Vergi Müfettişleri Derneği Başkanı Ahmet Halis Başli ekonomik sorunlara dikkat çekti
Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) Başkanı Ahmet Halis Başli, yıllık bütçe gelirlerinin yüzde 90’a yakınının vergi gelirlerinden oluştuğunu anımsatarak bu nedenle vergi incelemelerinin özellikle kayıtdışılığın önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Serhat AligilYönetim kuruluyla birlikte basınla buluşan Başli, son beş yıllık denetim sonuçlarının da bunun için iyi örnek olduğunu vurgulayarak “Son beş yılda 231 bin mükellef incelendi ve 310.1 milyar liralık matrah farkı bulundu. Mükellef inceleme oranımız ise yüzde 2 gibi. Bunlar tüm mükellefler için örnek oluştursa da oranı artırmalıyız. Bu nedenle aktif görevde olan yaklaşık 7 bin 500 vergi mütfettişinin sayısı artmalı” dedi.
)Toplantıya (soldan sağa) Cihad Demet, Murat Güllü, Halis Başli, Talha Demirtaş, Nuri Tokgöz ve Mustafa Olcay katıldı)
Bu ihtiyaca karşın özlük hakkı sorunları ve yürüttükleri görevin karşılığını alamama düşüncesiyle son 1 yılda 500’ün üzerinde müfettişin istifa edip özel sektöre geçtiğini belirten Başli, devletin uzun yıllar emek ve eğitim vererek üst düzey kamu görevlisi olarak yetiştirdiği bu kişilerin temel talebinin Sayıştay denetçileriyle ekonomik eşitlik olduğunu ifade etti. Verilen bilgiye göre bugün vergi müfettişleri 15 bin lira gibi bir maaşla mesleğe başlıyor.
ENFLASYON MUHASEBESİ
Toplantıda ayrıca, Türkiye’deki enflasyonist ortamın vergi gelir ve cezalarını önemli şekilde etkilediğine dikkat çekilirken VMD Genel Sekreteri Talha Demirtaş, son dönemde tartışılan “enflasyon muhasebesi”nin bugünkü ortamda gerekli hale dönüştüğünü, bu yıl uygulanmasını beklediklerini ifade etti.