"1 Mayıs'ta Taksim'deyiz"

DİSK, KESK, Türk-iş ve Türk Tabipleri Birliği üyelerinin aralarında bulunduğu "1 Mayıs Tertip Komitesi" üyeleri 1 Mayıs 1977'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde öldürülen işçilerin anısına karanfil bıraktı.

cumhuriyet.com.tr

Beyoğlu'ndaki Kazancı Yokuşu'ndan Taksim Meydanı'na çıkıştaki Sıra Selviler Caddesi ile Osmanlı Sokağı'nın kesiştiği yere "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart ile gelen grup üyeleri, bir süre çeşitli sloganlar attı. Burada konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs 1977'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde öldürülen işçilerin anılarına bağlılıklarını göstermek için toplandıklarını söyledi. 1977'deki olayların darbe döneminin en önemli katliamlarından biri olduğunu aktaran Özgen, bugün bile bu katliamın karanlık bırakılmak istendiğini belirterek "Bu ülkenin geleceğiyle yüzleşmek isteyen emekçiler, 1 Mayıs 1977 ve diğer katliamları açığa çıkarmak sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Bu katliamı bahane ederek yıllarca 1 Mayıs alanlarını emekçilere kapatmak isteyenlere inat, Taksim Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü alanıdır ve devam edecektir" diye konuştu.

1 Mayıs'ta eşitlik, adalet, demokrasi, özgürlük ve barış taleplerini haykırmaya ve 1 Mayıs 1977'deki olayların hesabını soracaklarını dile getiren Özgen, 1 Mayıs 1977'deki olaylarda yaşamını yitiren arkadaşları önünde saygı ile eğildiklerini ifade etti.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da 1 Mayıs 1977 katliamının 36. yılında, 37 canın analarını bugünlere taşımak için bir arada olduklarını ifade etti. Ülkeyi 12 Eylül kararlarına götüren yapı taşlarından birinin 1 Mayıs 1977 katliamını olduğunu iddia eden Çerkezoğlu, "Taksim Meydanı ne 1977'dir ne de 1977'deki 37 canımızdır. Taksim Meydanı, bu ülkenin tüm değerlerinin ve güzelliklerini yok sayanlara karşı, direnişin ve kararlılığın adıdır" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Meydanı olduğuna yönelik kararı olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, hükümete düşenin 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması için gerekenleri yapmasını istedi. Tüm engellemelerin siyasi olduğunu iddia eden Çerkezoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlayacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından grup üyeleri, ellerindeki karanfilleri yere bıraktı.

Sorular

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, alınan önlemlere dair bir sorunun sorulması üzerine "Vatandaşlar çok rahat bir şekilde Taksim Meydanı'nı kullanıyor. Bu şu anlama geliyor. Taksim Meydanı'nın fiziki durumu 1 Mayıs için engel değildir. Sonuç itibariyle inşaat olan alanın önüne beton ve demir bariyerler çekildiği zaman fiziki hiçbir engel kalmayacaktır. Bu durumu 2 haftadır valilik ve emniyete ifade ediyoruz. Bunları yapmak zor değil" dedi.

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olmak için diyaloğa devam ettiklerini söyleyen Özgen, "Her ne kadar Valilik, tertip komitesine yönelik bir tebligat çıkarmış olsa da, bu tebligat hukuka aykırıdır. Dün de ifade ettik. Bizim AİHM kararımız var. AİHM kararı Anayasa'nın 90. maddesi gereği bağlayıcılığı vardır" diye konuştu.

Başbakan'dan olaya dair bir cevap gelip gelmediğinin sorulması üzerine Özgen, "Daha cevap gelmedi. Ama biz ısrarlı bir şekilde konfederasyonlar olarak görüşme taleplerimizi tekrar tekrar bildirdik. Haber bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Taksim Meydanı'na nereden yürüyeceklerinin sorulması üzerine Özgen, şu cevabı verdi:
"Şişli, Beşiktaş kolları vardır. Buralardan yürüyeceğiz. Halaskar Gazi Caddesi'nden gelen arkadaşlar, inşaat alanına varmadan Mete Caddesi'ne geçecek şekilde yönelecekler. Beşiktaş tarafından gelen arkadaşlarda Gümüşsuyu üzerinden alana gelecekler." Alana polisin barikat kurması halinde ne yapacakları sorulan Özgen, bir an önce var olan barikatların kaldırılmasını, fiziksel koşullarında 1 Mayıs için uygun hale getirilmesini istediklerini söyledi. Öte yandan yetkililerin Taksim Meydanı'nda bariyerlerle önlem aldığı gönüldü.