10 bin hasta mağdur
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İzmir’de 25 yıldır ortodonti hizmeti veren İzmir Eğitim ve Diş Hastanesi’nde çalışan 8 doktoru uzmanlığı olmadığı gerekçesiyle, “Siz bu hastaları tedavi edemezsiniz” diyerek hasta bakmalarını engelledi.
Mehmet İNMEZTedavileri yarım kalan 10 bine yakın hasta 6 aydır tedavi olmayı beklerken, binlerce mağdur hasta mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Hastalar dilekçeler yazarak seslerini duyurmaya çalışırken, Türk Diş Hekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Tümay İmre de kararın yanlış olduğunu rapor halinde Sağlık Bakanlığı ve SGK’ye sunduğunu belirterek, sonuç alamadıklarını söyledi.
25 yıl tedavi ettiler
Ege Bölgesi’nin tek hastanesi olan İzmir Eğitim Diş Hastanesi bünyesinde 1991 yılında “Eğitim Ortodonti Kliniği” kuruldu. Klinikte, uzman hekim ve diş hekimi binlerce ortodonti hastayı tedavi etti, sağlığına kavuşturdu. 1 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama tebliğinde yapılan değişiklikle uzman olmayan diş hekimlerinin ortodonti tedavisi yapması ve sisteme girişi engellendi.
Hastanede çalışmaya devam eden ancak sisteme giremeyen doktorlar hastaların tedavisini yarıda bıraktı.
Tedavileri yarım kaldı
Sistemde kayıtlı binlerce hasta aylarca doktor atanmasını bekledi. Her ay tedavi olması gereken bazı hastalar uzman doktor yetersizliğinden dolayı süren tedavilerini tamamlayamadı. Tedavi edilemeyen hastalar başka hastanelere de yönlendirilemedi. Maddi durumu iyi olan bazı hastalar üniversite ve özel hastanelere giderek, tedavilerini sürdürdü.
Kendilerine bakan doktorların tedavi yetkilerinin elinden alınmasını duyan ve tedavi olamayan hasta ve hasta yakınları büyük şok yaşadı. Mağduriyetlerini SGK, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçelerle iletti. Ancak, aradan 6 ay geçmesine rağmen çözüm bulamadıkları gibi hastaneye her gittiklerinde de, “Sizi tedavi edecek doktor yok” diyerek geri çevrildi.
Hukuki süreç başlayabilir
Tümay İmre ise şunları söyledi: “Ege Bölgesi’ne hitap eden diş hastanesinde şu an sadece 2 doktorun hastalara bakma yetkisi var. İki doktor binlerce hastaya nasıl bakacak. 8 hekim açıkta kaldı. Hastanın sağlıklı yaşam hakkı elinden alınmış oluyor. Diş hekimi her tedaviyi yapabilir. Bu tebliğin değiştirilmesi gerekir. Yoksa şu an kayıtlı 10 bine yakın hasta aylardır doktor bekliyor. Bu hastalar içerisinde tedavisi ağır olan hastalar da var. Çözüm bulunmazsa hem doktorların hem de hastaların hakkını korumak için hukuksal süreci başlatacağız.”
‘YETKİLİLER ÇÖZÜM BULMALI’
Doğuştan yarı dudak hastası olan kızının tedavisinin bir anda kesildiğini belirten baba Alkan Seyrek, “Kızım şu ana kadar 4 ameliyat oldu. 4 ameliyat daha yapılması gerekiyor. Ama SGK, yıllardır ortodonti tedavisi yapan doktorumuzu uzmanlığı olmadığı gerekçesiyle, tedaviye devam etmesine izin vermiyor. Kızıma aynı doktorun bakmasını istiyoruz. Binlerce hasta bizim gibi mağdur. Doktoru aldıkları gibi, bize doktor da yönlendirmediler. SGK ve Cumhurbaşkanı çözüm bulsun” dedi. 1.5 yıldır tedavi gören Zeynep Yıldız’ın annesi Seher Yıldız da devletin kendilerini göz göre göre mağdur ettiğini söyleyerek, “Aylarca tedavi eden doktora bir anda siz bu işin ehli değilsiniz, diyerek engellendi. Bizler mağdur edildik. Bakmadıkları gibi, başka hastanelere de göndermiyorlar” diye konuştu.