ağırgöl, Av. Azime Ayça Alpel, Av. Pınar Akbina ve Av.Tacettin Çolak, tarafından açılan davada valiliğin bu uygulamasının “ Anayasa'nın, 5442, 2576, 2577 Sayalı Yasalar ilgili mevzuatı gereğince hukuksuz bir uygulama niyetidir”saptamasında bulunuldu.

Davacı vekilleri adına Çanakkale Adliye Sarayı önünde basın açıklamasını okuyan HKP İzmir Başkanı Av. Tacettin Çolak, “ Anayasa'nın, 5442, 2576, 2577 Sayalı Yasalar ilgili mevzuatı gereğince valilik hukuksuz bir uygulama peşindedir. Çanakkale Valiliği’nin işlemi; İdare Hukuku ilkelerine konu, şekil, yetki, sebep, amaç yönlerinden tümüyle Anayasa’ya, yasalara, örf adete ve teamüle aykırılığı nedeniyle, öncelikle yürütmenin durdurulması ve sonuçta iptali gerekmektedir” dedi.

Çolak, açıklamasında valiliğin bu kararının yetki, şekil, sebep, amaç yönlerinden Anayasa’ya, yasalara, usule ve etik değerlere kökten aykırı, halkların birlik ve bütünlüğüne yönelik vahim sonuçlar doğuracak bir karar olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

5442 Sayılı İller İdaresi Yasa’sının 9. maddesinde Vali’nin görev ve yetkileri sayılmıştır. Vali'nin, “ziyaretçilerin uzun süre beklemeleri gibi önemli bir sorunu” gerekçe yaparak ulusal bir anmayı yasaklama gibi bir görevi ve yetkisi yoktur. Vali’nin görevi bu kutlamalara yardımcı olmak, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri almaktır. Ziyaretçilerin çok ve gittikçe çoğalıyor olduğu yolundaki gerekçe; üzülmeyi, korkmayı, yasaklamayı değil, aksine sevinmeyi, gurur duymayı gerektirir. Böyle bir gerekçe inandırıcı olmadıktan başka, komik bir gerekçedir. Vali'nin yetki ve görevleri görev yaptığı il coğrafyası içinde geçerlidir. Ben böyle bir karar aldım, bu kararı tüm Türkiye’ye şamildir demek bir yetki aşımıdır. Çanakkale Savaşı sadece Çanakkale’nin değil tüm halka aittir. Tüm Türkiye yurttaşlarına yönelik bir karar keyfi ve de uygulaması sorunlar yaratacak bir karardır. Yine, davalı kurumun genelgesinin, işleminin son 4. paragrafında TRT’ye, Yüksek Öğrenim Kurumlarına Anadolu Ajansına yönelik talimatları da kendinin yasadan kaynaklanan yetkilerinin dışına taşmış, yetki aşımı kararlardır, idare hukuk ilkelerine ve yasalara aykırıdır.”