1. Uluslararası Müzakereci Sempozyumu

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Kuşkusuz demokrasimiz geçirdiği her şoktan bana göre güçlenerek çıkmıştır. Halkımızın demokrasi bilincinin daha da gelişmesine yol açmıştır'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen ''1. Uluslararası Müzakereci Sempozyumu''nun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumun sonunda bir gerçeğin ortaya çıkacağını söyledi.

Bakan Şahin, sempozyumun konusunun ''Militan demokrasi'' olarak seçilmesi durumunda statükocuların üniversiteyi taktir edeceklerini, belki ödül vereceklerini vurgulayarak, ''Ama siz statükocuyu ret ettiniz. Demokrasiyi donmuş bir sistem olarak görmediğinizi ifade ediyorsunuz. Tüm düşünce sistemleri gibi demokrasinin de kendi içinde gelişime açık, zamanla kendini yenileme kabiliyetine sahip bir sistem olarak algılıyorsunuz'' diye konuştu.

İnternette, ''Çoğulcu demokrasi'', ''Endüstriyel demokrasi'', ''Sosyal demokrasi'', ''Militan demokrasi'' gibi 13 demokrasi kavramının yer aldığını, bunların hepsinin değişmeyen özelliğinin de halk iradesine dayanması olduğunu ifade eden Mehmet Ali Şahin, ''Ancak, bu halk iradesine dayanması sembolik midir? Yoksa halk iradesinin tek belirleyici olduğu demokrasi anlayışı mıdır? Orasının düşünülmesi gerekir'' dedi.

 

''Müzakereci demokrasi"

Adalet Bakanı Şahin, Türkiye'nin parlamenter demokrasiyle yürütülen bir ülke olduğunu ve bu yıl Cumhuriyet'in 86. yılının kutlanacağını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
''Kuşkusuz demokrasimiz geçirdiği her şokta bana göre güçlenerek çıkmıştır. Halkımızın demokrasi bilincinin daha da gelişmesine yol açmıştır. Halkımız korkular üretmeyen, vehimlerle hareket etmeyen bir demokrasi algılamaktadır. Bunda da yerden göğe kadar haklıdır. Artık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de temsili demokrasinin meşruiyeti giderek daha fazla sorgulanmaktadır. Bu arayışın yansımalarından biri de 1980'li yıllardan beri temsili demokrasiye alternatif bir model olması hedeflenen 'Müzakereci demokrasi' teorisidir. Müzakereci demokrasi konusunun toplumun gündemine tam olarak girmediği düşüncesindeyim. Henüz yeni bir kavram olduğu kanaatindeyim. Tabandan tavana halkın demokratik yönetim süreçlerine doğrudan katılımını, karar almasını hedefleyen, adeta doğrudan demokrasi olarak nitelendirilen bir demokrasi anlayışı olarak karşımıza çıkıyor.''