'1 Mayıs'ta Taksim'deyiz' (29.04.2013)

1 Mayıs katliamlarında öldürülenler, Taksim Kazancı Yokuşu'nda, Şişhane ve Kadıköy'de anıldılar.

cumhuriyet.com.tr

DİSK, Türk-İş, KESK ve TTB’nin öncülüğünde oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıslarda öldürülenleri, Taksim Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy’de düzenlenen törenlerle andılar. Taksim Kazancı Yokuşu’un girişine kırmızı karanfiller bırakan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, büyük mücadele ile kazanılan Taksim’in işçi sınıfına inşaat gerekçesiyle kapatılmak istendiğini, asıl amacın fiziki değil siyasi bir kararla yasaklaması olduğunu söyledi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de fiziki şartların bahane olduğunu belirterek, “1-2 saat içinde gerekli düzenlemeler yapılabilir. Yaşadığımız sürece uygun adımlar atılmalıdır” dedi.

1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşanan katliamın 36.yıl dönümünde Taksim Kazancı Yokuşu’nda anma töreni düzenlendi. Yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “1 Mayıs 1977 yılında katliamı yapanlar karanlık güçlerdir. 1 Mayıs 1977 olayları başta olmak üzere 89, 96 ve 98 yıllarındaki kutlamalarda hayatını kaybedenlere borçlarımızı ödemek için alanları dolduracağız” dedi. 1 Mayıs 1977 katliamı gerekçe gösterilerek, Taksim’in yıllarca işçilere ve emekçilere kapatıldığını vurgulayan Özgen, “Taksim’i tekrar kaybetmemek için 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Taksim’de birkaç gün önceden konulan bariyerlerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu bariyerlerin kaldırılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması 1-2 saati alır. Barışa sevgiye kardeşliğe ihtiyaç duyulduğu bugünlerde böyle bir yasaklama uygun değildir. 1 Mayıs günü Şişli ve Beşiktaş’tan alana giriş yapacağız. Bizim bu konuda geri adım atmamız mümkün değildir” diye konuştu.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da Taksim Meydanı’nın sermaye ve iktidara karşı direnme meydanı olduğunu belirtererk, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak tescil etmiştir. Bu meydan emekçilere kapatılmak istenmektedir. Alanın dörtte biri inşaat alanıdır. Burasının kapatılıp geri kalan dörtte üçü işçilere kutlamaya hazır hale getirilebilir. Bu meydanda çalışma yapanlarda işçilerdir. İstenirse işçiler bu maydanı 1 Mayıs’a da hazırlayabilir” ifadesini kullandı. Kazancı yokuşuna karanfil bırakan grup daha sonra İstiklal Caddesi boyunca “1 Mayıs’a Taksim’e” çağrı bildirilerini dağıttı. Grup daha sonra Şişhane’de 1 Mayıs 1989 yılında katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma töreni düzenledi. Tertip Komitesi, Kadıköy Hasanpaşa’da da 1 Mayıs 1996 yılında yaşamını yitiren Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent için anma töreni düzenledi. Komite üyeleri, katliamın yapıldığı yerlere kırmızı karanfiller bıraktı.

Toplu taşıma olmayacak

İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Taksim’de güvenlik önlemleri alınmaya dün de devam etti. Taksim çevresine bariyer koyma işlemi devam ederken, yayaların geçebileceği bölümler açık bırakıldı. Özellikle Taksim Meydanı’nın bulunduğu bölüm çok sayıda demir bariyerle kapatıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs’ta İstanbul’da bazı toplu taşıma seferlerinin yapılmayacağını belirtti. Mutlu, idareciler olarak güvenlik almak zorunda olduklarını kaydederek, “Güvenlik inşaat alanı için değil, oraya gelecek 100 bini aşkın emekçinin güvenliğidir. Ben idareci olarak orada vuku bulacak bir sorunu göze alamam. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil” dedi. Konfederasyon, emek örgütleri ve siyasi partilerin Taksim Meydanı’na yaptığı çağrıya geniş emekçi kesimlerin yanıt vermeyeceğini savunan Mutlu, “Bir kısım marjinal gruplar hariç, geniş emekçi kesimler sıkıntı doğmasına izin vermeyecek. Şiddetten beslenen gruplar sorun çıkarmak istiyor. Bu marjinal gruplar şiddetten her zaman beslenmeye hazırdır. Bu gruplara yönelik tedbirlerimizi alacağız. Gerçek emekçi kesimlerimizle karşı karşıya geleceğimizi düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Yürüyüş Güzargahları

1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim’e Şişli ve Beşiktaş olmak üzere iki ana güzargahtan 16’sı siyasi parti toplam 50’ye yakın kurum ve kuruluşun katılımıyla yürüyüşler düzenleneceğini belirtti. Şişli’de kortej DİSK öncülüğünde DİSK Genel Merkezi’nden başlayacak. Korteji çok sayıda parti, demokratik kitle örgütü ve meslek odası oluşturacak. Beşiktaş güzergahı ise Dolmabahçe ve Beşiktaş kollarından oluşacak. Beşiktaş’ta Türk-İş’in öncülüğünde, Dolmabahçe’de ise KESK ve TTB’nin öncülüğünde Taksim’e çıkacak.

