10 maddelik yol haritası belirlendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı sonrası yapılan açıklamada küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz etki bırakmayacağı vurgulandı. Toplantıda başta mali disiplin olmak üzere, ekonomide alınacak önlemler sıralandı.

cumhuriyet.com.tr

AKP Genel Merkezi'de gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, toplantıda küresel finansal piyasalardaki son gelişmelerin ve bu gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının değerlendirildiği kaydedildi. Gelişmiş ekonomilerde yaşanan olumsuz gelişmelerin özellikle beklentiler kanalıyla birçok ülkeyi etkilediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Son bir haftalık dönemde birçok ülkede borsalar hızla değer kaybetmiş, özellikle gelişmekte olan ülkelerin paraları dolar karşısında değer yitirmiş ve risk primlerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Ticaret, yatırım ve finans alanlarında uluslararası sistem ile ileri düzeyde bir entegrasyona sahip olan ülkemiz de kısa vadede bu gelişmelerden etkilenmektedir. Bu çerçevede, son küresel gelişmelerin özellikle hisse senetleri ve döviz piyasalarında olumsuz yansımaları görülmektedir. Ülkemizin sahip olduğu güçlü siyasi istikrar ve sağlam makro ekonomik temeller dikkate alındığında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve mali piyasalarımız üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmemektedir. İktidarımız döneminde kamu maliyesi, bankacılık sistemi, işgücü piyasaları, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sosyal ve fiziki altyapının geliştirilmesi alanlarında gerçekleştirdiğimiz reformlar Türkiye ekonomisini bu ve benzeri dış şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Ekonomimizin dayanıklılığı 2008 yılı Eylül ayında ortaya çıkan küresel kriz döneminde net bir biçimde görülmüş ve Türkiye küresel krizin etkilerinden en hızlı ve güçlü bir biçimde çıkan ülke olmuştur. Öte yandan, ekonomi yönetiminde yer alan tüm kurumlarımız gelişmeleri yakından takip etmekte, tüm senaryolara karşı hazırlıklı bulunmakta ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koymaktadır. Küresel gelişmelerin ülkemize yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birisi son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselmedir. Cari işlemler açığındaki artışın konjonktürel ve yapısal nedenleri bulunmaktadır. Uygulanmakta olan para ve maliye politikaları ile makro ihtiyati düzenlemeler sonucunda cari işlemler açığının konjonktürel kaynakları önemli ölçüde dengelenmiştir. Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulmasına odaklanılacaktır.
Bu çerçevede aşağıda yer alan hususlara öncelik verilecektir:
Mali disiplin önümüzdeki dönemde güçlendirilerek devam ettirilecektir.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecektir.
İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecektir.
Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecektir.
Özelleştirme Programı kararlılıkla uygulanacaktır.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi çalışmaları tamamlanacaktır.
İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması için yapılan çalışmalara hız verilecektir.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara devam edilecektir.
Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin bir biçimde uygulanacaktır.
Yukarıda yer alan hususlar 2012-2014 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programda detaylandırılacaktır."

 

Ergün: Türkiye'nin temelleri sağlam ama biz bir ada değiliz

AKP Genel Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Ekonomiyi Değerlendirme Toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek,dünya ekonomisi ve piyasalarda yaşanan gelişmelerle ilgili soru üzerine, şunları söyledi: ''Türkiye'nin temelleri sağlam ama biz bir ada değiliz. Tabii ki bir etkileşim söz konusu olabilir ama Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için kalıcı bir tahribat yaşanmayacak. Önemli olan konu bu. Nitekim 2008-2009'da da bir miktar etkilendik ama kalıcı bir tahribat yaşanmadı. Makroekonomik temelleri güçlü olduğu için çok hızlı bir şekilde çıktık, dünyadan ayrıştık ve çok iyi de bir performans ortaya koyduk''.

