Chia tohumu nedir, nasıl tüketilir? Chia tohumu muzlu puding tarifi…
Chia tohumu, başta sağlıklı ve doyurucu öğünleri tercih edenler olmak üzere birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Chia, kaliteli lif, protein, zengin vitamin ve mineral, antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve glüten içermeyen bir besindir. Peki, chia tohumu nedir, nasıl tüketilir, neler yapılır?
Aslıhan KaragözChia tohumuna su ve süt eklendiğinde tohumlar şişerek doyurucu bir jel oluşturmaktadır. Yumurtaya alerjisi olanlar veya tüketmeyenler, 1 yemek kaşığı chia tohumu üzerine 2 yemek kaşığı su ekleyip, jel kıvamına gelen karışımı tariflerinde yumurtanın yerine bağlayıcı olarak kullanabilirler. Chia tohumu faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Chia tohumunun tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır.
CHİA TOHUMU NEDİR?
Chia tohumu adaçayı, bitkileri cinsine ait olan salvia hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Bitki Güney Amerika’ya özgüdür. Minik, siyah veya beyaz tohumlardır. Bol miktarda lif ve omega-3 yağ asidi içermektedir. 100 gram chia tohumunun 34 gramını lifler, 16 gramdan fazlasını yüksek kaliteli proteinler oluşturmaktadır. Yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir.
CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Chia tohumu bir sıvıda şişerek hacmini on kat artırma özelliğine sahiptir. Chia tohumu jöleye benzer kıvamlarını geliştirmeleri için en az bir saat suda veya sütte beklemesi gerekmektedir. Chia tohumu pişirilmeden kullanılması besinleri değerleri açısından önemlidir. Chia tohumu kahvaltıda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Bunun nedeni sadece nötr bir tada sahip olması değil, aynı zamanda farklı şekillerde hazırlanabilmesidir.
Chia tohumu da omletleri daha doyurucu ve lezzetli hale getirmek için rahatlıkla kullanabileceğin bir malzeme. Chia tohumu, peynir, dereotu ve mantar gibi malzemeleri buluşturarak nefis bir omlet hazırlayabilirsiniz.
Chia tohumunu kurabiye ve kek reçetelerine dahil edebilirsiniz.
Sağlıklı bir tatlı hazırlamak istiyorsanız muzlu ya da kakaolu chia puding çeşitleri hazırlayabilirsiniz.
Ekmeklerin hamuruna chia tohumunu da ilave edebilirsiniz.
Chia tohumunu öğüterek toz haline getirebilir, bu şekilde çeşitli çorbalara ya da soslara
ekleyebilirsiniz.
Chia tohumlarını salatalara serpebilirsiniz.
CHIA TOHUMLU MUZLU PUDİNG
Malzemeler
Yarım çay bardağı chia tohumu
1 su bardağı süt
1 adet muz
1 kaşık bal
Yapılışı
Öncelikle derin bir kap içerisinde muzu ezin. Üzerine 1 su bardağı süt, yarım çay bardağı chia tohumu ile 1 kaşık bal ekleyerek karıştırın. Servis yapacağınız kup bardağına veya kaseye dökün ve 1 saat buzdolabında bekletin. Dilerseniz üzerini muz ve ceviz ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.