Vergi borçla ödeniyor
Maaş ve ücretleri hızla eriği için çaresiz kalan yurttaş, kamu-vergi ödemelerini de kredi kartıyla yapıyor. Yurttaş, vergiyi bile borçlanarak ödüyor. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en yüksek artış yüzde 170 oranıyla kamu-vergi ödemelerinde gerçekleşti. Kredi kartını kısıtlayıcı adımların vergi tahsilatını da olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Mustafa ÇakırCHP Bolu Milletvekili, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, geçen yılın aynı ayına göre martta kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en yüksek artışın yüzde 170 oranıyla kamu - vergi ödemelerinde gerçekleştiğine işaret etti. Ateş, “Vatandaş vergiyi de borçlanarak ödüyor. Üstelik vergi ve harçlar bu yıl yüzde 58.5 zamlanmışken vatandaşın kredi kartıyla yaptığı kamu ve vergi ödemeleri geçen yılın mart ayına göre neredeyse üçe katlandı. İktidarın kredi kartını kısıtlayıcı adımları vergi tahsilatını da baltalayacak” dedi. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre mart ayında yurt içinde kredi kartlarıyla yapılan toplam harcamaların geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 131 artarak 995.6 milyar liraya ulaştığını belirten Ateş, şöyle devam etti:
“Kredi kartı ekstresindeki enflasyon, TÜİK’in mart ayı için yüzde 68.5 şeklinde açıkladığı yıllık enflasyonu ikiye katladı. Ekstrelerdeki liderliği ise 163 milyar liralık harcamayla market ve alışveriş merkezleri korudu. Söz konusu harcamalar martta yıllık bazda yüzde 111 arttı. Çeşitli gıda harcamaları yüzde 134 artarak 68.1 milyar liraya, yemek harcamaları da yüzde 130 artarak 40 milyar liraya çıktı.”
Ateş, borçlanarak mutfak alışverişini yapan çok sayıda dar gelirli olduğunu ancak borcun borçla kapatılmasının da zorlaştığını kaydetti. Ay sonunu getiremeyen yurttaşın sıkça başvurduğu nakit avans uygulamasının da artan faizden etkilendiğine dikkat çeken Ateş, “Kredi kartlarından nakit çekilen tutar ocak ve şubat aylarında sırasıyla 117.9 ve 122.9 milyar lira iken martta 91.2 milyar liraya geriledi” dedi.
'SÜREN SALTANATA KAYNAK'
Önde gelen harcama kalemleri içinde mart ayında önceki yılın aynı ayına oranla en fazla artışın ise yüzde 170 ile kamu ve vergi ödemelerinde yaşandığına vurgu yapan Ateş, “Kamu-vergi ödemeleri söz konusu dönemde 13.9 milyar liradan 37.6 milyar liraya ulaştı. Kamuda tasarruf lafta kalırken krizin vatandaşa kesilen faturası ağırlaşmaya devam ediyor. Vergiler de kalkınmanın temeli olacağına süren saltanata kaynak olarak kullanılıyor” değerlendirmesini yaptı.
Kredi kartlarına yeni kısıtlama beklentilerinin de toplumun kimi kesimlerinin tüketim davranışlarına yansıdığını anlatan Ateş, “Elektronik-bilgisayar, giyim-aksesuar ve benzin-yakıt harcamaları özellikle martta hızlandı. Önceki yılın aynı ayına oranla ise elektronik harcamaları yüzde 146 artarak 86.4 milyar lira, giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 141 artarak 66.4 milyar lira, benzin-yakıt harcamaları da yüzde 156 artarak 62.1 milyar lira oldu” dedi.