10. Ulaştırma Şurası'nda ulaşım vurgusu

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi her alanda büyütmeye, yüceltmeye, ilerletmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

10. Ulaştırma Şurası İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, 10. Ulaştırma Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye yeni bir vizyon kazandırmak için büyük bir hızla değiştiğini belirterek şöyle konuştu:
"BM Genel Kurulu ve G-20 zirvesi çerçevesindeki ziyaretimiz şunu gösterdi. Türkiye'nin bölgesel barış için, küresel barış için, refah, kalkınma ve istikrar için bugüne kadar sağladığı, bundan sonra sağlayacağı çok büyük katkılar olacaktır.

Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller."
 

 Mekke-Medine hızlı tren projesi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizde de talep sorunu olmayan, yatırım yapılması gereken yegane sektörün, ulaştırma sektörü olduğunu bildirdi.

Çağın en belirleyici özelliğinin her alanda hakim olan küreselleşme olduğunu dile getiren Yıldırım, kriz ortamlarında ulaştırmanın, tüm dünyada üretim, tüketim ve ticaret ağlarının bel kemiğini teşkil ettiğini kaydetti.

Yıldırım, ''Bu bakımdan, ulaştırma altyapı ve hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, biz Ulaştırma Bakanlarının öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır'' dedi.

Ekonomik kriz sonucunda küresel ekonominin, önceki canlılığını yitirdiğini, kredi imkanlarının daraldığını ve işletme maliyetlerinin arttığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
''Bu durum, bir çok sektörde olduğu gibi ulaştırma sektöründe de sorunlara ve iş kayıplarına yol açmıştır. Daralan küresel ekonomi gerçeği karşısında sınırlı imkanlarla hayatta kalma mücadelesi veren şirketleri desteklemek, doğal olarak hükümetlerin birinci görevi olmuştur."

10. Ulaştırma Şurası'nda gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu'nun moderatörlüğünü yapan Yıldırım, orta ve uzun vadede Suudi Arabistan demir yollarının Ürdün'e, Suriye'ye oradan da Türkiye'ye bağlanmasının mümkün hale geleceğini ve böylece Arap Yarımadası'nın da Türkiye'den Avrupa'ya, Kafkasya üzerinden de Uzak Doğu'ya bağlanmış olacağını bildirdi.
''Beni heyecanlandıran proje, Mekke-Medine arasında başlamakta olan hızlı tren projesi'' diyen Yıldırım, kuzeybatıya doğru yapılan demir yolu projelerinin de Arap Yarımadası ve Orta Doğu'da oluşturulacak alt yapı çalışmaları için önem taşıdığını ifade etti.