 

Çağlayan: Benim ifademle kaya gibi sağlam ve dimdik

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AKP genel merkezinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek ekonomik gelişmelere ilişkin toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''piyasalara dün, kara pazartesi olarak geçti. Türkiye bu dalgalanmadan etkilenir mi?'' sorusu üzerine Çağlayan, dünyada, Avrupa'da ve ABD'de ekonomik alanda önemli gelişmeler olduğunu söyledi. ABD'nin uzun yıllardan sonra belki de tarihinde ikinci defa bir not düşüşüyle karşı karşıya kaldığını gerçi, Modys'in notu devam ettirdiğini, düşürmediğini hatırlatan Çağlayan, ''Dolayısıyla dünya piyasalarında tabiki bundan etkileşim var, bir dalgalanma şu anda söz konusu'' dedi.

Dünkü gelişmelerin, beklenen gelişmeler olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları söyledi: ''Özellikle not kırılmasının hemen ertesinde pazartesi günü piyasalar açıldığında ABD'de böyle bir şey bekleniyordu. ABD piyasalarına bağlı olarak diğer piyasaların etkilenmesi bekleniyordu. Biz de dünyaya açık bir ülkeyiz, bizde de şu anda dövizde zaman zaman hareketler, borsada zaman zaman hareketler oluyor. Bunlardan Türkiye adına endişe etmiyoruz, hiçbir endişemiz yok. Kuşkumuz yok, çünkü biz, diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek kadar ekonomisi son derece güçlü, ekonomik temelleri, parametreleri güçlü bir ülkeyiz.''

Çağlayan, dünyada şu anda küresel kriz yaşayan veya krizin etkisinde olan ülkelere bakıldığında en büyük problemleri ''siyasi istikrarsızlık, bütçe açıkları ve kamu borçlarının gayri safi milli hasılanın çok çok üzerinde olması'' şeklinde özetledi. Bunların tümüne bakıldığında Türkiye'nin şu anda son derece sağlıklı olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Hatta benim ifademle kaya gibi sağlam ve dimdik bu konuda, hiçbir problem de söz konusu değil. Biz Maastricht kriterlerinin çok çok altında kamu borçlanmasına sahibiz'' diye konuştu. Çağlayan, Türkiye'nin bir taraftan faizleri, enflasyonu düşüren bir ülke olduğunu, dünyada hem enflasyonu düşüren, hem büyümeyi ciddi manada gerçekleştiren bir ülke olarak Türkiye'nin şu anda model bir ülke olduğunu anlattı.

'Her türlü senaryoya hazırlıklıyız'

Türkiye'nin küresel bir oyuncu, dünyaya açık bir ülke olarak gelişmelerden bir şekilde etkileneceğini belirten Çağlayan, ''Ama etkilenme bugün görmüş olduğunuz kadar etkilenmedir. BDDK görevinin başında, Merkez Bankası görevinin başında. Son derece başarılı kurumlarımız çalışmalar yapıyorlar. Biz de sürekli kurumlarımızla çalışmalar yapıyoruz. Ekonomimizi daha fazla nasıl güçlü hale getiririz, daha fazla büyüme performansı nasıl elde ederiz, biz bunun çalışmaları içindeyiz, hesapları içerisindeyiz. Diğer taraftan da dünyada olabilecek her türlü senaryoya hazırlıklıyız'' dedi.

 

Babacan: Toplantı sonrasına belki yazılı bir açıklama gelebilir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AKP Genel Merkezindeki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenecek ekonomiyi değerlendirme toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, şunları söyledi: ''Değerlendirme toplantısında hem küresel konjonktürü hem de Türkiye'deki ekonomik konjonktürü ele alacağız. İleriye doğru politika tedbirlerimizi gözden geçireceğiz. Biliyorsunuz bir süredir Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzdan, Finansal İstikrar Komitemizden orta vadeli programla ilgili ayrı çalışma gruplarımız var. O gruplarla ilgili yaptığımız çalışmaların kısa bir özetini bugün sayın Başbakanımızın başkanlığında değerlendireceğiz. Toplantı sonrasında belki bir yazılı açıklama olabilir, o sayın Başbakanımızın takdiri. Toplantı öncesinde fazla bir şey söylemeyi doğru görmüyorum''. Babacan, ''Türkiye'ye yönelik bir risk görüyor musunuz?'' sorusuna da ''Toplantı sonrasına belki yazılı bir açıklama gelebilir'' karşılığını verdi.