Mantının Karadeniz uyarlaması: Siron

Geleneksel mantının Karadeniz'deki lezzetli dönüşümü olan Siron, yöresel malzemelerle hazırlanan nefis bir lezzet alternatifidir. Bu içerikte, Siron'un hikayesini ve tarifini keşfedin, Karadeniz mutfağının eşsiz tadıyla tanışın.

cumhuriyet.com.tr

Karadeniz'in mistik dağlarından esinlenen ve yöresel malzemelerle hazırlanan Siron, geleneksel mantının enfes bir yorumudur. Bu lezzetli yemeğin hikayesi, Karadeniz'in doğal güzelliklerinden ve zengin mutfağından ilham alır.  İşte mantının Karadeniz uyarlaması siron tarifi...

SİRON TARİFİ

Malzemeler

  • 250 gram siron yufkası
  • 2 su bardağı sıcak su ya da et suyu
  • Tuz ile çırpılmış 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Yapılış

  1. Siron yufkalarını küçük bir hafif çukur servis tabağına dizin.
  2. Üzerine 2 su bardağı sıcak su gezdirin. Düşük ısıdaki (80 derece gibi) fırına alın. Suyu çekene dek dinlendirin.
  3. Suyunu çekince fırından çıkarıp üzerine yoğurdu gezdirin.
  4. Tereyağını eritin. Yakmayacak şekilde pulbiber ekleyip, karıştırıp hemen ocaktan alın ve yoğurdu üzerine gezdirin.
  5. Yoğurdun üzerine tereyağlı sosu yayın. En son üzerine ceviz serpip servis yapın.
  6. Kıymalı siron da ise 200 gram kıyma bir orta boy soğan ince kıyılmış bir tutam maydanoz ile karabiber ve tuz kullanarak su böreği içi yada karnıyarık içi gibi hazırlayın.
  7. Tereyağı yerine kıymalı harcı gezdirin.