Semizotu (pirpirim) nedir, nasıl pişirilir?
Doğa birbirinden faydalı otlarla dolu. Bazılarının yaprağı, bazılarının çiçekleri, bazılarının da köklerini kullanıyoruz. Bu otlardan biri de mayhoş tadıyla semizotu…
Aslıhan KaragözSemizotunun bir diğer adı; pirpirim. Semizotugiller familyasına ait bu bitkinin kökeni Ortadoğu ve Hindistan. Dünyanın birçok bölgesinde bulunan semizotunun içerisinde yoğun olarak Omega-3 bulunuyor. Kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinen, bazı sindirim sistemi hastalıklarının iyileşmesine destek veren semizotunu farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
BULGURLU SEMİZOTU YEMEĞİ
Malzemeler
1 bağ semizotu
2 yemek kaşığı bulgur
1 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, pul biber
Yapılışı
İlk olarak semizotunu temizleyip, kökleriyle birlikte doğrayın. Bir tencerede soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından salçayı ve rendelenmiş domatesi ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve kökleri temizlenmiş semizotlarını da ilave edin. Bulguru ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Semizotu suyunu saldığı için ekstra su ilave etmeye gerek yok. En son tuz ve pul biber ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
YOĞURTLU SEMİZOTU
Malzemeler
1 bağ semizotu
Yarım çay bardağı konserve mısır
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
Öncelikle semizotunu yıkayıp saplarından ayırın. Derin bir kaseye alın. Üzerine mısırı ilave edin. Yoğurt ve mayonezi bir kasede karıştırın. Sarımsağın kabuğunu soyup rendeleyin ve yoğurda ekleyin. Tuzla tatlandırın. Yoğurtlu karışımı semizotları ve mısırın üzerine döküp, karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın. Afiyet olsun.