1 yıldır sadece söz var... Batı’dan ‘endişeliyiz’ mesajları geliyor
Ankara AB’ye TMK’yi değiştirme sözü veriyor ancak icraat aşamasına bir türlü geçmiyor. Batı’dan ‘endişeliyiz’ mesajları artarak geliyor.
Duygu GüvençTürkiye, her geçen gün yeni gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle uluslararası örgütler ve devletler tarafından tonu artan uyarı mesajlarıyla karşılaşırken Ankara, bu uyarıların temelini oluşturan Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) yapacağı değişiklikleri sunmaktan yine kaçındı. AB Bakanı Ömer Çelik’in, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Johannes Hahn’a ‘en kısa sürede’ sunacaklarını söylediği görüşmelerin ardından gözler, 25 Temmuz’da yapılacak üst düzey siyasi diyalog toplantısına çevrildi. Üst düzey bir Türk diplomat, Türkiye’nin vize serbestisi için yerine getirmesi beklenen 7 kriter ile ilgili yapmayı planladığı değişiklikleri, siyasi makamların onay vermesi halinde 25 Temmuz’da Brüksel’de sunacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 25 Mayıs Brüksel ziyaretiyle başlayan yeni diyalog süreci çerçevesinde önceki gün Ankara’ya gelen Hahn, Büyükada’da insan hakları savunucularının gözaltına alınmasından derin endişe duyulduğunu başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere tüm temaslarında gündeme getirdi. Hahn’ın insan hakları savunucularına yönelik sözlerine ise Türk heyetinin, “Yargı en kısa ve uygun şekilde gerekli kararı verecektir” mesajıyla karşılık verdiği öğrenildi.
İnsan Hakları savunucusu 10 kişinin gözaltına alınması üzerine Ankara’ya kınama ve çağrı mesajları yağdı. Verilen tepkiler şöyle
BM İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell: Şu anda işkence ve acımasız, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele riski altında olmalarından korkuyoruz. Silahlı terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla sorgulanmaları, bizim terörle mücadele yasalarının barışçıl bir yolla sivil ve siyasi haklarını kullanan kişileri bastırmak için kullanıldığına yönelik endişelerimizi güçlendiriyor. Ayrıca açlık grevine giden, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumundan da son derece endişeliyiz. Türk hükümetini onları serbest bırakmaya ve işlerini gecikmeksizin geri vermeye, hukuksuz tutuklama ve işlerinden atılmalarıyla ilgili de tazminat ödemeye çağırıyoruz.
‘İhtiyaç daha fazla ses’
ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert: ABD, gözaltına alınmalarından derin endişe duymaktadır. Geçmişte de önde gelen insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler ve aktivistler tutuklandıklarında dile getirdiğimiz gibi, Türkiye Cumhuriyeti anayasasında güvence altına alınmış olan hukuki prosedürler ve bireysel haklara Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda saygı gösterilmesinin önemini vurguluyoruz. Pek çok durumda belirttiğimiz gibi, ifade özgürlüğüne yönelik ısrarcı engellemeler, demokratik toplumların temellerini yıpratmaktadır. İçinde bulunduğumuz zorlu zamanlarda ihtiyaç duyulan, daha az değil, daha fazla sestir.
AKPM Türkiye raportörleri Marianne Mikko ve ve Nigel Evans: AKPM’nin son kararında vurguladığı gibi, insan hakları savunucularının bir eğitim semineri sırasında gözaltına alınmaları, Türkiye’nin insan hakları konusuna ciddi bir şekilde eğilmesi gerektiğini gösteren bir başka çarpıcı sinyaldir. Onların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.