Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de: Hangi kararlar alındı?

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında tasarruf tedbirlerine aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim, denetim, tasfiye ve danışma kurulu üyeliğinde görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenecek. BOTAŞ'ın doğalgaz ithalatından kaynaklanan ödenmemiş borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. Şarj edilebilir hibrit araçlarda ÖTV oranları motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişecek.

AA

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine aykırı olması durumunda disiplin hükümleri devreye alınacak.

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devredilen taşıt ve iş makinelerinin idareler adına satışının gerçekleştirilmesi amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) yetki verilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan yatırım sözleşmeleri damga vergisinden istisna tutulacak. Bu madde, 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

BOTAŞ'IN ÖDENMEMİŞ BORÇLARI

BOTAŞ'ın doğalgaz ithalatından kaynaklanan şirketin ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. BOTAŞ'ın Hazineden olan görevlendirme bedeli alacağı tutarını tespit etmeye ve mahsup suretiyle yapılacak terkin işlemlerini belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

BOTAŞ tarafından yapılacak her türlü doğalgaz alımı, Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulacak. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün (TMO) de ithalat yoluyla yapacağı tarımsal ürün alımları ve buna ilişkin hizmet alımlarında bu Kanunun "istisnalar" başlığı altında yer alan parasal limit uygulanmayacak.

Yeterli depolama ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesine sahip olmaları ve akaryakıtı kendi ihtiyaçları için kullanmaları şartıyla, kamu kurum ve kuruluşlarına, fabrika, şantiye, maden veya taş ocaklarına yapılan teslimler hariç, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali, bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak.

Akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması bayilik lisansına sahip satıcı tarafından gerçekleştirilecek. Bu düzenleme 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

TASARRUF TEDBİRLERİNE UYMAYANLARA DİSİPLİN CEZASI

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğu, idareler veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenecek ve denetlenecek. Tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında tabi oldukları mevzuat uyarınca disiplin hükümleri uygulanacak. Sonuçları idarelerce Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

İl özel idareleri aracılığıyla yapılacak işlere ilişkin ödenekler kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinde ayrı tertiplerde izlenecek, bu ödeneklerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacak ve başka amaçlarla kullanılamayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığına ait defterdar kadrosu, mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından vergi dairesi başkanı kadrosuna denk olacak.

YÖNETİM KURULU ÜYELİKLERİNE ÜCRET DÜZENLEMESİ

Deprem bölgesindeki nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.

Devlet Destekleri Bilgi Sistemi'nde yer alan her türlü kayıt ve veri ile sisteme ilişkin mevcut teknik dokümantasyon ve kaynak kodları, 6 ay içinde bir protokol ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına devredilecek.

Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim, denetim, tasfiye ve danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve dışı ayrımı yapılmadan bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek.

Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.

Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait tüm ortaklıklar ve kamu görevlileri dışından madde kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kamunun pay ve temsil hakkı olan kurum ve kuruluşlara atananlar da uygulama kapsamına alındı.

Bu kapsamda, belirtilen üst sınıra tabi ödemeler dışında, söz konusu görevler nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir ad altında ayni veya nakdi menfaat sağlanamayacak.

Birden fazla görev alan personel, hangi görevin ücretini alacağını asli görevli olduğu kuruma beyan edecek.

Birden fazla görev alan personele ödenecek tutar üzerinden gerekli vergi kesintileri yapılarak ilgilinin asli görevli bulunduğu kurumca bildirilen bir emanet hesabına yatırılacak. Üst sınırı aşan ya da ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları genel bütçe kapsamındaki idarelerde genel bütçeye, diğer idarelerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek. Uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkili olacak.

Yönetim kurulu üyeliklerine düzenlemeler 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek.

HİBRİT ARAÇLARDA ÖTV YENİDEN DÜZENLENDİ

Elektrikli motoru da bulunan araç dışından şarj edilebilir araçlardan, ağırlıklı birleştik kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, eşdeğer elektrik enerjisiyle katedilebilir menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 santimetreküpü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranları yüzde 30 ila yüzde 70 arasında değişecek.