‘TKP, reddediyor’


Türkiye Komünist Partisi (TKP), “gericiliğin karanlığını, sermayenin saltanatını, emperyalizmin oyunlarını reddediyoruz” sloganıyla 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayacak. TKP Merkez Komitesi 1 Mayıs çağrısında özetle şuyle denildi:

“Gericiliğin karanlığını sermayenin saltanatını emperyalizmin oyunlarını reddediyoruz. Emeğimizin, alınterimizin, yaratıcılığımızın toplum için değil patronların kasasının dolması için kullanılmasını reddediyoruz. Taşeronluk sistemini, sendikal hakların gasp edilmesini, çalışma saatlerinin uzamasını, mezarda emekliliği, düşük ücretleri reddediyoruz. Reddediyoruz, çünkü biz emekçi halkın iktidarını, insanların eşit ve özgür bir biçimde yaşadığı bağımsız bir Türkiye'yi, barışı, kardeşliği istiyoruz. Gericiliği, sermaye saltanatını ve emperyalizmin oyunlarını reddedenleri de 1 Mayıs’ta saat 10.00’da Kadıköy’e çağırıyoruz.”

Devrimci Müslümanlar, Kadıköy’de


Devrimci Müslümanlar ise emekçilerin birlik ve dayanışma günü 1 Mayıs ’ı Kadıköy’de kutlayacaklar. Devrimci Müslümanlar Tertip Komitesi adına yapılan açıklamada, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nin önünde, “Devrimci Müslümanlar / Rebeze kültür Evi” flamasının önünde 1 Mayıs Çarşamba günü 09.00 toplanarak Kadıköy meydanında yapılacak 1 Mayıs toplantısına katılacakları belirtildi. Açıklamada, “1 Mayıs’o bir bayramdan ziyade, egemen kapitalist burjuva düzeninin; emekçiler üzerinde kurduğu tahakküm karşısında, Peygamberi bir duyarlılığın günü olarak görüyoruz. 1 Mayıs, yeryüzünün sömürülen tüm mazlumlarının, kapitalizmin boyunduruğu altında inletilenlerin isyan günüdür”denildi.

Taksim’de de Karabük’ve de kutlayacağız

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in Taksim’de de Karabük’te de yer alacağını belirterek, “Meydanlarda emekçilerin dertlerini dile getireceğiz. Bunları barış türküleri söyleyerek, sorunların algılanmasına zarar vermeden dile getireceğiz. Bütün alanlar emekçilerindir. 127 yıllık 1 Mayıs’da haksızlık etmemeliyiz. 1 Mayıs’o layıkıyla kutlamalıyız. Bunu başarırsak sorunların çözümünde kilometre taşı olacaktır. HAK-İŞ olarak Karabük’ve kitlesel bir kutlama yapacağız. Buraya bütün işçi kardeşlerimizi, sivil toplum örgütlerini davet ediyorum” değerlendirmesi yaptı. Taksim’in kapatılması için somut bir veri olmadığını ifade eden Arslan, “Fiziki şartların elverdiği ölçüde Taksim Anıtına çelenk, Kazancı Yokuşuna karanfil ve bildiri okunması tavrı gerçekleşecek. Her halükârda olabildiğince ve alabildiğince Taksim’de olacağız. Sağduyunun galip geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Memur-Sen Çanakkale

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet gün doğdu, 1 Mayıs’o Çanakkale’de kutlayacaklarını açıklayarak, “Türküyle, Kürtüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle kurtuluş destanı yazanların oluşturduğu birlik ve beraberlik ruhunu yeniden yakalamak için 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlayacağız” ifadelerini kullandı.


Kadınlar: 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz

Galatasaray Lisesi önünde dün akşam saatlerinde toplanan kadınlar, “1 Mayıs 1977 katliamında kaybettiklerimizi unutmadık” pankartı açıp, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Taksim işçiye kapatılamaz” sloganları atarak Kazancı Yokuşu’na kadar yürüdü. Burada grup adına yapılan açıklamada, “Bizler 1 Mayıs 77’de bu meydanda yaşamını yitiren işçi kadınlarla birlikte tüm sınıf kardeşlerimizin anılarını yaşatmak ve bugün karşı karşıya kaldığımız sorunlara karşı mücadeleyi yükseltmek, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma gününde kadınlarla alanlarda buluşma çağrısı yapmak için buradayız” denildi.

Açıklamanın ardından Kazancı Yokuşu’nda ki anıta kırmızı karanfiller bırakılırken, gruba İsveç ve Yunanistan’dan gelen kadınlar da destek verdi.


Kanlı 1 Mayıs

1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul’a gelen yaklaşık 500 bin kişi DİSK’in öncülüğünde Taksim Meydanı`nı doldurdu. Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüş, miting de uzamıştı. Saat 19.00 sıralarında dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Etap Marmara Oteli`nin de üst katlarından da ateş açıldı. İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına doğru girmeye ve kitleleri sıkıştırarak Kazancı Yokuşu’na itmeye başladı. İnsanlar panzerler altında kalarak ve birbirlerini ezerek meydandan kaçmaya çalıştı. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu’nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. 470 kişi göz altına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Ateşi kimin açtığı tam olarak belirlenemedi, olay halen aydınlatılamadı.