TOBB, iş yasalarında ‘tek çatı’ya karşı çıktı

İktidar, bir süredir “çalışma yaşamındaki mevzuat dağınıklığının giderileceği” iddiasıyla iş yasalarını tek yasada birleştirmek için çalışma yapıyor. Bunun için hazırlık toplantıları da yapıldı. Bu kapsamda İş Yasası, Basın İş Yasası, Deniz İş Yasası’nın yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.

Mustafa Çakır

İktidar bir süredir iş kanunlarını tek yasada birleştirmek için çalışma yapıyor. Bunun için hazırlık toplantıları da gerçekleştirildi. İktidar,  “Çalışma yaşamındaki mevzuat dağınıklığının giderileceğini” iddia ediyor. Bu kapsamda çalışma hayatının temel yasası olan İş Yasası, Basın İş Yasası, Deniz İş Yasası yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Yasaların birleştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Hazırlıklar kamuoyuna daha çok “çalışma saatlerinin düşürüleceği” şeklinde yansıtılsa da sendikalarda, asıl amacın “esnek çalışmanın yaygınlaştırılması” olduğu yorumları yapılıyor. İş dünyası uzun süredir “esnek çalışmanın” yaygınlaştırılmasını istiyor.

GENÇLER 'ESNEKLİK' ARIYORMUŞ

Bu konuda çalışmalar devam ederken iş dünyasından süpriz bir çıkış geldi. Geçen hafta yapılan 13. Çalışma Meclisi Toplantısı’na TOBB’u temsilen yönetim kurulu üyesi Mehmet Büyüksimitci katıldı. Büyüksimitci, özellikle gençlerin, artık yeni çalışma biçimleri ile esneklik aradıklarını savunarak, “Bu noktada, mevzuatımızda yer alan esnek çalışma biçimlerini ILO standartları ve AB direktifleri ile uyumlu hale getirerek katılıklardan arındırmamız gerekiyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın da çok yakından takip ettiğini biliyoruz ve kendisine bu yaklaşımı için teşekkür ediyoruz. Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında bu reformun son derece önemli olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

‘ESNEKLİK TALEP ETTİ’

Büyüksimitci, gençlerin, “Uzaktan çalışma, kısmi zamanlı istihdam” ve “serbest çalışma” gibi esnek çalışma modellerini tercih ettiklerini ileri sürdü. Sosyal güvenlik sisteminin herkesin geleceği olduğunu dile getiren Büyüksimitci, “Hepimize burada büyük bir sorumluluk düşüyor. Son yıllarda sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini tehdit edecek bir çok düzenleme hayata geçti. Artık bu alanda çok daha dikkatli olmalı, sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini korumalıyız. Bu alanda yeni düzenlemeye gitmeden önce kamu ve özel sektör arasında istişare edilmesini sağlamalıyız” dedi. Büyüksimitci, daha sonra konuyu iş yasalarını tek bir çatı altına birleştirmeye yönelik hazırlıklara getirdi. Süpriz bir çıkış yapan Büyüksimitci, şunları söyledi:   

“Son dönemde, iş kanunlarının tek bir çalışma kanunu altında toplanmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü duyuyoruz. Ancak, ilgili sektörlerimizin görüşleri doğrultusunda, bazı özel düzenlemelerin tek bir kanunda toplanmasının uygun olmadığını değerlendiriyoruz. Bu tür düzenlemelerin iş barışını zedelememesi için kamu ve özel sektör diyalogu içinde hareket edilmesinde büyük fayda görüyoruz. Sonuç olarak, karşılaştığımız zorluklar olsa da, sosyal diyalog içerisinde bir araya gelerek bu sorunların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.”