100 kanser ihbarı

Erciyes Üniversitesi’nde 13 teknisyenin kansere yakalandığı iddialarının ardından, son 3 günde 100’ün üzerinde kanser teşhisi ihbarı yapıldı. Kurşun önlüklerin standart dışı olduğu belirtildi.

SİBEL BAHÇETEPE

Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde 13 radyoloji teknisyeninin tiroit kanserine yakalandığı iddialarının ardından Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu’nun açıklamaları skandalın Erciyes’le sınırlı kalmadığını ortaya koydu. Aslanoğlu şöyle bilgi verdi: Radyasyon kansere yol açıyor. Radyoloji teknisyenleri yoğun iş yükü ile karşı karşıya. Bunda AKP hükümetinin getirdiği performansa dayalı ödeme sistemi de etkili. Eğitimsiz ‘alaylı’ denilen insanlar da çalıştırılıyor. Bu kişiler ne kendilerini ne de hastaları koruyabiliyor.”

Aslanoğlu şöyle devam etti: “Bize gelen ihbarlar durumun korkunç boyutta olduğunu gösteriyor. Daha çok tiroit, meme kanserine rastlanıyor. Örneğin Küçükçekmece’de bir eğitim ve araştırma hastanesinde 14-15 kişinin kan testlerinde yüksek radyasyon çıktı. Yalnız orada mı var, hayır. Son 3 günde derneğimize 100’ün üzerinde değişik türlerde kanser teşhisi konulmuş bildirimler yapıldı. Bu konuyu rapor haline getirip çözüm üretemediğimiz takdirde afişe edeceğiz” dedi.

Türkiye genelinde 46 tane usulsüz şekilde kurşun önlük satışının yapıldığını, bunların standart olmadığını kaydeden Aslanoğlu, bunların içinde üniversite, eğitim ve araştırma hastanelerinin de olduğunu anlattı. Aslanoğlu, “Bu firmaların bir çoğu sahte, kaçak ve halk tabiriyle merdiven altı üretim yapılıyor. İşverenler, hastane yöneticileri, satın almada yetkili kişiler kişisel koruyucu donanımlar yönetmeliğini hiçe sayarak sadece maliyetine bakarak, belgesi var mı yok mu, üretim lisansı var mı yok mu bakmadan alım yapmakta. Bunlar radyolojide radyasyon ile çalışan bizlerin kullanımına sunuluyor.”

Bir hastadan 10 tomografi

Çeşitli hastanelerde yapılan radyoloji tetkiklerini gösteren Aslanoğlu, şu örnekleri verdi:

“Bir hastanede bir kadın hastadan kafa, boyun, bel, göğüs, batın (karın), kollar ve ayaklardan bilgisayarlı tomografi istenmiş. Bu hastadan istenilen sayıya baktığımızda 10 tane tomografi istenmiş. Bu hasta hastaneye ayakta gelen bir hasta. 1 tomografi 150 röntgen demek. Bu hastadan istenen 10 tomografi bin röntgen çekilirken aldığı radyasyon miktarına eşit.”