Üç aylık enflasyon farkı yüzde 8.92

İktidarın düşmesiyle övündüğü enflasyon emekçi ve emeklilerin, maaş, ücret ile aylıklarını tırpanlamaya devam ediyor. Çünkü yılın ikinci yarısında, eylül ayı itibarıyla son üç aylık enflasyon yüzde 8.92 oldu.

Mustafa Çakır

İktidarın düşmesiyle övündüğü enflasyon emekçi ve emeklilerin, maaş, ücret ile aylıklarını tırpanlamaya devam ediyor. Yılın ikinci yarısında 3 aylık enflasyon yüzde 8.92 oldu. Memur ve memur emeklisine bu yılın ikinci yarısında verilen yüzde 10’luk zammın büyük bir bölümü enflasyonla gitti. Emekli ve işçinin hali de perişan. 

TÜİK’in verilerine göre enflasyon temmuzda yüzde 3.23, ağustosta yüzde 2.47, eylülde de yüzde 2.97 oranında arttı. 3 aylık enflasyon yüzde 8.92 oldu. Milyonlarca memur ile memur emeklisi bu yılın ilk yarısında yüzde 15 toplu sözleşme zammı almıştı. 6 aylık enflasyon verilerine göre memur ve memur emeklisinin yüzde 8.46 oranında enflasyon farkı oluşmuştu. Memur ve memur emeklisinin maaş ve aylıklarında bu yılın ikinci yarısında enflasyon farkıyla birlikte yüzde 19.31 oranında artış oldu. Ancak bunun yüzde 10’unu bu yılın ikinci yarısı için verilen toplu sözleşme zammı oluşturdu. Ayrıca enflasyon farkı zam anlamına da gelmiyor. Maaş ve aylıklardaki enflasyon nedeniyle oluşan kaybı ortaya koyuyor. Bu yılın ikinci yarısında memur ile memur emeklisine verilen yüzde 10’luk toplu sözleşme zammına karşılık 3 aylık enflasyon yüzde 8.92 olarak gerçekleşti. Enflasyon toplu sözleşme zammının büyük bir bölümünü 3 ayda sildi süpürdü. Ekim, kasım ve aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte memur ve memur emeklisinin sözleşme zammı da tamamen eriyecek. Enflasyon farkı oluşacak. Ancak milyonlarca memur ile memur emeklisi enflasyon farkını 2025’te alabilecek. O zamana kadar maaş ve aylıkları erimeye devam edecek.  

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Şu anda 3 aylık enflasyon yüzde 8.92. İktidar önümüzdeki aylarda enflasyonda düşme bekliyor. Emeklinin zammı da enflasyona göre hesaplandığı için aylıklarındaki artış düşük kalacak. Ayrıca şu anda milyonlarca emekli hem asgari ücretin hem de açlık sınırının çok altında kalan 12 bin 500 lira ile geçinmeye çalışıyor.  

Binlerce kamu işçisinin ücret zamları da çerçeve sözleşmeye göre belirleniyor. Kamu işileri de memurlar gibi bu yılın ikinci yarısında yüzde 10 oranında zam almıştı. Enflasyonla birlikte onların aldıkları zam da büyük oranda eridi. 

Yaklaşık 8 milyon asgari ücretlinin hali ise perişan. Ücretleri 17 bin 2 lira ile açlık sınırı olan 19 bin 830 TL’nin altında kaldı.